Κάθε νέα αρχή και δύσκολη για την Ευρώπη

Κάθε νέα αρχή και δύσκολη για την Ευρώπη

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επισκέπτεται σήμερα το Παρίσι γεμάτη ενθουσιασμό για τις συνομιλίες που θα έχει με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, παρά το γεγονός πως διαφωνούν τόσο για την κατεύθυνση που θα πρέπει να λάβουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη όσο και για την ταχύτητα με την οποία θα πρέπει να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν. Η Μέρκελ θέλει να εκπληρώσει την υπόσχεση της νέας της κυβέρνησης να προχωρήσει με μια «νέα αρχή για την Ευρώπη» σε στενή συνεργασία με τη Γαλλία. Ο Μακρόν περίμενε με ανυπομονησία επί σχεδόν έξι μήνες ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία και τώρα θέλει να προχωρήσει με γενναίες μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, προκειμένου να προλάβει να γίνει η αρχή πριν από τις ευρωεκλογές του 2019. «Είμαι πολύ ικανοποιημένη που η Γαλλία βγαίνει και πάλι μπροστά πολύ ενεργά στην ευρωπαϊκή σκηνή και που κάνει προτάσεις ο Εμανουέλ Μακρόν», δήλωσε η Μέρκελ την Τετάρτη στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF. Η καγκελάριος, στην αρχή της τέταρτης θητείας της, γνωρίζει πως ο Μακρόν, στην αρχή της πρώτης θητείας του, έχει ανάγκη από μια επιτυχία στην προσπάθειά του για μεταρρύθμιση της Ευρώπης, καθώς οι Γάλλοι ψηφοφόροι εξακολουθούν να θέλγονται από ακροδεξιούς και ακροαριστερούς λαϊκιστές που είναι σκεπτικοί απέναντι στην Ευρώπη. Και η Μέρκελ επιθυμεί να ενισχύσει την Ευρωζώνη απέναντι σε μια νέα κρίση, ωστόσο είναι αντιμέτωπη με λεπτές ισορροπίες στη Γερμανία. Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ είναι πιο διστακτικοί από τους Σοσιαλδημοκράτες εταίρους τους στην κυβέρνηση απέναντι στην ενοποίηση της Ευρώπης και αλλεργικοί στην ιδέα τής από κοινού ανάληψης ρίσκου ή χρέους με άλλες χώρες.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup στις αρχές της εβδομάδας φάνηκαν σαφώς οι διαφορές μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας σχετικά με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Παρά το γεγονός πως η ΕΚΤ λέει πως έχουν ήδη περιοριστεί σημαντικά τα ρίσκα στον τραπεζικό κλάδο ώστε να προχωρήσει το πανευρωπαϊκό σχέδιο εγγύησης καταθέσεων, η Γερμανία επιμένει πως πρέπει να περιοριστεί και άλλο. Την Τετάρτη, η Μέρκελ είχε δηλώσει πως επιθυμεί πρόοδο στην τραπεζική ένωση, ακόμη και αν πρέπει να υπάρξουν σκληρές διαπραγματεύσεις. «Τραπεζική ένωση – ναι, αλλά πρώτα θα πρέπει να περιοριστεί το ρίσκο των τραπεζών και για αυτό απαιτείται συζήτηση», είπε η Μέρκελ. «Πρέπει να συζητήσουμε σε ποιο βαθμό θα αμοιβαιοποιήσουμε, σε ποιο βαθμό θέλουμε να γίνει μεταξύ κυβερνήσεων». Γάλλος αξιωματούχος λέει πως, τώρα που η Ευρωζώνη δεν απειλείται από κρίση, υπάρχει εφησυχασμός και τάση να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν. «Δεδομένης της αντίθεσης που έχει εκδηλωθεί από την Ολλανδία, τις χώρες της Σκανδιναβίας και άλλα κράτη-μέλη (της Ευρωζώνης), οι πιθανότητες να καταλήξουμε σε κοινό έδαφος για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις –ακόμη και αν υπήρχε συμφωνία Γαλλίας και Γερμανίας– είναι μικρές», προσθέτει. Γερμανοί αξιωματούχοι λένε πως, αν δεν επιτευχθεί πρόοδος μέχρι το 2019, υπάρχει χρόνος και στη συνέχεια, δεδομένου πως η θητεία της Μέρκελ διαρκεί μέχρι το 2021 και του Μακρόν μέχρι το 2022. Την Τετάρτη, η Μέρκελ είχε πει πως περιμένει να καταλήξουν πολύ γρήγορα με τον Μακρόν ποιο μονοπάτι θα πρέπει να πάρουν. Διακινδυνεύοντας να προκαλέσει την οργή μελών του κόμματος της, η κ. Μέρκελ είχε αναφέρει πως θα ήταν έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο –πολύ μακροπρόθεσμα– έκδοσης ευρωομολόγων όταν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη έχουν καταστήσει ανταγωνιστική την οικονομία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή