Καραθανασόπουλος: Αναζητείται διέξοδος στο σύστημα που σαπίζει

Καραθανασόπουλος: Αναζητείται διέξοδος στο σύστημα που σαπίζει

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κόμματος, απευθυνόμενος στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής επισήμανε ότι το συνέδριο πραγματοποιείται σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη και σύνθετη όχι μόνο στο πεδίο της οικονομίας, στο πεδίο της εσωτερικής πολιτικής όπου ο λαός εξακολουθεί να βιώνει τις οδυνηρές συνέπειες των αντιλαϊκών μέτρων και των μνημονίων, κάτι που βεβαίως δεν πρόκειται να τερματιστεί τον Αύγουστο του 2018, όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά και στο πεδίο της λεγόμενης εξωτερικής πολιτικής, των πολύ επικίνδυνων δηλαδή εξελίξεων στην περιοχή μας αλλά και ευρύτερα.

Επισήμανε ότι «η ιστορία έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές ότι σε τέτοιες περιόδους, δηλαδή σε περιόδους κρίσεων και οικονομικών δυσκολιών για το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα πέρα από την ένταση της εκμετάλλευσης, της φτώχειας και της ανεργίας εντείνονται και οι ανταγωνισμοί. Αναζητείται διέξοδος στο σύστημα που σαπίζει, στο ξαναμοίρασμα των αγορών, στο ξαναμοίρασμα των ενεργειακών πηγών και των δρόμων, το οποίο στις περισσότερες φορές λύνεται με πολέμους, με επεμβάσεις, με αλλαγές συνόρων».

«Η χώρα μας συμμετέχει ενεργητικά σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Η κυβέρνηση μάλιστα έχει αναλάβει τον ρόλο του σημαιοφόρου για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ αλλά και για τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου το οποίο θέλει να πάρει μέρος στη λεία της μοιρασιάς, εξ ού και οι συμφωνίες με την κυβέρνηση Τραμπ των ΗΠΑ, όχι μόνο για νέες στρατιωτικές βάσεις αλλά και για αγορές πολεμικού υλικού, εξ ού και η αναβάθμιση των σχέσεων με κράτη-δολοφόνους όπως το Ισραήλ, εξ ού και η προσπάθεια να κλείσουν μια σειρά ζητήματα, όχι να λυθούν αλλά να κλείσουν, όπως είναι το ζήτημα των σχέσεων της χώρας μας με την πΓΔΜ προκειμένου οι χώρες αυτές να ενταχθούν άμεσα στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ στο πλαίσιο της διεύρυνσης αυτών των οργανισμών με τις χώρες των Δ. Βαλκανίων για την ενίσχυση του ρόλου τους στην ευρύτερη περιοχή αλλά και ως απάντηση στην επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή αυτή» πρόσθεσε.

«Οι τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά με την ένταση της τουρκικής προκλητικότητας και του εθνικισμού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτών των συνολικών ανταγωνισμών, κατά συνέπεια είναι πολύ επικίνδυνη η λογική που καθησυχάζει τον λαό ότι η χώρα μας αποτελεί μια νησίδα σταθερότητας στην περιοχή. Σε μια περιοχή που μυρίζει μπαρούτι, όπως επίσης, είναι πιο επικίνδυνη η πολιτική που εναποθέτει τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας στον ΝΑΤΟ και στην ΕΕ που όσες φορές χρειάστηκε να πάρουν θέση, όπως στην πρόσφατη περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, η στάση τους στην καλύτερη περίπτωση ήταν η στάση του Πόντιου Πιλάτου» τόνισε.

Το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι για όλους αυτούς τους λόγους «έχει μεγάλη σημασία ο ελληνικός λαός δίπλα στον αγώνα που δίνει για τους μισθούς, τις συντάξεις, το εισόδημα και τα κοινωνικά του δικαιώματα να βάλει και τον αγώνα ενάντια σε αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Ο κ. Καραθανασόπουλος απευθυνόμενος στο σώμα του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής είπε ότι «ως ΚΚΕ όχι μόνο διαφωνούμε, αλλά αποτελούμε και στρατηγικό αντίπαλο της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής. Εδώ και χρόνια αναδείξαμε ότι αυτή η πολιτική που υλοποιήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις με τη βοήθεια και των μνημονίων, αλλά οχι εξαιτίας των μνημονίων (καθώς) βασική αιτία ήταν η επιδίωξη του κεφαλαίου να φορτωθεί η κρίση στις πλάτες του λαού, να μειωθεί το εργατικό κόστος, να καταργηθούν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να εφαρμοστούν τα μέτρα της ΕΕ που είχαν σχεδιαστεί πριν την κρίση και εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και των οποίων η εφαρμογή στην Ελλάδα είχε καθυστερήσει και εξαιτίας της πάλης του εργατικού κινήματος».

«Στο επίκεντρο αυτών των μέτρων» συνέχισε ο κ. Καραθανασόπουλος «είναι η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων, η θωράκιση και η ενίσχυση της καπιταλιστικής κερδοφορίας».

«Ως κόμμα προσπαθούμε να συμβάλλουμε για να δυναμώσει η λαϊκή παρέμβαση και η πάλη, για να ανατραπεί αυτή η πολιτική, για να μπουν εμπόδια σε αυτούς τους σχεδιασμούς» είπε.

«Διέξοδος για τον λαό από αυτό το σκοτεινό τούνελ δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει με την εναλλαγή των κυβερνήσεων εντός αυτών των τειχών. Ο λαός μας είναι αναγκαίο να οικοδομήσει την δική του κοινωνική συμμαχία των εργαζόμενων, των φτωχών αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων που θα αντιπαλεύει την εξουσία των μονοπωλίων και τις κυβερνήσεις τους» τόνισε.

Σημείωσε ότι «το ζητούμενο είναι να αλλάξει ο συσχετισμός υπέρ της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων για να αλλάξει τελικά χέρια η εξουσία, να πάρει ο λαός στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας, να αποδεσμευθεί η χώρα από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα ισότιμες οικονομικές σχέσεις με τα άλλα κράτη. Για να μπορέσει ο λαός μας να ζήσει σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες του, τις δυνατότητες που του προσφέρει η επιστήμη, η τεχνολογία η παραγωγικότητα της εργασίας και οι μεγάλες υπαρκτές παραγωγικές δυνατότητες της χώρας».

«Γνωρίζετε ότι το ΚΚΕ έχει καθαρή στάση αρχών στην κριτική που ασκούμε απέναντι στην εκάστοτε κυβερνητική πολιτική αλλά και στα άλλα κόμματα. Επιδιώκουμε να γίνεται ουσιαστική συζήτηση και αντιπαράθεση πάνω στις στρατηγικές, τις πολιτικές, τα προγράμματα, που να βοηθούν τον λαό να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα. Με αυτές τις σκέψεις ευχόμαστε καλές εργασίες στο ιδρυτικό σας συνέδριο» κατέληξε ο κ. Καραθανασόπουλος.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή