Παρίσι by locals

5' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοιτάξτε τον ήλιο κατάματα στην πεζογέφυρα Σιμόν ντε Μποβουάρ και ανακαλύψτε πού σερβίρεται το καλύτερο brunch.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ CHEZ CASIMIR

6 Rue de Belzunce, Paris

Tηλ. +33-148782880

Δευτέρα-Παρασκευή 11.30-15.00 και 18.30-23.00

Σάββατο-Κυριακή 10.00-18.00

Brunch: 30 ευρώ

Το εστιατόριο με το καλύτερο brunch της πόλης βρίσκεται δίπλα στον σταθμό Gare du Nord και αποτελεί ιδανική επιλογή για τους ταξιδιώτες του Eurostar. Από τη ροτόντα με τα ορεκτικά μπορείτε να βάλετε στο πιάτο σας πατέ, σαλάτα με χταπόδι, ταμπουλέ και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας. Τα ζεστά πιάτα περιλαμβάνουν μύδια, ομελέτα, σούπα και ένα πιάτο με κρέας. Περάστε οπωσδήποτε κι από τον μπουφέ με τα γλυκά! Επειδή το μέρος είναι πολύ δημοφιλές, κάντε κράτηση.

Yuko Ogino


ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ GUO XIN

47 Rue de Belleville

Tηλ.  +33-142381753

Δευτέρα-Σάββατο 19.00-21.30

Ντάμπλινγκ: 6 ευρώ

Το έχω ονομάσει «το στέκι των ντάμπλινγκ» και είναι το τέλειο μέρος για να αποζημιώσετε τον εαυτό σας ύστερα από μια κουραστική μέρα.

Θα στριμωχτείτε ανάμεσα σε άλλους πεινασμένους πελάτες, αλλά με την πρώτη μπουκιά θα τα ξεχάσετε όλα. Στο μενού θα βρείτε ντάμπλινγκ (τηγανητά ή σε σούπα), αλλά και νουντλς, ρύζι, λαχανικά σοτέ και σαλάτες. Όλα τα πιάτα κοστίζουν μέχρι 10 ευρώ – για μία μερίδα ντάμπλινγκ με 15 «κομμάτια» θα πληρώσετε 6,50 ευρώ.

Yuko Ogino


ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ LES GRANDS VOISINS

Avenue Denfert-Rochereau 82

Δευτέρα-Τρίτη 12.00-14.00

Τετάρτη-Σάββατο 10.00-23.00

Κυριακή 11.00-21.00

Μικρό ποτήρι μπίρα: 2,50 ευρώ

Παρίσι by locals-1

Το Les Grands Voisins εκτείνεται σε επιφάνεια 40 στρεμμάτων στην καρδιά του Παρισιού και διαθέτει, μεταξύ άλλων, χώρους δημιουργίας σε ανήσυχους καλλιτέχνες. (Φωτογραφία: © AFP/VISUALHELLAS.GR)

Θα το αποκαλούσα «κοινωνικό πρότζεκτ». Σε ένα εγκαταλελειμμένο νοσοκομείο φιλοξενούνται σήμερα κοινωνικές κατοικίες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, καλλιτέχνες που αναζητούν έμπνευση και συνέργειες. Ο χώρος έχει κάτι από Βερολίνο: είναι μεγάλος και τα φθαρμένα από τον χρόνο κτίρια έχουν διακοσμηθεί με αυτοσχέδια έργα τέχνης.

Συνολικά ζουν εδώ 600 άνθρωποι, ενώ στους εξωτερικούς χώρους πραγματοποιούνται ενδιαφέρουσες δράσεις και συζητήσεις. Υπάρχουν επίσης ένα μπαρ που λειτουργεί από Τετάρτη έως Κυριακή, ένα κατάστημα μεταχειρισμένων ειδών και ένα φυτώριο.

Julia Fortuin


ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ PETIT PALAIS

Avenue Winston Churchill

Tηλ.  +33-153434000

Τρίτη-Τετάρτη και

Παρασκευή-Κυριακή 10.00-18.00,

Πέμπτη 10.00-21.00

Δωρεάν

Παρίσι by locals-2

Το Petit Palais, το Μουσείο Καλών Τεχνών της πόλης του Παρισιού, είναι από τους πιο αξιόλογους χώρους τέχνης.  (Φωτογραφία: ©Shutterstock)

O λόγος για τον οποίο έχει ονομαστεί «Μικρό Παλάτι» (Petit Palais) είναι απλώς γιατί βρίσκεται απέναντι από το «Μεγάλο Παλάτι» (Grand Palais), παραδίπλα από την κοσμοπολίτικη λεωφόρο Champs Elysées. Και τα δύο χτίστηκαν για την Παγκόσμια Έκθεση του 1900 και έκτοτε λειτουργούν ως μουσεία. Στο Petit Palais στεγάζεται το Μουσείο Καλών Τεχνών του Παρισιού, το οποίο διαθέτει μια εξαιρετική μόνιμη συλλογή. Μου αρέσει να περιδιαβαίνω τις ψηλοτάβανες αίθουσες, ανάμεσα σε αριστουργήματα της αρχαιοελληνικής τέχνης και έργα μεγάλων Γάλλων ζωγράφων, όπως ο Πολ Σεζάν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η αρχιτεκτονική του κτιρίου: θα μπορούσα να περάσω ώρες φωτογραφίζοντας τις γωνιές και τις λεπτομέρειές του.

Julia Fortuin


ΜΠΑΡ LES PÈRES POPULAIRES

46 Rue Buzenval

Tηλ.  +33-143484922

Καθημερινά 08.00-02.00

Μενού τριών πιάτων: 16 ευρώ

Είναι κάτι μεταξύ μπαρ και καντίνας, με ενθουσιώδεις πελάτες και φιλικό προσωπικό που κινείται ανάμεσα στην κουζίνα και στα τραπέζια σαν να εκτελεί χορογραφία. Το προτιμούν ντόπιοι καλλιτέχνες, εργαζόμενοι και φοιτητές που συζητούν ζωηρά καθώς τρώνε τα νόστιμα μεζεδάκια στα μεγάλα τραπέζια από φορμάικα, όπου συνήθως κάθονται πολλές διαφορετικές παρέες. Το φαγητό παρασκευάζεται από βιολογικές πρώτες ύλες και το μενού τριών πιάτων κοστίζει 16 ευρώ (13 ευρώ χωρίς επιδόρπιο).

Paul Wright


ΜΠΑΡ PIGNON

9 Rue Brochant

Τρίτη-Σάββατο 09.00-02.00

Κυριακή 09.00-18.00

Ορεκτικά και κρασί: 20 ευρώ

Παρίσι by locals-3

Το μπαρ Pignon είναι ένα όμορφο στέκι στη νεανική συνοικία Batignolles. (Φωτογραφία: DAVID HAFFEN)

Ένα καλόγουστο, νεανικό μπαρ, το οποίο προτιμούν οι κάτοικοι της γειτονιάς και οι άνθρωποι που εργάζονται στην περιοχή. Είναι αρκετά μικρό, αλλά βγάζει τραπεζάκια έξω και έχει μεγάλα παράθυρα. Οι πρόσχαροι θαμώνες του,  που συζητούν απολαμβάνοντας το ποτό τους, θα σας φτιάξουν τη διάθεση. Από τη λίστα ποτών μπορείτε να διαλέξετε κοκτέιλ, κρασί και μπίρα. Υπάρχει μενού για μεσημεριανό με εποχικά υλικά και δείπνο που περιλαμβάνει κυρίως θαλασσινά και υπέροχα γλυκά.

Justine Joliveau


ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΑ ΣΙΜΟΝ ΝΤΕ ΜΠΟΒΟΥΑΡ

Passerelle Simone de Beauvoir

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Παρίσι by locals-4

H πεζογέφυρα Σιμόν ντε Μποβουάρ συνδέει την εσπλανάδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης με το πάρκο Μπερσί στη δεξιά όχθη του Σηκουάνα. (Φωτογραφία:  AFP/VISUALHELLAS.GR)

Είναι η 37η και πιο καινούργια γέφυρα του Παρισιού, η οποία συνδέει δύο μοντέρνες αστικές περιοχές: τις Bercy και Tolbiac, στη δεξιά και στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα αντίστοιχα. Το κυματοειδές σχήμα της έχει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, ενώ η ξύλινη επένδυση του δαπέδου δημιουργεί ένα όμορφο ντεκ, ιδανικό για στιγμές ξεκούρασης – κάποιοι ίσως πάρουν κι έναν υπνάκο.

Fred Moussaïan


VINTAGE SHOP CHINE MACHINE

100 rue des martyrs

Δευτέρα-Σάββατο 12.00-20.00

Κυριακή 13.00-20.00

Το πιο ενημερωμένο κατάστημα με vintage είδη στο Παρίσι. Στους δύο ορόφους του θα βρείτε ρούχα και αξεσουάρ για άντρες και γυναίκες, αλλά και παπούτσια, τσάντες, κ.λπ. Τα περισσότερα ρούχα είναι στο ισόγειο, στο ένα δωμάτιο τα αντρικά, στο άλλο τα γυναικεία. Τα πιο καινούργια βρίσκονται στον πρώτο όροφο. Οι τιμές είναι χαμηλές, για παράδειγμα βρίσκετε T-shirt με 5 ευρώ. Ανοιχτό τις Κυριακές.

Justine Jolivea


ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

293, Αvenue Daumesnil

Τρίτη-Παρασκευή 10.00-17.30

Σάββατο-Κυριακή 10.00-19.00

Είσοδος: 8,50 ευρώ

Παρίσι by locals-5

Το Μουσείο Μεταναστευτικής Ιστορίας. (Φωτογραφία: © AFP/VISUALHELLAS.GR)

Το Palais de la Porte Dorée είναι  ένα μικρό «διαμάντι» της αρτ ντεκό αρχιτεκτονικής που συνδέθηκε με την αποικιοκρατική ιστορία της Γαλλίας. Kάποια εποχή λειτούργησε ως μουσείο τέχνης, χωρίς να προσελκύσει και πάλι το ενδιαφέρον του κοινού. Τελικά αποσυνδέθηκε από την αποικιοκρατία και έγινε ένα μουσείο αφιερωμένο στην έλευση των μεταναστών στη Γαλλία. Έχει ενδιαφέροντα μόνιμα εκθέματα, φιλοξενεί και περιοδικές εκθέσεις, ενώ στο ισόγειο υπάρχει κι ένα ενυδρείο.

Adam Roberts


LES DOUCHES GALLERY

5 Rue Legouvé

Tηλ.  +33-178940300

Τετάρτη-Παρασκευή 13.00-19.00

Κυριακή 14.00-18.00 (και με ραντεβού)

Δωρεάν

Στον χώρο της γκαλερί Les Douches υπήρχαν δημόσια λουτρά τη δεκαετία του 1930 – από εκεί προέρχεται και το όνομά της. Επισκεφθείτε την αν σας ενδιαφέρουν η αρχιτεκτονική, η ιστορία και η φωτογραφία. Το κτίσμα είναι πολύ όμορφο, με μια εντυπωσιακή σκάλα, μεταλλικές λεπτομέρειες και καλόγουστα πλακάκια, αλλά ο χώρος οφείλει την επιτυχία του κυρίως στην καλλιτεχνική διευθύντρια Φρανσουάζ Μορέν, μια δραστήρια γυναίκα με πάθος για τη φωτογραφία.

Adam Roberts

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή