Με ρεύμα από το ηπειρωτικό δίκτυο 10 νησιά των Κυκλάδων

Με ρεύμα από το ηπειρωτικό δίκτυο 10 νησιά των Κυκλάδων

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε ρεύμα από το ηπειρωτικό σύστημα μέσω του Λαυρίου ηλεκτροδοτούνται από την περασμένη Πέμπτη 8 Μαρτίου τα νησιά Πάρος, Αντίπαρος, Νάξος, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Ιος, Σίκινος και Φολέγανδρος και από την περασμένη Δευτέρα 12 Μαρτίου, η Σύρος. Για τους κατοίκους των παραπάνω νησιών οι ημερομηνίες της 8ης και της 12ης Μαρτίου 2018 θα καταστούν ιστορικές, καθώς σηματοδοτούν το τέλος της ενεργειακής απομόνωσης και της επισφαλούς ηλεκτροδότησης από τους ρυπογόνους σταθμούς της ΔΕΗ της Πάρου και της Σύρου, που «έσβησαν» διαδοχικά και παραμένουν πλέον σε ψυχρή εφεδρεία για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών. Πρόκειται για την έναρξη κανονικής λειτουργίας, αφού είχε προηγηθεί δοκιμαστική από τα τέλη Ιανουαρίου, της πρώτης φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων, έργο που υλοποίησε ο ΑΔΜΗΕ, συνολικού προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να συμβάλει στην αξιοποίηση του αιολικού και ηλιακού δυναμικού των Κυκλάδων, ενώ θα περιορίσει κατά 80 εκατ. ευρώ ετησίως το κόστος που πληρώνει το σύνολο των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος για Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ). Τις πολλαπλές διαστάσεις του έργου αναμένεται να αναδείξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα μεταβεί τη Δευτέρα στη Σύρο για να εγκαινιάσει και τυπικά την έναρξη της ηλεκτροδότησης με το ηπειρωτικό σύστημα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ. Η διασύνδεση των Κυκλάδων ξεκινάει από το ΚΥΤ του Λαυρίου μέσω ενός υποβρυχίου τριπολικού καλωδίου μήκους 108 χλμ. που καταλήγει στη Σύρο. Από εκεί ένα υποβρύχιο καλώδιο μήκους 33 χλμ. καταλήγει στο βόρειο άκρο της Τήνου. Ενα δεύτερο καλώδιο μήκους 46 χλμ. συνδέει τη Σύρο με την Πάρο και ένα τρίτο μήκους 35 χλμ. τη Σύρο με τη Μύκονο. Η δεύτερη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019, περιλαμβάνει τη σύνδεση της Πάρου με τη Νάξο και τη σύνδεση της Νάξου με τη Μύκονο, καθώς και την αναβάθμιση της υφιστάμενης καλωδιακής σύνδεσης Ανδρου – Λιβαδιού (Ν. Εύβοια) και Ανδρου – Τήνου με την εγκατάσταση νέων υποβρύχιων καλωδίων.

Η τρίτη φάση, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την πόντιση και δεύτερου καλωδίου Λαυρίου – Σύρου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020, μετά την πρόσφατη απόφαση που έλαβε ο ΑΔΜΗΕ να επισπεύσει το έργο.

Τέλος, η τέταρτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων (διασύνδεση Λαυρίου – Σερίφου, Σερίφου – Μήλου, Μήλου – Σαντορίνης και Σαντορίνης με Πάρο ή Νάξο), θα ενταχθεί στο δεκαετές επιχειρησιακό πλάνο 2019-2028. Εντός του 2018 ο ΑΔΜΗΕ, που από τον Ιούνιο του 2017 τελεί υπό το ιδιοκτησιακό καθεστώς της κινεζικής State Grid και του ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου Μανούσου Μανουσάκη, θα ενεργοποιήσει συνολικές επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ, στις οποίες, εκτός της διασύνδεσης των Κυκλάδων, συμπεριλαμβάνεται και η «Μικρή Διασύνδεση» της Κρήτης (μέσω Πελοποννήσου), προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη λειτουργίας το πρώτο εξάμηνο του 2020. Σε ό,τι αφορά τη «Μεγάλη Διασύνδεση» μέσω Αττικής, ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συζητήσεις με την κοινοπραξία του Euroasia Interconnetor για την υπογραφή συμφωνίας μετόχων στο πλαίσιο του MOU που υπεγράφη τον Οκτώβριο. Ο ΑΔΜΗΕ θα συμμετάσχει στο επενδυτικό σχήμα κατασκευής του έργου με ποσοστό 51%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή