Το ερώτημα της μάνας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ​​νέος αναπληρωτής υπουργός Αμυνας δεν πρέπει να αισθάνθηκε άνετα όταν στην Ορεστιάδα ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τη μητέρα του ενός εκ των δύο που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, Σοφία Κούκλατζη, κι εκείνη τον ρώτησε: «Αν ήταν το δικό σας παιδί, κ. Κουβέλη, τι θα κάνατε;».

Τι να της πει; Οτι δεν ήταν, τελικά, ένα σύνηθες περιστατικό, όπως το είχε εκτιμήσει αρχικά η κυβέρνηση; Οτι στο υπ. Αμυνας άλλη γραμμή έχει ο υπουργός, που λέει ότι το παιδί της είναι όμηρος, και άλλη ο ίδιος ως αναπληρωτής και το Μαξίμου, που θεωρούν ότι «τα περί ομηρίας, αιχμαλωσίας δεν υπηρετούν εκείνο το οποίο διεκδικούμε»;

Ή, μήπως, ότι μπορεί να ελπίζει στον υπουργό Αμυνας της Ρουμανίας, χώρας με μηδενική επιρροή, από τον οποίο ο κ. Καμμένος ζήτησε να μεσολαβήσει στην Αγκυρα για να αφήσει ελεύθερους τους δύο στρατιωτικούς μας;

«Ολοι μας πονάμε γι’ αυτή την υπόθεση», μπόρεσε να ψελλίσει και με αυτά τα λόγια παρηγοριάς συνέχισε την περιοδεία του για να τονώσει το ηθικό των πολιτών της ακριτικής περιοχής και των φαντάρων μας, αλλά και να καθησυχάσει μέσω της τηλεοπτικής κάμερας τους Ελληνες ότι όλα δουλεύουν ρολόι στην άμυνά μας. Καλές είναι τέτοιες επισκέψεις υπουργών, στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ηγεσίας του στρατεύματος και ακόμη καλύτερα θα ήταν εάν ο αρχηγός του ΓΕΣ δεν περιπολούσε στο ποτάμι με φαντάρους ακολουθούμενος από τηλεοπτικές κάμερες, όπως λέμε, κατόπιν εορτής.

Οι πάντες προεξοφλούσαν, βλέποντας την τακτική της κλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας, ότι κάτι θα κάνει ο Ερντογάν και έγινε αυτό στον Εβρο με τους στρατιώτες μας. Εκ του αποτελέσματος κρίνεται ότι πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δεν είχαν προετοιμασθεί προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες εξελίξεις. Το αγωνιώδες ερώτημα της μάνας φόρτισε συναισθηματικά ακόμη περισσότερο την κοινωνία και τον απανταχού ελληνισμό. Μετά τη λαϊκή συγκέντρωση στην Ορεστιάδα, διαδήλωση έγινε και στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναμένονται και άλλες ανά την επικράτεια. Η πίεση προς την κυβέρνηση είναι μεγάλη. Και θα καταστεί πολιτικά δυσβάσταχτη εάν δεν απελευθερωθούν σύντομα οι δύο φαντάροι. Γιατί στη συνείδηση των απλών ανθρώπων δεν πρόκειται για «σύνηθες περιστατικό» αλλά για εθνική ταπείνωση. Και βεβαίως, αυταπατώνται όσοι ενδεχομένως θεωρούν ή ελπίζουν πως η αιχμαλωσία των δύο στρατιωτικών θα απωθηθεί από το ενδιαφέρον των Ελλήνων με θέματα όπως η Novartis ή τα καουμποϊλίκια του Ιβάν Σαββίδη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή