ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία ενάντια στη Ρωσία

ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία ενάντια στη Ρωσία

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν στο οποίο δηλώνουν ότι η απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, αποτελεί την πρώτη επίθεση τέτοιου τύπου στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και συνιστά επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε ένα σπάνιο κοινό ανακοινωθέν, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμάνουελ Μακρόν, η καγκελάριος Μέρκελ και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, δήλωσαν ότι «δεν υπάρχει εύλογη εναλλακτική εξήγηση» πέραν του να είναι η Μόσχα υπέυθυνη για την επίθεση της 4ης Μαρτίου στην Αγγλία.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι το γεγονός πως η Ρωσία δεν απάντησε στο νόμιμο αίτημα της Βρετανίας για μια εξήγηση, «υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο» την ευθύνη της χώρας.

Οι τέσσερις ηγέτες σημειώνουν ότι η χρήση χημικού όπλου συνιστά επίθεση στη βρετανική κυριαρχία και παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ επίσης κάνουν λόγο για «απειλή προς την ασφάλεια όλων μας».

Επίσης, οι τέσσερις δυνάμεις καλούν τη Ρωσία να αποκαλύψει πλήρως το πρόγραμμα του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων.

(Πηγή: Reuters, ΒΒC)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή