Συμφέροντα και ηλιθιότητα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τ​​ην υποκρισία της Δύσης για την «κατανόηση» που δείχνει στην ημιδικτατορική Τουρκία στηλιτεύει ο Τούρκος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και συγγραφέας Τζενγκίζ Ακτάρ και με το δίκιο του. «Οι “εταίροι” της Τουρκίας ενδιαφέρονται να “ομαλοποιήσουν” τις σχέσεις τους με την Αγκυρα και να συνεχίσουν να κάνουν τις δουλειές τους όπως έκαναν πάντα. (…) Παραβλέπουν το γεγονός ότι κάθε αυταρχικό καθεστώς καταφεύγει στην καταστολή και σε άλλα μέτρα του είδους εις βάρος των πολιτών που θεωρεί “εχθρούς του λαού”, όπως έκανε ο Χίτλερ με τους Εβραίους και τους αριστερούς…» («Καθησυχάζοντας τον μιλιταρισμό», Αhval 13.3.2018).

Για τον αριστερό Τούρκο διανοούμενο, τα συμφέροντα οδηγούν τις δυτικές χώρες να παραβιάζουν τις διακηρυγμένες αρχές τους σχετικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: πουλάνε προϊόντα και πρωτίστως όπλα· αναλαμβάνουν μεγάλα έργα· κρατούν την Τουρκία στο ΝΑΤΟ και μακριά από τον Πούτιν· ο Ερντογάν κρατάει τους πρόσφυγες μακριά από την Ευρώπη κ.ά.

Κάποιος κυνικός θα έλεγε ότι τα κράτη δεν έχουν αιώνιες αρχές, έχουν αιώνια συμφέροντα. Οσο κι αν είναι απεχθής αυτή η υποκριτική ανοχή της Δύσης στον ημιδικτάτορα Ερντογάν, μπορεί να γίνει κατανοητή σε ένα πλαίσιο ωμού ρεαλισμού. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει κατανοητό είναι οι τιμές που επιδαψιλεύουν διάφορα «πνευματικά» (τρομάρα μας!) ιδρύματα προς έναν άλλο ημιδικτάτορα, τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ετσι, το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που έχει έδρα στην Καλαμάτα, είχε αποφασίσει να ανακηρύξει επίτιμο διδάκτορα τον Ρώσο πρόεδρο και ευτυχώς, μετά σφοδρές αντιδράσεις, η απονομή αναβλήθηκε. Τον Δεκέμβριο του 2017 το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης τίμησε, με το χρυσό μετάλλιό του, τον Βλαντιμίρ Πούτιν «για τη σημαντική δράση που αναπτύσσει προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας και της ευημερίας». Επίσης, πίσω στο παρελθόν, επί πρυτανείας Γεωργίου Μπαμπινιώτη, και το Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε αναγορεύσει το 2001 τον Βλαντιμίρ Πούτιν επίτιμο διδάκτορα. Τι κι αν ο Ρώσος αυταρχικός ηγέτης φυλακίζει κάθε αντιπολιτευόμενο; Τι κι αν στέλνει πράκτορες να δολοφονούν στη Βρετανία τους αντιπάλους του; Οι «φάροι της γνώσης» στην Ελλάδα τον τιμούν για το έργο του!

Ο Κάρλο Τσιπόλα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, δημοσίευσε πριν από 40 χρόνια μια μελέτη για τους βασικούς νόμους της ηλιθιότητας (στα ελληνικά εκδ. Κέδρος). Στον τρίτο «χρυσό νόμο», ορίζει ότι «ηλίθιος είναι ένας άνθρωπος που προκαλεί απώλειες σε άλλους, παρόλο που εκείνος δεν αποκομίζει τίποτα ή μπορεί και ο ίδιος να έχει απώλειες». Ισως αυτό να εξηγεί τη στάση κάποιων ημετέρων ΑΕΙ. Εκτός αν υπάρχουν αθέατα συμφέροντα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή