Ισπανία: Επεισόδια μετά τον θάνατο μικροπωλητή

Ισπανία: Επεισόδια μετά τον θάνατο μικροπωλητή

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Επεισόδια μεταξύ νεαρών, πιθανότατα αντιεξουσιαστών και αστυνομίας, ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης στη Μαδρίτη, μετά τον θάνατο 34χρονου Σενεγαλέζου μικροπωλητή υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ο Μάμε Μπάγε, που ζούσε 14 χρόνια στην Ισπανία, έπαθε έμφραγμα στον δρόμο, έπειτα από επέμβαση της δημοτικής αστυνομίας της Μαδρίτης.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν χθες το πρωί, όταν Σενεγαλέζοι στράφηκαν εναντίον του προξένου της χώρας τους, ο οποίος επεχείρησε να επισκεφθεί την περιοχή αλλά υποχρεώθηκε να καταφύγει στο εσωτερικό εστιατορίου. Η αρχική είδηση, ότι δηλαδή ο 34χρονος πέθανε καθώς έτρεχε να ξεφύγει από την αστυνομία, τροφοδότησε την ένταση, χωρίς ωστόσο να είναι απόλυτα σαφές τι συνέβη.

Οι αρχές της Μαδρίτης ερευνούν με ποιον τρόπο επενέβη η δημοτική αστυνομία στους μικροπωλητές που βρίσκονταν στην Πουέρτα ντελ Σολ, μεταξύ των οποίων ήταν ο Μπάγε. Λίγο αργότερα και ενώ ο 34χρονος περπατούσε μαζί με έναν φίλο του στην περιοχή Λαβαπιές, έπεσε στο πεζοδρόμιο και ξεψύχησε.

«Δεν πρέπει να αφιερώνουμε πόρους στο να καταδιώκουμε τους πιο φτωχούς αυτής της κοινωνίας», δήλωσε ο επικεφαλής της Ηνωμένης Αριστεράς, Αλμπέρτο Γαρθόν. «Αυτό που έγινε στο Λαβαπιές απαιτεί άμεσες εξηγήσεις τόσο από το υπουργείο Εσωτερικών όσο και από την δήμαρχο της Μαδρίτης. Στο PSOE λυπούμαστε αφάνταστα για τον θάνατο του Μάμε Μπάγε Ντιάγε», δήλωσε ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ.

Το βράδυ της Πέμπτης έγιναν έξι συλλήψεις ατόμων που μετείχαν στα επεισόδια και οι οποίοι ήταν Ισπανοί χωρίς ποινικό μητρώο. Το περιστατικό υποχρέωσε τη δήμαρχο της Μαδρίτης, Μανουέλα Καρμένα, να επισπεύσει την επιστροφή της από το Παρίσι, όπου μετείχε σε σύνοδο της UNESCO για την κλιματική αλλαγή.

Η Καρμένα, που στηρίζεται από το κόμμα Podemos, έχει προχωρήσει σε τολμηρά βήματα περιορισμού της χρήσης του αυτοκινήτου στην ισπανική πρωτεύουσα, με στόχο όχι μόνο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Μαδριλένων.

Από την 1η Ιανουαρίου έχουν ξεκινήσει τα έργα ανάπλασης της κεντρικής οδού της Μαδρίτης Γκραν Βία, με διαπλάτυνση πεζοδρομίων, κατασκευή ποδηλατοδρόμων, λεωφορειολωρίδας και λωρίδας ταξί, και παράλληλη απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων για όλους, πλην των κατοίκων και όσων κατευθύνονται προς τους χώρους στάθμευσης. Η ανάπλαση της κεντρικής αρτηρίας, που θα ολοκληρωθεί στα τέλη της χρονιάς, περιλαμβάνει επίσης αύξηση της δεντροφύτευσης, ώστε να φιλτράρεται η ατμοσφαιρική ρύπανση και να μειώνεται ο θόρυβος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή