ΔΝΤ: 5 προτεραιότητες για την ανάπτυξη

ΔΝΤ: 5 προτεραιότητες για την ανάπτυξη

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες του G20 συναντήθηκαν τον Οκτώβριο, επικρατούσε αισιοδοξία για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας στο Μπουένος Αϊρες θα επικεντρωθούν στις πολιτικές που χρειάζονται για να προστατεύσουν την παγκόσμια οικονομία και να δώσουν ώθηση στην ανάκαμψη.

Η παγκόσμια οικονομία διατηρεί την κεκτημένη ταχύτητά της, αλλά υπάρχουν πολλά σύννεφα στον ορίζοντα. Εντείνεται η ανησυχία για τις διενέξεις που αφορούν το διεθνές εμπόριο, για την αστάθεια που παρατηρείται τελευταία στις αγορές και για τη μεγάλη γεωπολιτική αβεβαιότητα. Επιπλέον, θα επιβραδυνθεί η μεγάλη ανάπτυξη που αναμενόταν για το 2018 και το 2019, και αυτό συνεπάγεται προκλήσεις για πολλές χώρες και ιδιαιτέρως για τις ανεπτυγμένες. Ως εκ τούτου χρειάζονται πολιτικές που θα τις θωρακίσουν από τους κινδύνους, θα ενισχύσουν την αντοχή τους και θα προωθήσουν την ανάπτυξη προς όφελος όλων. Τον Ιανουάριο το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για ανάπτυξη, στο 3,9%, τόσο για το 2018 όσο και για το 2019. Για να στηρίξουμε την ανάπτυξη, υπάρχουν πέντε προτεραιότητες:

1. Πρέπει να υπάρξει διεθνής συνεργασία ώστε να διασφαλίσουν οι χώρες ότι οι δασμοί που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ δεν θα οδηγήσουν στη γενίκευση των μέτρων προστατευτισμού. Η Ιστορία μάς διδάσκει ότι οι εμπορικοί πόλεμοι όχι μόνο πλήττουν την οικονομία αλλά και δεν έχουν νικητές.

2. Πρέπει να προστατεύσουμε την ανάπτυξη αντιμετωπίζοντας το χρέος που έχουν συγκεντρώσει τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας έπειτα από μακρά περίοδο φθηνού χρήματος. Το χρέος των κυβερνήσεων των χωρών του G20 έχει φτάσει, κατά μέσον όρο, στο 114%, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο το χρέος κρατών, εταιρειών και νοικοκυριών βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Μια αιφνίδια άνοδος του πληθωρισμού, με παράλληλη αύξηση του κόστους δανεισμού, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση των αγορών, ανησυχία για τη βιωσιμότητα του χρέους και εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες οικονομίες. Για να αμβλύνουν αυτούς τους κινδύνους, οι χώρες πρέπει να εκμεταλλευθούν την καλή συγκυρία, συγκεντρώνοντας κεφάλαια που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε μια κακή περίοδο.

3. Οι ιθύνοντες που χαράσσουν πολιτική πρέπει να δώσουν ώθηση στη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη. Το 2017 το ΑΕΠ των χωρών του G20 ήτα περίπου 15% χαμηλότερο από τα προ κρίσης επίπεδα. Οι χώρες του G20, για παράδειγμα, έχουν δεσμευθεί να μειώσουν έως το 2025 κατά 25% το χάσμα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας και να δημιουργήσουν 100 εκατ. νέες θέσεις εργασίας. Ορισμένες χώρες πρέπει να προσπαθήσουν πάρα πολύ, ενώ άλλες, όπως η Aυστραλία, η Βραζιλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Βρετανία, έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο.

4. Η ανάπτυξη πρέπει να περιλαμβάνει μεγάλο μέρος του πληθυσμού και να ωφελεί όλους τους πολίτες. Είναι σημαντικό να βελτιωθούν οι δεξιότητες του πληθυσμού, καθώς η ψηφιακή οικονομία επιφέρει αλλαγές στη βιομηχανία και στους χώρους εργασίας. Σύμφωνα με τη McKinsey, 375 εκατ. εργαζόμενοι, το 14% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, θα κινδυνεύσουν να χάσουν τις θέσεις τους το 2030. Επιπλέον, οι μελέτες του ΔΝΤ καταδεικνύουν ότι η τεχνολογική πρόοδος μπορεί να ωφελήσει μεγάλο μέρος της κοινωνίας, μέσω των φόρων και των αυξημένων δαπανών για Παιδεία και επαγγελματική κατάρτιση.

5. Οσες χώρες βαρύνονται με μεγάλο εξωτερικό χρέος πρέπει να το περιορίσουν. Πρέπει επίσης να υπάρξει συνεργασία για να θεσπισθεί διεθνές ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα ώστε να διασφαλισθεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και να περιορισθούν οι κίνδυνοι από το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

* Η κ. Κριστίν Λαγκάρντ είναι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και αυτό το άρθρο της δημοσιεύθηκε στο blog του Ταμείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή