Ο ΔΗΚΤΗΣ (16/03/18)

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλη Μαρτίου το ν/σ για λιγνιτικές μονάδες

Τέλος του μήνα θα είναι έτοιμο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την αποεπένδυση της ΔΕΗ στον λιγνίτη, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη. Με χθεσινές δηλώσεις του, ο υπουργός έκανε γνωστό ότι η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη βρίσκεται στο τελικό στάδιο και προχωράει σε συνεννόηση με την DGcomp και τη ΔΕΗ, που, όπως είπε, είναι ο υπεύθυνος της υλοποίησης. Για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, εκτίμησε πως οι οικονομικές προσφορές θα ανοίξουν σε μία εβδομάδα και τόνισε ότι αν υπάρχει διαφορά τιμήματος πάνω από 15% θα κατοχυρωθεί στον αμέσως επόμενο, ενώ αν είναι μικρότερη του 15%, θα υπάρξει δεύτερος κύκλος προσφορών. Υπενθυμίζεται ότι το 66% του ΔΕΣΦΑ διεκδικούν δύο κοινοπραξίες, των Snam-Fluxys-Enagas και των Reganosa-Transgaz-EBRD.

Συζητήσεις Ελλάδας – ΠΓΔΜ για την ηλεκτρική ενέργεια
 
Tην προοπτική ενίσχυσης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ εξέτασαν οι Διαχειριστές Μεταφοράς Ενέργειας των δύο χωρών κατά τη χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων τους στα κεντρικά γραφεία του ΑΔΜΗΕ στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι τα ηλεκτρικά συστήματα των δύο χωρών συνδέονται με δύο γραμμές 400 kW, η μία μεταξύ ΚΥΤ Θεσσαλονίκης και Ντούμπροβο και η άλλη μεταξύ ΚΥΤ Μελίτης και Μπίτολα στην ΠΓΔΜ. Η πρωτοβουλία της διμερούς συναντήσεως των Διαχειριστών Ελλάδας και ΠΓΔΜ αποσκοπεί στην ανάπτυξη νέων διαδρόμων μεταφοράς ενέργειας στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.

 
Συμφωνία της Creta Farms με τις πιστώτριες τράπεζες
 
Η εισηγμένη εταιρεία αλλαντικών Creta Farms κατάφερε να συμφωνήσει και με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για την αναδιοργάνωση του τραπεζικού της δανεισμού. Η συμφωνία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σημαντική μείωση επιτοκίου για το σύνολο των χρηματοδοτήσεων και μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους του κεφαλαίου στο τέλος της τετραετίας για όλες τις μορφές χρηματοδοτήσεων του ομίλου. Το κοινό ομολογιακό δάνειο έχει ανεξόφλητο υπόλοιπο 49,2 εκατ. Το 2018 ο όμιλος πρέπει να καταβάλει για δόσεις δανείων 13,74 εκατ.

 
Ουδείς ενδιαφερόμενος για το 5% του ΟΤΕ
 

Χωρίς να εκφραστεί ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε χθες ο διαγωνισμός πώλησης του 5% του ΟΤΕ. Ως αποτέλεσμα το «μπαλάκι» πώλησης των περίπου 25 εκατ. μετοχών ΟΤΕ, κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ, περιέρχεται στον βασικό μέτοχο του ΟΤΕ, την Deutsche Telekom. Η τελευταία θα αποκτήσει τη συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ στον ΟΤΕ αντί 280-300 εκατ. ευρώ. Η ακριβής τιμή πώλησης της κάθε μετοχής ΟΤΕ ορίζεται από τον μέσο όρο του κλεισίματος της τιμής της μετοχής των τελευταίων 20 συνεδριάσεων στο Χ.Α. Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι η DT έχει αποφασίσει την εξαγορά, διευκολύνοντας την κυβέρνηση και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
 
Ανάκαμψη της οικοδομής διαπιστώνει ο ΣΕΒ
 

Ελπίδες για ανάκαμψη και της οικοδομικής επενδυτικής δραστηριότητας διατυπώνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την ελληνική οικονομία, που κυκλοφόρησε χθες. Οπως επισημαίνει, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, παρά την υποχώρηση που σημείωσε τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, στο σύνολο του έτους ενισχύθηκε κατά 8,7%, με βάση τον αριθμό των νέων αδειών, κατά 18,2%, με βάση την επιφάνεια, και κατά 19,4%, με βάση τον όγκο που αντιστοιχεί σε αυτές. Ο ΣΕΒ χαρακτηρίζει την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας θετικό σημάδι για την πορεία της οικονομίας, αλλά επισημαίνει πως οι επιχειρηματικές προσδοκίες στις κατασκευές εξακολουθούν να βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο, χωρίς να διαμορφώνουν ακόμη μια σαφή τάση βελτίωσης. Παρατηρεί, εξάλλου, ότι καθοριστικό ρόλο και στον συγκεκριμένο κλάδο έχει διαδραματίσει η άνοδος του τουρισμού, καθώς σημαντικό μέρος των νέων αδειών αφορά ανακαινίσεις σε τουριστικές περιοχές.
 
 
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή