Θύελλα αντιδράσεων για την αθώωση του Αμβροσίου

Θύελλα αντιδράσεων για την αθώωση του Αμβροσίου

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιδράσεις και από τα κόμματα προκάλεσε η αθωωτική απόφαση για τον μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο. Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «η πολιτική των διακρίσεων καλά κρατεί στον χώρο της Δικαιοσύνης». «Δεν ήταν μόνο ότι αθωώθηκε για χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ενάντια στους ομοφυλοφίλους, που αποτελούν προκλητική παραβίαση των διατάξεων του αντιρατσιστικού νόμου για δημόσια υποκίνηση σε βία ή μίσος, αλλά και το γεγονός ότι το δικαστήριο ανέχθηκε να επαναληφθεί ενώπιόν του κήρυγμα μίσους και να μη σταθμίσει καν την ομολογία του μητροπολίτη ότι θα ήθελε να χρησιμοποιήσει όχι μόνο λεκτική, αλλά και σωματική βία. Κανένας απλός πολίτης δεν θα απολάμβανε τέτοιας ασυλίας από τη Δικαιοσύνη. Για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται πως, όταν οι προκαταλήψεις και το μίσος ντύνονται με θρησκευτικό μανδύα, το μείγμα γίνεται τόσο εκρηκτικό, ώστε η Δικαιοσύνη να μην μπορεί να ορθώσει το ανάστημά της».

Οξύτατη ήταν και η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: «Η χθεσινή αθώωση του μητροπολίτη Αμβροσίου Αιγιαλείας και Καλαβρύτων από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου μόνο προβληματισμό μπορεί να προκαλέσει. Ειδικά όταν ο “αθώος” συνεχίζει να διασπείρει το ομοφοβικό του μίσος εντός της δικαστικής αίθουσας. Χθες, χάθηκε μια μάχη για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας. Ο αγώνας όμως συνεχίζεται». Ανακοίνωση εξέδωσε και το Ποτάμι τονίζοντας ότι ο Αμβρόσιος καταφέρεται συχνά εναντίον ανθρώπων διαφορετικών δογμάτων και κοινωνικών ομάδων. «Τον τελευταίο καιρό, παρακολουθούμε ένα ομοφοβικό ξέσπασμά του. Τέτοια ρητορική μίσους απέχει παρασάγγας από τον λόγο που κηρύσσει η Εκκλησία. Αποφάσεις που αθωώνουν αυτές τις συμπεριφορές δε συνάδουν με ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, που έχει στον πυρήνα του την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Από την πλευρά του το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών σημειώνει ότι «ο λόγος μίσους του μητροπολίτη Αμβροσίου, που επανελήφθη επί τα χείρω εντός του δικαστηρίου, ενώπιον της έδρας, δεν φάνηκε αρκετός για την εφαρμογή του αντιρατσιστικού νόμου». Οπως τονίζει το κίνημα, «οφείλουμε να αναλογιστούμε αν δεν ήταν επαρκής ο νόμος ή αν η τοπική έδρα δεν άντεχε να τον εφαρμόσει». Την απόφαση, πάντως, χαιρέτισε η βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ελένη Ζαρούλια γράφοντας στο Twitter ότι ο «εθνικός λόγος δεν ποινικοποιείται».

Μπογιές

Εν τω μεταξύ, τα ξημερώματα χθες, ομάδα αγνώστων πραγματοποίησε καταδρομική επίθεση σε ναό στη συμβολή των οδών Μπουμπουλίνας και Μετσόβου στην Αθήνα πετώντας μπογιές. Στην ανακοίνωσή τους, αναφέρθηκαν και στην απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αιγίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή