Αττικό τοπίο στον Φαληρικό Ορμο

Αττικό τοπίο στον Φαληρικό Ορμο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διάθεση 90 εκατ. ευρώ για τη συνέχιση των έργων στον Φαληρικό Ορμο ανακοίνωσε η Περιφέρεια Αττικής. Οπως αποφασίστηκε, η δεύτερη φάση των έργων θα αφορά μόνο το «πρασίνισμα» του Φαληρικού Ορμου, ενώ η κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων, των λοιπών πολιτιστικών και εμπορικών χρήσεων και των λιμενικών έργων, που προβλέπονταν στο αρχικό σχέδιο, μετατίθεται σε τρίτη φάση. Στόχος είναι ο διαγωνισμός να πραγματοποιηθεί έγκαιρα, ώστε οι εργασίες της ανάπλασης να μη σταματήσουν, και το 2021 ο χώρος να μπορεί να παραδοθεί στο κοινό ως πάρκο. Η απόφαση για τη δέσμευση 90 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους, ώστε να μη σταματήσει ημιτελές το έργο, ελήφθη προχθές από το περιφερειακό συμβούλιο. «Θα προχωρήσουμε στη δημιουργία του πάρκου στα 220 στρέμματα του Φαληρικού Ορμου και στον ελεύθερο χώρο που θα δημιουργηθεί μετά την κατεδάφιση της σημερινής λεωφόρου Ποσειδώνος, από τη λεωφόρο Συγγρού έως τον κόμβο της λεωφόρου Κηφισού», εξηγεί στην «Κ» ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα, Χρήστος Καπάταης.

Με δεδομένο ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου (σύμφωνα με τη μελέτη που εκπονήθηκε από το Ιδρυμα Νιάρχου με την επίβλεψη του Ρέντσο Πιάνο) ήταν 340 εκατ. ευρώ και η πρώτη φάση (τα έργα υποδομής που κατασκευάζονται σήμερα) δημοπρατήθηκε με αρχικό προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ (τελικά κατακυρώθηκε με έκπτωση 50%), είναι σαφές από τον προϋπολογισμό της δεύτερης φάσης ότι η ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου θα αφορά σαφώς λιγότερα από όσα έχουν προβλεφθεί. «Σε αυτή τη φάση θα κατασκευαστεί ένα πάρκο υψηλής ποιότητας. Θέλουμε να πρασινίσει ο Φαληρικός Ορμος», λέει ο κ. Καπάταης. «Η μορφή του θα είναι τέτοια ώστε να ταιριάζει στο αττικό τοπίο, ενώ θα γίνει προσπάθεια να ανακτηθεί ο υγρότοπος που υπήρχε κάποτε στην περιοχή».

Το ερώτημα είναι αν η αναφορά σε έργα για την επαναδημιουργία του υγρότοπου (που δεν περιλαμβάνονται στην αρχική μελέτη), αλλά και η επιλογή να κατασκευαστούν μόνο τα έργα πρασίνου και όχι εκείνα που θα έφερναν νέες χρήσεις στον χώρο και θα εξασφάλιζαν έσοδα, ενδεχομένως υποδεικνύει την πρόθεση «απόκλισης» από τη μελέτη του Ρέντσο Πιάνο. Ο κ. Καπάταης υποστηρίζει ότι πρόκειται απλά για μια ρεαλιστική επιλογή: «Αυτά που θα κατασκευαστούν δεν θα εμποδίσουν τη συνέχιση των έργων ανάπλασης σε επόμενη φάση. Η επιλογή των έργων που θα κατασκευάσουμε σε δεύτερη φάση γίνεται με τη λογική ότι ο χώρος πρέπει να γίνει το γρηγορότερο δυνατόν λειτουργικός. Εξάλλου η μελέτη προβλέπει δυνατότητα δόμησης έως 4.000 τ.μ., αλλά δεν μας υποχρεώνει να τα χτίσουμε».

Δεύτερη φάση

Σύμφωνα με την Περιφέρεια, ο διαγωνισμός για τη δεύτερη φάση των έργων θα προκηρυχθεί μέσα στην άνοιξη. Στόχος είναι να επιλεγεί ο ανάδοχος έως το τέλος του καλοκαιριού και ο εργολάβος να ολοκληρώσει όλα τα διαδικαστικά και τις μελέτες μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να είναι σε θέση να ξεκινήσει τα έργα στις αρχές του 2019. «Το ιδανικό θα είναι να μπορέσει να ξεκινήσει παράλληλα με το τελείωμα της πρώτης φάσης, ώστε να μην υπάρξει χρονικό κενό», λέει ο κ. Καπάταης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή