«Επιτυχημένη η ρωσική επιχείρηση κατά των ΗΠΑ»

«Επιτυχημένη η ρωσική επιχείρηση κατά των ΗΠΑ»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το αμερικανικό εκλογικό σύστημα και την αμερικανική πολιτική διεξήχθη το βράδυ της Τετάρτης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, διοργανωμένη από το ΕΛΙΑΜΕΠ και το Κέντρο Δουκάκη του Κολλεγίου Ανατόλια της Θεσσαλονίκης. Ο Τσαρλς Στιούαρτ Γ΄, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο MIT, ο Μάικλ Ερτέλ, επόπτης εκλογών στην πολιτεία της Φλόριντα, και ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Αριστείδης Χατζής, με συντονιστή τον Αθανάσιο Ελλις της «Καθημερινής», μίλησαν για το φαινόμενο Τραμπ, το σκάνδαλο με τη ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2016 και άλλα πολλά.

Για τον κ. Ερτέλ, «το γεγονός ότι ακόμα μιλάμε για την εμπλοκή των Ρώσων» σημαίνει ότι η επιχείρηση «ψυχολογικού πολέμου» που εξαπέλυσαν εναντίον των ΗΠΑ ήταν «πολύ επιτυχημένη», καθώς ο σκοπός της ήταν να «δημιουργήσει αμφιβολία για το αποτέλεσμα των εκλογών». Οπως ανέφερε, η επιτυχία αυτή ήταν δυσανάλογα μεγάλη, δεδομένης της πολύ περιορισμένης επίδρασης που είχαν οι ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις και τα fake news στην εκλογική συμπεριφορά των Αμερικανών.

Ο καθηγητής Στιούαρτ συμφώνησε κι αυτός ότι, μπροστά στον όγκο της δραστηριότητας των δύο εκστρατειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η παρουσία των Ρώσων ήταν «μία σταγόνα στον ωκεανό». Σημείωσε ότι οι διαφημίσεις των υποψηφίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετατρέπουν τους χρήστες σε πειραματόζωα που επιτρέπουν στα επιτελεία να στοχεύουν καλύτερα τα μηνύματά τους σε ομάδες ψηφοφόρων ή και σε άτομα. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι, σε μία εποχή κομματικής πόλωσης, επιβεβαιώνεται η θεωρία σύμφωνα με την οποία οι προεκλογικές εκστρατείες δεν κάνουν παρά ελάχιστη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα.

Αμφότεροι οι κ. Ερτέλ και Στιούαρτ, αναλύοντας τον θεσμό του κολεγίου των εκλεκτόρων, εξέφρασαν την άποψη ότι ένα διαφορετικό σύστημα, βασισμένο αποκλειστικά στη λαϊκή ψήφο, δεν θα έφερνε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα. Ο καθηγητής Χατζής, από την πλευρά του, θύμισε στο ακροατήριο ότι το κολέγιο των εκλεκτόρων συστάθηκε από τους πατέρες του αμερικανικού έθνους ως μέτρο θωράκισης κατά προσπαθειών ξένων δυνάμεων να προωθήσουν υποψηφίους της προτίμησής τους στην προεδρία. Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τον Ντ. Τραμπ, ο κ. Ερτέλ ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Αυτό που λέω σε όλους τους υποψηφίους είναι να χειρίζονται μόνοι τους τους λογαριασμούς που έχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν μπορείς να αναθέσεις την προσωπικότητά σου σε τρίτους».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή