To Σαν Φρανσίσκο γίνεται… Αμστερνταμ με καπνιστήρια μαριχουάνας

To Σαν Φρανσίσκο γίνεται… Αμστερνταμ με καπνιστήρια μαριχουάνας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μπαρ «Μπάρμπαρι Κόουστ» ο καπνός είναι πυκνός και οι δουλειές ακμάζουν, καθώς το Σαν Φρανσίσκο αποφάσισε να δημιουργήσει καπνιστήρια μαριχουάνας, αντιγράφοντας τα καφενεία του Αμστερνταμ, όπου μπορεί κανείς να προμηθευτεί το παραισθησιογόνο ναρκωτικό. «Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στο Τζέρσεϊ», λέει χαμογελώντας ο Ρικ Τόμσον, κάτοικος Ατλάντικ Σίτι, ο οποίος ήρθε στην καλιφορνέζικη πόλη για να «φτιαχτεί» με τα ξαδέρφια του. Για την ακρίβεια δεν υπάρχει κάτι ανάλογο σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, όπου μπορεί κανείς εύκολα να αγοράσει χασίς αλλά είναι δύσκολο να βρει μέρη να το καπνίσει.

Μόνο η Καλιφόρνια επιτρέπει τη χρήση μαριχουάνας, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Ωστόσο, επιτρέπει σε μεμονωμένες πόλεις να απαγορεύσουν αυτού του είδους τα καταστήματα. Δεν προκαλεί εντύπωση ότι το Σαν Φρανσίσκο είναι η μοναδική πόλη που υιοθέτησε την πρακτική των coffee shops, των εμβληματικών τουριστικών αξιοθέατων στην Ολλανδία, όπου οι πελάτες μπορούν να αγοράσουν και να καπνίσουν μαριχουάνα. Η τσαρίνα της μαριχουάνας στο Σαν Φρανσίσκο Νικόλ Ελιοτ λέει ότι νέες άδειες θα εκδοθούν μόλις οι υγειονομικοί υπάλληλοι της πόλης οριστικοποιήσουν τις ρυθμίσεις που προστατεύουν τους εργαζομένους από το παθητικό κάπνισμα και τη γειτονιά από ανεπιθύμητες μυρωδιές.

Αλλες πόλεις της πολιτείας φλερτάρουν σοβαρά με την ιδέα. Το Οκλαντ και το Σάουθ Λέικ Τάχο έχουν από ένα καπνιστήριο. Το δυτικό Χόλιγουντ προτίθεται να εκδώσει οκτώ άδειες, η Αλαμέντα δύο, το Σακραμέντο και το Λος Αντζελες βρίσκονται στη φάση της συζήτησης ακόμη. Σε άλλες πολιτείες εκφράζονται έντονες ενστάσεις. Για παράδειγμα, στη Μασαχουσέτη υπήρχε η σκέψη για έγκριση καφενείων κάνναβης, αλλά η πρόταση προσέκρουσε στην άρνηση του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη και άλλων αξιωματούχων, που διατύπωσαν τον φόβο ότι οδηγοί υπό την επήρεια των ουσιών θα προκαλούν σοβαρά δυστυχήματα. Τελικά. το πενταμελές αρμόδιο συμβούλιο υπέκυψε στις πιέσεις και συμφώνησε να αναβάλει την αδειοδότηση, αν και το σώμα εξακολουθεί να υποστηρίζει την ιδέα. «Οσοι θέλουν να καταναλώσουν κάνναβη θα το κάνουν είτε υπάρχουν αυτά τα σημεία είτε όχι και θα οδηγούν οπουδήποτε κι αν καπνίζουν μαριχουάνα», εξήγησε ο εκπρόσωπος του σχεδίου για τη διαχείριση της μαριχουάνας, που τάσσεται υπέρ της νομιμοποίησης.

Στο Κολοράντο, μία από τις πρώτες πολιτείες που προχώρησαν σε νομιμοποίηση της μαριχουάνας, οι βουλευτές απέτυχαν να νομιμοποιήσουν τα coffee shops. Ωστόσο, οι πόλεις δεν αποκλείεται να το κάνουν και το Ντένβερ έχει ήδη δώσει το πράσινο φως για καπνιστήρια, στα οποία οι καταναλωτές φέρνουν τη δική τους μαριχουάνα, εκδίδοντας μόνο μία άδεια μέχρι στιγμής. Η Νεβάδα έχει αναβάλει την έκδοση άδειας μέχρι του χρόνου, ενώ οι βουλευτές σε Αλάσκα και Ορεγκον εξέτασαν τη σχετική νομοθεσία και την απέρριψαν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή