Σαββίδης: Από την Τραπεζούντα στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Σαββίδης: Από την Τραπεζούντα στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου είναι το ιστορικό μοναστήρι που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα μ.Χ. Ερημώθηκε το 1923 μετά την επέλαση των Νεότουρκων. Η εικόνα της Παναγίας μεταφέρθηκε αργότερα στη νέα Παναγία Σουμελά που κτίστηκε στη Βέροια. Το ιστορικό μοναστήρι, όμως, που έγινε μουσείο, αποτελεί σημείο αναφοράς και προσκυνήματος για τους Ελληνες του Πόντου.

Τον Δεκαπενταύγουστο του 2009, Ελληνες με ποντιακή καταγωγή από την Ελλάδα και τη Ρωσία, με προεξάρχοντα τον Ιβάν Σαββίδη, ταξίδεψαν στην Τραπεζούντα. Στο προαύλιο του μοναστηριού που είναι χτισμένο στους απόκρημνους βράχους του όρους Μελά άρχισε να τελείται η θεία λειτουργία από ιερέα που φορούσε άμφια, κάτι που απαγορεύεται. Αμέσως παρενέβη η Τουρκάλα διευθύντρια του μουσείου. Οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν άδοντας τον Εθνικό Υμνο έπειτα από προτροπή του Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Τον επόμενο χρόνο, το 2010, η λειτουργία τελέστηκε επίσημα από τον Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Το τουρκικό κράτος είχε απαντήσει θετικά σε σχετικό αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ρωσικής κυβέρνησης, με τον κ. Σαββίδη να πρωτοστατεί στην διοργάνωση του γεγονότος. Η θεία λειτουργία επαναλαμβανόταν κάθε Δεκαπενταύγουστο ώς το 2015. Ο Ιβάν Σαββίδης δεν παραλείπει να προβάλει ότι η Παναγία Σουμελά του Πόντου άνοιξε ύστερα από 88 χρόνια χάρη στον ίδιο. Πρόκειται για μια πράξη που εκτιμούν οι εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες ποντιακής καταγωγής, αλλά και το ευρύτερο «πατριωτικό τόξο», που έκανε δυναμική επανεμφάνιση στο πρόσφατο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για το όνομα των Σκοπίων.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σαββίδης υποστήριξε το συλλαλητήριο, επιστρατεύοντας οπαδούς μέσα από τους αθλητικούς ραδιοσταθμούς της συμπρωτεύουσας, ενώ συμμετείχε και ο ίδιος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή