Επικίνδυνα παράπλευρα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο συντάκτης της στήλης δεν έχει την παραμικρά σχέση με το ποδόσφαιρο. Απεχθάνεται τα σπορ. Ως μέτοικος Θεσσαλονικεύς στην Αθήνα, εδώ και μισόν αιώνα περίπου, οσάκις ευρεθεί υπό πίεση αυτοχαρακτηρίζεται Ηρακληδεύς, και η συζήτηση σταματά εκεί. Διότι κάτι πρέπει να δηλώνει κανείς σε αυτή τη χώρα. Αλλως εντάσσεται εις την κατηγορία των ιδιορρύθμων και αντικοινωνικών ατόμων.

Τα άκρως απαράδεκτα, ωστόσο, που διαδραματίσθηκαν στον αγώνα του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ ξεπερνούν κατά πολύ θέματα δεοντολογίας που αφορούν στο ποδόσφαιρο, αλλά και στη διαπλοκή μεγαλομετόχων των ΠΑΕ με κόμματα και τους πολιτικούς ηγέτες τους. Δεν είναι άλλωστε η μόνη εκδήλωση μιας βαθυτάτης νόσου, που ταλανίζει αυτή τη χώρα· εμπλέκει, ωστόσο, συναισθηματικά ευρύτερες κοινωνικές ομάδες· και ως εκ τούτου, ο κίνδυνος δημιουργίας πολιτικών στρεβλώσεων είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Αυτή η Ελλάδα είναι πολλές Ελλάδες, διαχρονικώς, και αυτό ισχύει σε πλείστες όσες χώρες της Ευρώπης. Μία τάση επιβεβαιώσεως στοιχείων ιδιοσυστασίας υπάρχει όχι απλώς σε εθνικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Σε περιόδους ανέχειας και οικονομικής δυσπραγίας τα στοιχεία αυτά προσλαμβάνουν επικίνδυνη δυναμική.

Το πρόβλημα είναι ότι η πολιτική μας ηγεσία είναι αθηνοκεντρική. Τυχαίο, ενδεχομένως, αλλά ενδεικτικό ότι οι αρχηγοί των κομμάτων αναδεικνύονται από την πολιτική χαβούζα της Β΄ Αθηνών. Η αντίληψή τους περί της καταστάσεως στην ενδοχώρα είναι γενική. Συχνότατα περιοδεύουν ανά την επικράτεια, μάλλον ως περιηγητές. Ούτε φροντίζουν να αναπληρώσουν την απόσταση, διαβουλευόμενοι με βουλευτές της επαρχίας.

Μία επιπόλαιη ματιά στη σύνθεση των κυβερνήσεων –από την εποχή της εμφανίσεως των δύο πρώτων κομμάτων εξουσίας, του Λαϊκού και των Φιλελευθέρων, έως και τη δικτατορία των συνταγματαρχών– αρκεί προκειμένου να καταστεί σαφές ότι στο υπουργικό συμβούλιο μετείχαν τότε κορυφαία στελέχη εκλεγόμενα στην περιφέρεια. Θα ήταν χρήσιμη μια σύγκριση με την κατάσταση που σήμερα επικρατεί.

Τρεις από τις τέσσερις μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες –ο ΠΑΟ, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ– δραστηριοποιούνται στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και από την επαρχία μόνον ο ΠΑΟΚ, που ενδέχεται, κακώς, να καταστεί αιχμή του δόρατος του Βορρά εναντίον του «κράτους των Αθηνών». Παράλληλα, η αδράνεια των Ελλαδιτών της Μακεδονίας ανέδειξε τον κ. Ιβάν Σαββίδη στον μεγαλύτερο επενδυτή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πολιτικές στρεβλώσεις, με ανεπιθύμητες για όλους παράπλευρες συνέπειες, δεν είναι δυνατόν να αποκλεισθούν. Αυτά από έναν άσχετο περί τα ποδοσφαιρικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή