Επιθέσεις σε πανεπιστήμιο και τράπεζες

Επιθέσεις σε πανεπιστήμιο και τράπεζες

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρωινό μάθημα στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς μόλις είχε ξεκινήσει, όταν τουλάχιστον οκτώ άτομα εισέβαλαν χθες στην αίθουσα που δίδασκε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαίρη Μπόση, πέταξαν πάνω της κόκκινη μπογιά, φώναξαν συνθήματα και ανήρτησαν πανό κατά του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Οπως ανέφεραν αργότερα σε κείμενό τους που δημοσιεύθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, στοχοποίησαν την κ. Μπόση γιατί «έχει γράψει μία σειρά βιβλίων σχετικά με τις αντιτρομοκρατικές νομοθεσίες» και είναι ειδική σε θέματα τρομοκρατίας.

«Τέτοια φαινόμενα δεν έχουν θέση ούτε στην κοινωνία ούτε στον πανεπιστημιακό χώρο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας. Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «ενέργειες τέτοιου είδους στρέφονται ενάντια στο δημόσιο πανεπιστήμιο και στρώνουν τον δρόμο σε λογικές αυταρχισμού και ιδιωτικοποίησης».

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία επέρριψε ευθύνες στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, τονίζοντας ότι η επίθεση εν ώρα μαθήματος «επιβεβαιώνει ότι η κατάσταση στα πανεπιστήμια είναι πλέον εκτός ελέγχου. Το τελευταίο αυτό κρούσμα έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά τον βανδαλισμό στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Μόλις τον προηγούμενο μήνα η καθηγήτρια Χριστίνα Ζαραφωνίτου δέχθηκε επίθεση στο γραφείο της στο Πάντειο, ενώ την ίδια περίοδο, ομάδα αντιεξουσιαστών είχε καταλάβει την πρυτανεία του ΕΚΠΑ».

Και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού καταδίκασε το χθεσινό περιστατικό, υπενθυμίζοντας ότι είχαν προηγηθεί και άλλα κρούσματα βίας σε πανεπιστημιακούς χώρους. «Είναι φανερό ότι οι ομάδες αυτές που προσπαθούν με τη βία να επιβάλουν τις απόψεις τους έχουν ως στόχο την τρομοκράτηση της πανεπιστημιακής κοινότητας, τον περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης των ιδεών, ουσιαστικά την κατάλυση του ακαδημαϊκού ασύλου το οποίο υποτίθεται ότι επικαλούνται και υπερασπίζονται», ανέφερε σχετικά.

Η κ. Μπόση σε δηλώσεις της χαρακτήρισε την επίθεση «κοινωνική παρέμβαση», προσθέτοντας ότι θεωρεί το γεγονός ήσσονος σημασίας και ότι δεν θα πρέπει να μεγαλοποιείται. Αυτό, πάντως, δεν ήταν το μοναδικό κρούσμα βίας που σημειώθηκε χθες. Λίγα λεπτά αργότερα, στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Κάνιγγος, ομάδα αντιεξουσιαστών έσπασε τζαμαρίες και ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς. Αργότερα, με κείμενό τους στο Διαδίκτυο ανέφεραν ότι η επίθεση έγινε «ως απάντηση» στην πρόσφατη εκκένωση των καταλήψεων στις οδούς Ματρόζου, Ζαΐμη και Καλλιδρομίου. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία οδό το κτίριο που έχει παραχωρηθεί από τους ιδιοκτήτες του στη μη κυβερνητική οργάνωση «Δίκτυο Δικαιωμάτων του Παιδιού» εκκενώθηκε από την αστυνομία και κατελήφθη ξανά από αντιεξουσιαστές δύο φορές μέσα στους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Στη Θεσσαλονίκη, χθες, μέλη της αντιεξουσιαστικής κίνησης εισέβαλαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και κρέμασαν πανό για τις υποθέσεις της Ηριάννας και του Περικλή και κατά της χρήσης DNA ως ενοχοποιητικού υλικού. Προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου για εξακρίβωση στοιχείων και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή