Όλυμπος Καρπάθου: Εδώ που σταμάτησε ο χρόνος

Όλυμπος Καρπάθου: Εδώ που σταμάτησε ο χρόνος

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα παράσετε αρκετές ώρες εν πλω για να φτάσετε, αλλά οι εμπειρίες που προσφέρει το νησί είναι ξεχωριστές. Αφεθείτε στην κατανυκτική ατμόσφαιρα, δοκιμάστε τα τοπικά πιάτα και ζήστε ένα διαφορετικό Πάσχα.

Όλυμπος Καρπάθου: Εδώ που σταμάτησε ο χρόνος-1

Με παραδοσιακές φορεσιές ντύνονται οι γυναίκες του χωριού το Πάσχα. (Φωτογραφίες: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΦΟΣ)

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Κατευθυνθείτε νωρίς στον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου για να βιώσετε μία από τις πιο συγκινητικές εμπειρίες. Οι μαυροφορεμένες γυναίκες του χωριού στολίζουν τον επιτάφιο με λουλούδια, καρφιτσώνουν όμως πάνω του και φωτογραφίες ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή αυτή τη χρονιά, μαζί με στίχους. Κατόπιν οι γυναίκες λύνουν τα μαλλιά τους και αρχίζουν να θρηνούν και να μοιρολογούν τον Χριστό αλλά και τα αγαπημένα τους πρόσωπα που δεν είναι πια στη ζωή. Το βράδυ η περιφορά του επιταφίου περνάει από όλα τα σπίτια και σταματά σε κάποια, για να διαβαστούν τα ονόματα των νεκρών.

Όλυμπος Καρπάθου: Εδώ που σταμάτησε ο χρόνος-2

Σκαρφαλωμένο σε πλαγιά είναι το χωριό της Ολύμπου. (Φωτογραφία: © Getty Images/Ideal Image)

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ

Στο χωριό Όλυμπος θα μυρίσετε παντού το οφτό, δηλαδή κατσικάκι ή αρνάκι γεμιστό με ρύζι που ψήνεται από σήμερα σε ξυλόφουρνους για τη μέρα του Πάσχα. Το βράδυ στην Ανάσταση πολλές γυναίκες φοράνε τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Δοκιμάστε το σιγοψημένο σε ξυλόφουρνο οφτό σε κάποια από τις ταβέρνες του χωριού. Το απόγευμα, το ραντεβού δίνεται στο Πλατύ για χορούς, τραγούδια και μαντινάδες, με πολλούς από τους κατοίκους να είναι ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές.

Όλυμπος Καρπάθου: Εδώ που σταμάτησε ο χρόνος-3

 Όλες οι νοικοκυρές  ετοιμάζουν παραδοσιακά εδέσματα. (Φωτογραφία: Shutterstock)

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Οι γυναίκες του χωριού ψήνουν τις «τούρτες», ένα είδος πίτας με ντόπιο τυρί και μυρωδικά.

Όλυμπος Καρπάθου: Εδώ που σταμάτησε ο χρόνος-4

Την Τρίτη του Πάσχα γίνεται περιφορά των εικόνων σε σπίτια και ξωκλήσια. (Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΦΟΣ)

ΤΡΙΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Από το πρωί ξεκινάει η περιφορά των εικόνων στο χωριό, σε ξωκλήσια και στο νεκροταφείο. Η πομπή με τις εικόνες θα καταλήξει πάλι στο κέντρο του οικισμού.

ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ

Για παραδοσιακή κουζίνα στον Μύλο (τηλ. 22450-51333), για μοναδική θέα και καλό φαγητό στον Μπλε Κήπο (τηλ. 22430-51101). Επιβάλλεται και ο ελληνικός καφές σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία του χωριού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή