Ετοιμο για πυρηνική βόμβα το Ριάντ

Ετοιμο για πυρηνική βόμβα το Ριάντ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΙΑΝΤ. Την πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας να αναπτύξει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση που το Ιράν προβεί στην ίδια πράξη ανακοίνωσε χθες ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δήλωση που ενισχύει την προοπτική μιας πυρηνικής σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο CBS, η οποία θα προβληθεί ολοκληρωμένη την Κυριακή, δήλωσε πως «η Σαουδική Αραβία δεν επιθυμεί να αποκτήσει πυρηνική βόμβα, ωστόσο χωρίς αμφιβολία εάν το Ιράν αναπτύξει πυρηνική βόμβα, θα ακολουθήσουμε το συντομότερο δυνατόν». Μέχρι στιγμής, η Σαουδική Αραβία δεν φαίνεται να αναζητεί πυρηνικά όπλα, ωστόσο αυτήν την εβδομάδα το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το κανονιστικό πλαίσιο για ένα νέο πρόγραμμα ατομικής ενέργειας. Το νέο πλαίσιο ορίζει πως «όλες οι πυρηνικές δραστηριότητες θα διέπονται από ειρηνικούς σκοπούς, εντός του πλαισίου που ορίζεται από τις διεθνείς νομοθεσίες, συνθήκες και συμβάσεις».

Στη συνέντευξη ο πρίγκιπας Μοχάμεντ παρομοίασε τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ με τον Αδόλφο Χίτλερ, απαντώντας χαρακτηριστικά πως «θέλει να επιβάλει το δικό του σχέδιο στη Μέση Ανατολή σχεδόν κατά τον ίδιο τρόπο με τον Χίτλερ. Αρκετές χώρες του κόσμου και της Ευρώπης δεν είχαν συνειδητοποιήσει πόσο επικίνδυνος ήταν ο Χίτλερ μέχρις ότου έγινε ό,τι έγινε. Δεν θέλω να δω τα ίδια γεγονότα να συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή».

Ετοιμο για πυρηνική βόμβα το Ριάντ-1

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (δεξιά), διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, επιτηρεί αναπτυξιακά προγράμματα με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι (κέντρο), στη Διώρυγα του Σουέζ. 

Η πολύχρονη διαμάχη ανάμεσα στη σουνιτική μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας και το σιιτικό Ιράν επηρεάζει με πρωτοφανή τρόπο ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Οι δύο χώρες έχουν εμπλακεί σε έναν εκτεταμένο πόλεμο διά αντιπροσώπων στη Μέση Ανατολή, καθώς παρέχουν στήριξη σε αντιτιθέμενες δυνάμεις στο πλαίσιο των ενόπλων συρράξεων και πολιτικών κρίσεων που έχουν εκδηλωθεί στο Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο και την Υεμένη. Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία κατηγορεί το Ιράν πως χρηματοδοτεί πολιτοφυλακές κατά αραβικών κρατών, τη στιγμή που το Ιράν διαμηνύει πως η Σαουδική Αραβία παρέχει στήριξη σε σουνιτικές εξτρεμιστικές ομάδες.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος έχει φυλακίσει εκατοντάδες ισχυρές φυσιογνωμίες της χώρας στην προσπάθειά του να συγκεντρώσει απόλυτη εξουσία, αναμένεται να πραγματοποιήσει τη Δευτέρα επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, κατά την οποία θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και με ηγετικές προσωπικότητες του χώρου των επιχειρήσεων, της ψυχαγωγίας και της τεχνολογίας. Μέσω της επίσκεψης, ο Μοχάμεντ επιδιώκει πρωτίστως να πείσει τους Αμερικανούς ώστε να επενδύσουν στα μεταρρυθμιστικά του σχέδια, που στοχεύουν στη στρατιωτική αυτάρκεια του βασιλείου, στην οικονομική απεξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή