Επαρκείς έλεγχοι από τις Αρχές της Ελλάδας

Επαρκείς έλεγχοι από τις Αρχές της Ελλάδας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μόλις ένα τοις χιλίοις επί των επιβατών από την Ελλάδα, οι οποίοι ελέγχθηκαν στα γερμανικά αεροδρόμια από τον Νοέμβριο του 2017 έως τον Φεβρουάριο, αντιστοιχεί ο αριθμός εκείνων στους οποίους τελικά δεν επετράπη η είσοδος στη Γερμανία. Για την Αθήνα η ανάλυση των στοιχείων επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι το μέτρο της πρακτικής αναστολής των προβλέψεων της Συνθήκης Σένγκεν στα γερμανικά αεροδρόμια οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μακρά μετεκλογική περίοδο διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛ.ΑΣ., τη συγκεκριμένη περίοδο ελέγχθηκαν 280.000 επιβάτες από την Ελλάδα και εντοπίστηκαν 270 περιπτώσεις ατόμων στα οποία απαγορεύθηκε η είσοδος στη Γερμανία. Εξ αυτών εντοπίστηκαν μόνο 35 περιπτώσεις ατόμων που ταξίδευαν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, εκ των οποίων κανένα δεν ήταν ελληνικό. Οι 150 από τις 270 περιπτώσεις αφορούν στην πλειονότητά τους πολίτες τρίτων χωρών (κυρίως Αλβανούς και Σύρους). Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε 120 από τις 270 περιπτώσεις οι γερμανικές αρχές αρχικά χορήγησαν το δικαίωμα παραμονής στη χώρα για να υποβάλουν αίτηση ασύλου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, oι γερμανικές αρχές μόνο το πρώτο δίμηνο του 2018 απέτρεψαν περισσότερες από 7.500 περιπτώσεις εισόδων στα σύνορα της χώρας και σχεδόν 2.000 περιστατικά παράνομης παραμονής εντός της επικράτειας. Από αυτές μόνο 44 αφορούσαν παράνομη είσοδο από την Ελλάδα. Εξ αυτών μόνο 13%-15% των υποθέσεων που έχουν καταγραφεί από τις γερμανικές αρχές αφορούν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Η πίεση που υπάρχει στα γερμανικά σύνορα είναι πολύ μεγάλη και δεν λείπουν οι ημέρες κατά τις οποίες καταγράφεται η είσοδος ακόμη και 300 ατόμων και από τα χερσαία σύνορα, ιδιαίτερα στην περιοχή της Βαυαρίας. Εξ αυτών των καταγεγραμμένων εισόδων μόνο μία αφορούσε πρόσωπο από την Ελλάδα. Από την Αθήνα τονίζεται ότι οι αριθμοί αναδεικνύουν πως δεν ήταν αδικαιολόγητη η αρνητική στάση που επέδειξε από την αρχή η Ελλάδα στην αναγκαιότητα του γερμανικού μέτρου για ελέγχους στις πτήσεις από τα ελληνικά αεροδρόμια. Αυτή τη στιγμή οι κανόνες Σένγκεν έχουν αρθεί επιλεκτικά στα συγκεκριμένα σημεία: σε όλα τα σύνορα προς Γαλλία από πέρυσι τον Νοέμβριο. Στην Αυστρία, από Ουγγαρία και Σλοβενία διά ξηράς. Στη Γερμανία, από Αυστρία διά ξηράς και από Ελλάδα αεροπορικώς. Στη Δανία, από Γερμανία διά ξηράς. Στη Σουηδία, ακτοπλοϊκώς και μέσω της γέφυρας Ορεσουντ. Και στη Νορβηγία από τα πορθμεία Δανίας, Γερμανίας, Σουηδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή