Απειλή για τη ναυτιλία ο εμπορικός πόλεμος

Απειλή για τη ναυτιλία ο εμπορικός πόλεμος

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανησυχία της ελληνόκτητης ναυτιλίας για τα μέτρα προστατευτισμού μετά τους δασμούς που επιβλήθηκαν στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ουάσιγκτον, διατύπωσε ο πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θεόδωρος Βενιάμης, μιλώντας από το βήμα ναυτιλιακού συνεδρίου στο οποίο συμμετείχε και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ.

«Μέτρα προστατευτισμού απειλούν την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου και άρα και τη βιωσιμότητα της παγκόσμιας ναυτιλίας και γι’ αυτό η ναυτιλιακή κοινότητα παρακολουθεί με ενδιαφέρον και ανησυχία τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ στον τομέα επιβολής δασμών, δεδομένου του κινδύνου αντιμέτρων από άλλους εμπορικούς εταίρους», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΕΕ, προσθέτοντας πως τις ερχόμενες ημέρες το διοικητικό συμβούλιο της Ενώσεως επισκέπτεται τις ΗΠΑ στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του ελληνικού εφοπλισμού με τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές.

Οι δηλώσεις αυτές έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της κεντρικής ομιλίας του πρώτου «TheSeaNation Conference» με θέμα «Η Παγκόσμια Επίδραση της Ναυτιλίας» που έγινε χθες στο  Ιδρυμα Ευγενίδου και στο οποίο συμμετείχαν εκτός από τον πρέσβη των ΗΠΑ και οι πρέσβεις του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νορβηγίας, της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας. Δεδομένου ότι το ποσοστό 90% του παγκόσμιου εμπορίου, και ειδικότερα όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση, το 90% του εξωτερικού εμπορίου της και άνω του 40% του εσωτερικού της, διακινείται διά θαλάσσης, είναι εμφανής η εξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από τις θαλάσσιες μεταφορές και επομένως, από τον διεθνή εμπορικό στόλο, μεγάλο μερίδιο του οποίου, συγκεκριμένα το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας και το 50% της κοινοτικής, είναι στα χέρια Ελλήνων.

Αναφέρθηκε επίσης πως «βασικό μέλημα κάθε κράτους που θέλει ναυτιλία πρέπει να είναι η σχεδίαση και εφαρμογή μέτρων για τη στήριξη και περαιτέρω ενίσχυση της ναυτιλίας του, μέσω του οποίου θα διατηρήσει το στρατηγικό πλεονέκτημα εξασφάλισης των αναγκαίων εισαγωγών και εξαγωγών, θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας και θα πολλαπλασιάσει τα οφέλη για την εθνική οικονομία του, λαμβάνοντας υπόψη ότι στη ναυτιλία τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή