Χρονιά της Ελλάδας θα είναι το 2018, εκτιμά ο Πρεμ Γουάτσα

Χρονιά της Ελλάδας θα είναι το 2018, εκτιμά ο Πρεμ Γουάτσα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Χρονιά της Ελλάδας θα είναι το 2018», σύμφωνα με τον Πρεμ Γουάτσα, ιδρυτή και επικεφαλής της καναδικής Fairfax Financial Holdings, η οποία έχει πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας με συμμετοχές στη Eurobank, τη Eurolife, την Grivalia, την Praktiker και τον όμιλο Μυτιληναίου.

Στην ετήσια επιστολή προς του μετόχους ο κ. Γουάτσα εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις προοπτικές της Ελλάδας υπογραμμίζοντας ότι, μετά τη μεγάλη υποχώρηση των προηγουμένων ετών, η ελληνική οικονομία είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει μια δυνατή ανάκαμψη την επόμενη τετραετία. Οπως αναφέρει, μετά την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές μέσω της ομολογιακής έκδοσης και την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας, οι «ελληνικές επενδύσεις μας θα πάνε –επιτέλους!– πολύ καλά».

Σημειώνεται ότι η Fairfax την άνοιξη του 2014 ήταν επικεφαλής επενδυτών οι οποίοι απέκτησαν τον έλεγχο της Eurobank, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε στην τιμή των 0,31 ευρώ ανά μετοχή, ενώ συμμετείχε και στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση που πραγματοποιήθηκε τον χειμώνα του 2015 –μετά την περίφημη διαπραγμάτευση– σε τιμή 0,01 ευρώ ανά μετοχή. Αναφερόμενος στη Eurobank, ο κ. Γουάτσα στην επιστολή του σημειώνει ότι θα ευνοηθεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς μειώνεται το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων της. «Η Eurobank διοικείται με εξαιρετικό τρόπο από τον Φωκίωνα Καραβία, είναι καλά κεφαλαιοποιημένη και περιμένουμε ότι θα περάσει τα stress tests. Με την τιμή της μετοχής να βρίσκεται στα 74 λεπτά του ευρώ και την εσωτερική της αξίας (book value) να εκτιμάται στα 2,64 ευρώ ανά μετοχή, πιστεύουμε ότι η Eurobank είναι μια από τις πιο φθηνές μετοχές του κόσμου. Ας δούμε τι θα γίνει φέτος!».

Σε ό,τι αφορά τη Eurolife, τονίζει ότι η ασφαλιστική έχει αποφέρει στη Fairfax κέρδη ύψους 111 εκατ. από τότε που την απέκτησε, επωφελούμενη κυρίως από το χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων ύψους 1 δισ. ευρώ που κατέχει. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που είμαστε συνεργάτες με τον Αλέξανδρο (Σαρρηγεωργίου) και την ομάδα του στη Eurolife, καθώς χτίζουν μια πολύ επιτυχημένη εταιρεία στην Ελλάδα».

Ιδιαίτερα θετικά αναφέρεται και για την Grivalia και τον επικεφαλής Γιώργο Χρυσικό, υπογραμμίζοντας την εξαιρετική πορεία της εταιρείας παρά την οικονομική κρίση, αγοράζοντας μόνο τα πιο υψηλής ποιότητας εμπορικά ακίνητα και εμπορικά κέντρα, με μεγάλες εκπτώσεις και αποδόσεις της τάξης του 8% με 10%, χωρίς να καταφεύγει σε υπερβολική μόχλευση και πάντα στοχεύοντας μακροπρόθεσμα.

Τέλος, στην επιστολή υπογραμμίζει τη θετική πορεία της Praktiker και του ομίλου Μυτιληναίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή