Μητσοτάκης: Συμπόρευση για τα μεγάλα, πριν και μετά τις εκλογές

Μητσοτάκης: Συμπόρευση για τα μεγάλα, πριν και μετά τις εκλογές

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσκλητήριο συστράτευσης για την περιφρούρηση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, που κινδυνεύει από τον «καθεστωτικό αυταρχισμό» της κυβέρνησης, απηύθυνε κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βήμα από το οποίο εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση. Επέμεινε δε ότι πεδία σύγκλισης με τον νέο φορέα υπάρχουν, τόσο προεκλογικά, πολλώ δε μάλλον μετεκλογικά (συνταγματική αναθεώρηση, ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου στην αρχή της επόμενης κυβερνητικής θητείας), επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος θα επιδιώξει ευρεία πολιτική συναίνεση την επομένη των εκλογών.

Εκκινώντας από την υπενθύμιση ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, «Κίνημα Αλλαγής σήμερα», όπως είπε, υπήρξαν αντίπαλoι για σχεδόν σαράντα χρόνια, αλλά βρήκαν τον δρόμο της σύγκλισης όταν το εθνικό συμφέρον το επέβαλε –μίλησε μάλιστα για «στιγμές που χαρακτηρίστηκαν από πολιτική εντιμότητα και προσωπική ειλικρίνεια»– ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ναι μεν σε μια δημοκρατία οι διαφορετικές ιδεολογίες υπάρχουν «και πρέπει να υπάρχουν», ωστόσο, όπως τόνισε, η «λαίλαπα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» στην πραγματικότητα έχει μειώσει τη σημασία των ιδεολογικών διαφορών. Κι αυτό διότι το διακύβευμα, όπως το έθεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, «είναι η ίδια η ποιότητα της δημοκρατίας μας».

«Oταν υπονομεύονται ανοικτά η Δικαιοσύνη, οι ανεξάρτητες αρχές, η κοινοβουλευτική λειτουργία και ο Τύπος, τότε οι παραταξιακές αποχρώσεις θαμπώνουν ενώπιον του γκρίζου που τις απειλεί από κοινού», τόνισε εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση για την άλωση του κράτους, τα «παιχνίδια νέας διαπλοκής», την τοξικότητα του δημοσίου διαλόγου. Αιχμές άφησε και για τα εθνικά θέματα, τονίζοντας ότι, όταν αυτά γίνονται «στα κρυφά και υπογείως φτηνά ερασιτεχνικά παιχνίδια μικροκομματισμού, τότε οι διαφορές μας αμβλύνονται μπροστά στον μεγάλο κίνδυνο για την πατρίδα». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. απένειμε εύσημα στις διαδικασίες για τον νέο φορέα και στη συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες για την ανάδειξη του επικεφαλής, επαναλαμβάνοντας ότι πιστεύει στο άνοιγμα των κομμάτων στην κοινωνία, αλλά και δηλώνοντας την ικανοποίησή του για τη «δυναμική» που απελευθέρωσε η διαδικασία. Και επανέλαβε με σαφήνεια –όπως είχε κάνει και από το βήμα του συνεδρίου της Ν.Δ. τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώπιον της κ. Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη– το άνοιγμά του προς την Κεντροαριστερά, σημειώνοντας ότι είναι πολλά τα σημεία που «αξίζει να συναντηθούμε στον δρόμο προς τις εκλογές».

«Πρωτεύει το κοινό αίτημα να μην περάσει ο καθεστωτικός αυταρχισμός την τάφρο της δημοκρατίας», σημείωσε, ενώ, αναφερόμενος στο μετεκλογικό τοπίο, μίλησε για σταυροδρόμια που αποτελούν αφορμές για σύγκλιση, όπως η συνταγματική αναθεώρηση, ένας νέος εκλογικός νόμος –«να τον συμφωνήσουμε και να τον ψηφίσουμε μαζί στην αρχή της επόμενης κυβερνητικής θητείας, ώστε να βρούμε την αναγκαία ισορροπία ανάμεσα στην αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα»– και οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, τη δημόσια διοίκηση και την παιδεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή