Το Κονκλάβιο (16/03/18)

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γλάστρες…

Εχω την εντύπωση ότι στην υπόθεση της Προανακριτικής για τη Novartis δεν ισχύει η περίφημη ρήση του Οσκαρ Ουάιλντ ότι το θεατρικό έργο ήταν επιτυχία και το κοινό αποτυχία. Το θεατρικό έργο κινδυνεύει να λήξει άδοξα. Οσο για το κοινό, δεν είναι καν βέβαιο ότι παρακολουθεί. Τα λέω όλα αυτά επειδή, μετά την τελευταία συνεδρίαση, στις τάξεις της αντιπολίτευσης εμπεδώνεται η αίσθηση ότι η πλειοψηφία παίζει καθυστερήσεις και ότι δεν έχει κάτι ουσιαστικό να παρουσιάσει. Οσο για την εμφάνιση των μαρτύρων, οι περισσότεροι υποψιάζονται ότι μοιάζει με το πιο σύντομο ανέκδοτο. Κι αυτό, διότι οι πρώτες συνεδριάσεις έχουν αναλωθεί σε ακαδημαϊκές συζητήσεις περί αρμοδιότητας. Η σχετική συζήτηση –και μαζί με αυτήν η υπομονή– έχει εξαντληθεί και πληροφορούμαι ότι αν η πλειοψηφία δεν δεσμευθεί ότι θα καλέσει τους μάρτυρες, θα μείνει να συζητά με τον Λαζαρίδη των ΑΝΕΛ και τον Λαγό της Χρυσής Αυγής. Η Ν.Δ., για παράδειγμα, σκοπεύει στην ερχόμενη συνεδρίαση, της Τρίτης, να αποχωρήσει. Και δεν θα είναι η μόνη. Οπως το έθεσε πηγή μου, «δεν σκοπεύουμε να γίνουμε το ντεκόρ σε μια ανούσια διαδικασία». Κοινώς, γλάστρες…

Σχέδιο πτήσης

Τα έχει αυτά η πολιτική. Ενίοτε όλα κρέμονται από μια πτήση. Κάπως έτσι, αυτές τις μέρες οι του Κινήματος Αλλαγής –για την ακρίβεια οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ– έχουν γίνει κοινωνοί ιδιωτικών λεπτομερειών που αφορούν τη σημερινή πτήση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Νέα Υόρκη προς την Αθήνα, καθώς και του ακριβούς προγράμματος που θα ακολουθήσει μόλις προσγειωθεί στην Αθήνα. Ετσι είναι η αμοιβαιότητα. Θυμίζω ότι η Φώφη Γεννηματά είχε ακυρώσει προγραμματισμένη εξόρμηση εκτός των τειχών με την εκ Σκωτίας ερχόμενη κόρη της για να χαιρετίσει το συνέδριο της Ν.Δ. τον περασμένο Δεκέμβριο, χέρι χέρι με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Ο Μητσοτάκης θα πάει στο ΣΕΦ περίπου κατευθείαν από το αεροδρόμιο, για να προλάβει να μιλήσει. Και τι θα πει; Θυμίζω ότι τα ανοίγματά του τα έχει ήδη κάνει. Ισως βρει έναν… φρέσκο τρόπο να τα ξανακάνει.

Ειρήνη υμίν

Μένω στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, καθώς πληροφορούμαι ότι ενόψει της σημερινής πρεμιέρας ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε χθες μίνι σύσκεψη με τους βουλευτές του. Το μήνυμα είναι «ειρήνη υμίν» για να δουν τι θα προκύψει από το συνέδριο. Υποθέτω ότι στο πλαίσιο αυτό έχει σχεδιαστεί το συνέδριο να διεξαχθεί με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς βουλευτές δεν θα μιλήσουν.

Μοσχοβίτικα

Στη ρωσική πρωτεύουσα πληροφορούμαι ότι βρίσκεται ο Μάκης Βορίδης. Οχι, δεν ψάχνει τα ίχνη του Ιβάν Σαββίδη. Είναι παρατηρητής στις ρωσικές εκλογές. Για την εμπέδωση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Ανφέρ

Σήμερα –εντελώς τυχαία– αρχίζει και το παράλληλο Φόρουμ Προοδευτικών Δυνάμεων που οργανώνει στο President ο ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών της ομάδας Ευρωπαίων και Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και μερικών από τα «ορφανά του ΓΑΠ» που έχουν ήδη ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Το φόρουμ θα ολοκληρωθεί με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ του Σαββάτου – την ώρα δηλαδή που θα ολοκληρώνεται και το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Συριζαίικη πηγή μου επιμένει ότι το τάιμινγκ ήταν τυχαίο και ότι στόχος δεν ήταν να επιδειχθεί πολιτική «ασέβεια» έναντι του Κινήματος Αλλαγής (το οποίο έχει ανακοινώσει εδώ και μήνες τις ημερομηνίες του συνεδρίου). Υποστηρίζει ότι αυτό γίνεται γιατί προηγήθηκε Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο και το συγκεκριμένο Σαββατοκύριακο βόλευε όλους τους ευρωβουλευτές. Πάντως, το «ανφέρ» δεν βοηθάει ακριβώς την προσπάθεια του Τσίπρα να ρίξει γέφυρες στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Αναθεώρηση με Αλιβιζάτο

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση –«Η χώρα σε αναθεωρητική προοπτική»– διοργανώνει την ερχόμενη Δευτέρα στον ΔΣΑ το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Από τη λίστα των ομιλητών –τον συντονισμό θα κάνουν ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Σπύρος Βλαχόπουλος– προκύπτει ότι η συζήτηση θα είναι κυρίως ακαδημαϊκή, καθώς οι περισσότεροι είναι συνταγματολόγοι ή προέρχονται από τον δικαστικό χώρο. Ξεχωρίζω, όμως, εκ των ομιλητών το όνομα του Νίκου Αλιβιζάτου. Το υπογραμμίζω γιατί μπορεί ο γνωστός συνταγματολόγος να έχει μαζί με τον Γεραπετρίτη (και άλλους) συγγράψει το βιβλίο για ένα καινοτόμο Σύνταγμα, όμως, επειδή το ινστιτούτο είναι κομματικό, δεν είναι λίγοι όσοι βλέπουν την πρόσκληση στον Αλιβιζάτο ως άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή