Το Λονδίνο θέτει τον Πούτιν στο στόχαστρο

Το Λονδίνο θέτει τον Πούτιν στο στόχαστρο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι, πιθανότατα, προσωπικά υπεύθυνος για τη δολοφονική επίθεση, επί βρετανικού εδάφους, εναντίον του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια. Τη βαρύτατη αυτή κατηγορία εξαπέλυσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, δίνοντας νέα διάσταση στη σοβούσα διπλωματική σύγκρουση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

Δύο ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, που αναμένεται να δώσουν και τέταρτη προεδρική θητεία στον ισχυρό άνδρα της χώρας, ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας δήλωσε: «Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των Ρώσων. Δεν θα υπάρξει ρωσοφοβία ως αποτέλεσμα αυτού που συμβαίνει (στην υπόθεση Σκριπάλ). Η διαμάχη μας είναι με το Κρεμλίνο του Πούτιν και με την απόφασή του –διότι πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να πήρε ο ίδιος την απόφαση– για ευθεία χρήση νευροπαραλυτικής ουσίας στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου».

Νωρίτερα, η εφημερίδα Daily Telegraph, επικαλούμενη πηγές των διωκτικών αρχών, πιθανολογούσε ότι η κόρη του Σκριπάλ μετέφερε τη φονική ουσία σε κάποιο ρούχο, καλλυντικό ή δώρο που βρισκόταν στη βαλίτσα της, καθώς επέστρεφε στη Βρετανία από τη Μόσχα.

Η ρωσική απάντηση στις κατηγορίες του Τζόνσον ήταν άμεση. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μίλησε για «ανήκουστη και ασυγχώρητη παραβίαση των διπλωματικών κανόνων ευπρέπειας». Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, με δηλώσεις του από την Αστάνα του Καζαχστάν, προανήγγειλε ότι η χώρα του θα ανακοινώσει τις αμέσως επόμενες μέρες, ίσως και ώρες, αντίμετρα για την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών από τη Βρετανία.

Στο μεταξύ, πολιτική διαμάχη προκάλεσε στο Λονδίνο η τοποθέτηση του ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. Με άρθρο του στην εφημερίδα Guardian, ο Κόρμπιν κάλεσε την κυβέρνηση των Συντηρητικών να μην προτρέχει της αστυνομίας, που δεν έχει ακόμη διαλευκάνει την υπόθεση Σκριπάλ και θύμισε ότι προηγούμενες «βιαστικές κινήσεις που δεν στηρίζονταν σε πραγματικές αποδείξεις» οδήγησαν το 2003 στην ολέθρια εισβολή στο Ιράκ. Ο 68χρονος πολιτικός τόνισε ότι δεν υποστηρίζει τον Πούτιν και δικαιολόγησε την απέλαση των 23 Ρώσων διπλωματών, αλλά έσπευσε να προσθέσει: «Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραδοθούμε σε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο, αυξάνοντας τις εξοπλιστικές δαπάνες, εντείνοντας τους πολέμους δι’ αντιπροσώπων στην υφήλιο και πατάσσοντας τους αντιφρονούντες, όπως επί Μακαρθισμού». Η τοποθέτησή του ξανάνοιξε το ρήγμα στο εσωτερικό των Εργατικών, καθώς αρκετοί βουλευτές της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος υπέγραψαν επιστολή με την οποία συντάσσονται με την κυβέρνηση Μέι στην υπόθεση Σκριπάλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή