Το μέλλον της Ε.Ε. στο δείπνο Μέρκελ, Μακρόν στο Παρίσι

Το μέλλον της Ε.Ε. στο δείπνο Μέρκελ, Μακρόν στο Παρίσι

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο χθεσινοβραδινό δείπνο εργασίας της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών, Ολαφ Σολτς και Μπρινό Λε Μερ, συμφώνησαν ότι θα συντάξουν έναν κοινό οδικό χάρτη για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη μέχρι τον Ιούνιο.

Ηταν η πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών μετά τη συγκρότηση της νέας γερμανικής κυβέρνησης. Βερολίνο και Παρίσι θεωρούν απαραίτητη την ευρωπαϊκή ανανέωση, διαφωνούν όμως στον ρυθμό και στο εύρος των μεταρρυθμίσεων. «Πρέπει να καταλήξουμε ώς τον Ιούνιο σε έναν γαλλογερμανικό οδικό χάρτη για την Ευρωζώνη. Θα είναι ένα δύσκολο έργο», αναγνώρισε ο Λε Μερ, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στους κοινούς κανόνες και θεσμούς της Ενωσης που συγκροτούν την τραπεζική ένωση, ενώ θα πρέπει να υπάρξει και συναίνεση στον τρόπο υπολογισμού της φορολογίας στις επιχειρήσεις.

Η Γαλλία και η Γερμανία είχαν αρχικά ελπίσει ότι θα μπορέσουν να προσφέρουν ένα κοινό όραμα για εμβάθυνση της ενοποίησης μέσα στον τρέχοντα μήνα, αλλά οι δυσκολίες της Μέρκελ για τον σχηματισμό κυβέρνησης καθυστέρησαν την επίτευξη του στόχου. Τώρα που βρίσκεται στη θέση της η γερμανική κυβέρνηση, ο Γάλλος πρόεδρος πιέζει προκειμένου να προχωρήσουν οι αλλαγές, γνωρίζοντας ότι στενεύουν τα περιθώρια ενόψει των ευρωεκλογών του προσεχούς έτους και της κυοφορούμενης εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Σε χθεσινό ρεπορτάζ της, πάντως, η Wall Street Journal θεωρεί ότι η Μέρκελ θα αποκρούσει τελικά τα φιλόδοξα σχέδια του Μακρόν, επιβεβαιώνοντας τις επιφυλάξεις της χώρας της για την αμοιβαιοποίηση των χρηματοδοτικών αποθεμάτων και χρεών μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Αναλυτές προέβλεπαν ότι στο χθεσινοβραδινό δείπνο η καγκελάριος θα μετέφερε τα κακά νέα.

Υπενθυμίζεται πως ο Μακρόν εξελέγη με βασική προεκλογική δέσμευση την ενίσχυση της Ευρωζώνης μέσα από τη θέσπιση θέσης κοινού υπουργού Οικονομικών, τη χρήση του προϋπολογισμού για επενδύσεις και αντιμετώπιση των οικονομικών κραδασμών και την τραπεζική ένωση. Η απόρριψη του φιλόδοξου πακέτου του θα απογοητεύσει το Παρίσι και ενδέχεται να επηρεάσει περαιτέρω τη δημοτικότητά του στο εσωτερικό της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή