Ένας από τους πολύ λίγους

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Παράδεισος και η μετά θάνατον ζωή, είπε κάποτε ο Στίβεν Χόκινγκ, «είναι ένα παραμύθι για ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι». Γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Οξφόρδη, αλλά συνέδεσε το όνομά του με το Κέιμπριτζ – εκεί σπούδασε, εκεί δίδαξε (φωτογραφία δίπλα, το 1988) και εκεί πέθανε πριν από λίγες ημέρες, στα 76 του χρόνια. Μια εμβληματική φυσιογνωμία της εποχής μας, ένας άνθρωπος που κέρδισε τις ιατρικές προβλέψεις ζώντας 54 χρόνια μετά τη διάγνωσή του με τη νόσο του κινητικού νευρώνα – «η ζωή δεν είναι δίκαιη, απλώς ο καθένας οφείλει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί σύμφωνα με την κατάσταση που βιώνει», είχε δηλώσει. Στη δική του κατάσταση, σχεδόν εξ ολοκλήρου παράλυτος, ο Χόκινγκ «κοίταξε» μέσα στις μαύρες τρύπες του σύμπαντος και δοκίμασε να μας εξηγήσει τα μυστήρια του κόσμου. 

Το 2014 ο Τζον Όλιβερ τον φιλοξένησε στην εκπομπή του «Last Week Tonight». «Έχετε δηλώσει ότι ίσως υπάρχει ένας άπειρος αριθμός από παράλληλα σύμπαντα. Αυτό σημαίνει ότι ίσως υπάρχει κάποιο σύμπαν εκεί έξω στο οποίο θα είμαι πιο έξυπνος από εσάς;» ρώτησε ο γνωστός κωμικός παρουσιαστής τον διάσημο καλεσμένο του. «Ναι», απάντησε ο Χόκινγκ. «Ίσως υπάρχει και κάποιο σύμπαν στο οποίο εσύ θα θεωρείσαι αστείος». 

Ένας άνθρωπος με χιούμορ και άνεση στις δημόσιες εμφανίσεις του, ένας επιστήμονας-celebrity, ο οποίος απολάμβανε χωρίς ίχνος σοβαροφάνειας τη συμμετοχή του στην ποπ κουλτούρα, είτε επρόκειτο για τις cameo εμφανίσεις στους «Simpsons» ή στο «Big Bang Theory» είτε για εκείνο το επεισόδιο του «Star Trek» όπου έπαιζε πόκερ με τον Αϊνστάιν και τον Νεύτωνα. Αυτή είναι η εκλεκτή του συντροφιά και έτσι θα μείνει στην ιστορία: μέλος μιας ελίτ φωτισμένων μυαλών· ένας από τους πολύ λίγους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή