Σχέσεις αγάπης και μίσους με πολιτικούς

Σχέσεις αγάπης και μίσους με πολιτικούς

4' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα, των στενών συνεργατών του και των κορυφαίων υπουργών. Η Εφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρακολούθησαν περιχαρείς αγώνα του ΠΑΟΚ δίπλα στον Ιβάν Σαββίδη στη σουίτα του. Με τον κ. Σαββίδη συζητούσαν ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες τις μεταβολές που ήθελαν να επιβάλλουν σε εκδοτικά συγκροτήματα και τον εμφάνιζαν σε όλους ως τον επιχειρηματία που προκρίνει η κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας έχει πάντα ένα «αστειάκι» για τον ΠΑΟΚ όταν επισκέπτεται το «πρωθυπουργικό γραφείο» της Θεσσαλονίκης, ενώ στην τελευταία ομιλία του στη ΔΕΘ είχε εγκάρδια χειραψία με τον κ. Σαββίδη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ έριξε για πρώτη φορά γέφυρες στις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στα μέσα της δεκαετίας. Ηταν ένας από τους ελάχιστους που ήξεραν ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ήταν η πιο αβίαστη και αυτονόητη εξέλιξη σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συγκέντρωνε 151 βουλευτές στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Εγκυρες πηγές εκτιμούν ότι η επιρροή του κ. Σαββίδη στους παλαιοημερολογίτες Ποντίους μεταφράζεται περίπου σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ψήφους, στις οποίες οι ΑΝΕΛ οφείλουν την είσοδό τους στη Βουλή. Οι σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά τον παρέσυραν αργότερα στο ριάλιτι των πρώτων τηλεοπτικών αδειών. Οπως ομολόγησε, έδρασε ως «λαγός της κυβέρνησης», αλλά ο διαγωνισμός κατέπεσε πανηγυρικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο κ. Σαββίδης βεβαίως έγινε «καναλάρχης» με την αγορά του «Ε».

Επίθεση στον Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, πάντως, υποστήριξε τον Απόστολο Τζιτζικώστα για τη διαδοχή στη Ν.Δ. στις αρχές του 2016. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο. Προ έτους ο επιχειρηματίας εξαπέλυσε μύδρους κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αντιτάχθηκε στην τροπολογία για τη διαγραφή του προστίμου ύψους 38 εκατ. ευρώ της ΣΕΚΑΠ που προωθεί η κυβέρνηση Τσίπρα – η τελική απόφαση για το οποίο ακόμα εκκρεμεί στις δικαστικές αίθουσες. Η στάση αυτή του κ. Μητσοτάκη έσπρωξε τον κ. Σαββίδη σε ακρότητες. Σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» έφτασε να πει για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός», σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα, που «θυμίζει τον Πούτιν». «Κρατηθείτε από τον Τσίπρα» προέτρεψε τους Ελληνες. «Είναι η εγγύηση για το μέλλον».

Ο ομογενής επιχειρηματίας έκανε αισθητή την παρουσία του στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2007, όταν ευαισθητοποιήθηκε για τις εκτεταμένες πυρκαγιές. Κατέβαλε αμέσως 300.000 ευρώ υπέρ των πυροπλήκτων. Η πράξη του αυτή εντυπωσίασε τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και εκεί εντοπίζεται χρονικά η αφετηρία της επικοινωνίας τους. Οπως είναι γνωστό, οι καραμανλικοί βουλευτές της Θεσσαλονίκης άρχισαν να τρέφουν θερμά αισθήματα για τον κ. Σαββίδη, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός παρέστη στην τελετή και στη δεξίωση του γάμου του υιού Σαββίδη, Γιώργου, τον Ιούνιο του 2016. Η θρησκευτική τελετή έγινε στον ιερό ναό του Αγίου Πνεύματος στο χωριό Πρόχωμα Θεσσαλονίκης. Ο ναός ξεχωρίζει χάρη στην αγιογραφία όπου η οικογένεια Σαββίδη εντάσσεται στο θρησκευτικό θέμα. 

Ο κ. Σαββίδης δημιούργησε το επιχειρηματικό αποτύπωμά του στην Ελλάδα με την αγορά του ΠΑΟΚ, του μεταλλικού νερού «Σουρωτή» και του ξενοδοχείου Makedonia Palace κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης Σαμαρά (2012-2015). Την ίδια εποχή έχτισε τη φιλία του με τον Πάνο Καμμένο. Ο τελευταίος είχε αποχωρήσει από τη Ν.Δ. τον Μάρτιο του 2012 για να ιδρύσει τους ΑΝΕΛ μέσω ανάρτησης στο Twitter. Πρωτοστάτησε μάλιστα στη διάδοση θεωριών συνωμοσίας για το μνημόνιο αξιοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τέσσερα χρόνια προτού οι μέθοδοι αυτές γίνουν γνωστές παγκοσμίως. Εκείνη την εποχή άνθρωποι που βρίσκονταν κοντά στον κ. Σαββίδη άρχισαν να μεταλλάσσονται σε υποστηρικτές των ΑΝΕΛ.

Ο ομογενής επιχειρηματίας είχε τη συνήθεια να αποκτά στενές σχέσεις με τον εκάστοτε πρωθυπουργό και κατόπιν να έρχεται σε ρήξη μαζί του και να μιλάει άσχημα γι’ αυτόν. Οι σχέσεις, π.χ., με τον κ. Σαμαρά ήταν πολύ στενές, με αποκορύφωμα την αγορά της ΣΕΚΑΠ, την οποία ο τότε πρωθυπουργός επεδίωκε πιεστικά για εθνικούς λόγους. Λίγους μήνες αργότερα, το πλήρωμα ενός πλοίου που μετέφερε τσιγάρα των εταιρειών του κ. Σαββίδη συνελήφθη στην Ισπανία. Ο κ. Σαββίδης ζήτησε την παρέμβαση κυβερνητικού στελέχους της εποχής για την απελευθέρωσή του, κάτι ωστόσο που δεν υπήρξε. Από τότε διερράγησαν οι σχέσεις με τον Σαμαρά και ο Σαββίδης, ενώ δεν μιλάει ελληνικά, άρχισε να επαναλαμβάνει μία μόνο φράση που ήταν το όνομα του πρώην πρωθυπουργού με μία κλασική νεοελληνική λέξη μπροστά…

Προστάτης των Ποντίων

Εκείνο που καθιστά την περίπτωσή του ιδιαίτερη στην Ελλάδα είναι ότι περισσότερο από κάθε άλλο πρόσωπο με ποντιακή καταγωγή έχει συνδεθεί με την αφύπνιση της ταυτότητας και της υπερηφάνειας των Ποντίων. Με χορηγία του Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδης θεσμοθετήθηκε τον περασμένο Ιούνιο η λειτουργία της έδρας Ποντιακών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εδώ και αρκετά χρόνια υποστηρίζει εκπαιδευτικά προγράμματα μελέτης της ελληνικής γλώσσας στα πανεπιστήμια της Ρωσίας και της ρωσικής γλώσσας στα πανεπιστήμια της Ελλάδας. Χρηματοδοτεί την κατασκευή νέων ναών και ορθόδοξων μνημείων και υποστηρίζει ενορίες και μοναστήρια στη Ρωσία και στην Ελλάδα. Πέρα από τη βοήθεια στους πυρόπληκτους του 2007 στην Ελλάδα, παρείχε βοήθεια στους ομογενείς Ελληνες πλημμυροπαθείς στο Κριμσκ της Ρωσίας, αλλά και στην Αυστραλία ύστερα από μια ανάλογη θεομηνία. Ανθρωπος απότομος και ορμητικός που μιλάει την ελληνική ποντιακή διάλεκτο, αλλά όχι τη σύγχρονη νεοελληνική, επενδύει συνειδητά στη θρησκεία και την καταγωγή του. Αυτή είναι η πρώτη ύλη επάνω στην οποία έχει χτίσει το όνομα και την περιουσία του.

Ταυτόχρονα, μέσα από τη δράση αυτή συγκεντρώνει απήχηση στις κοινότητες των Ποντίων, γεγονός που τον καθιστά προνομιακό συνομιλητή των Ελλήνων πολιτικών. Αρκετοί τον πολιορκούν συστηματικά, ορισμένοι τον υπηρετούν με χαρακτηριστική δουλικότητα, ενώ ακόμα και σήμερα οι περισσότεροι αποφεύγουν να τον επικρίνουν. Ιδίως οι πολιτικοί της Θεσσαλονίκης, απ’ όλες τις παρατάξεις, δεν μπορούν να τον αγνοούν και διαλέγονται μαζί του. Ηδη μετά το περιστατικό της περασμένης Κυριακής καταγράφεται δυσαρέσκεια κατά όσων τον κατηγορούν, η οποία προέρχεται από τις οργανώσεις των οπαδών του ΠΑΟΚ και τα ποντιακά σωματεία. Δεν υπάρχει άνθρωπος στη συμπρωτεύουσα που να μην έχει εμπλακεί σε συζήτηση για την «προσφορά του Σαββίδη στην πόλη». Οι υποστηρικτές του καλλιεργούν έντεχνα την εντύπωση πως όποιος τον κατηγορεί πλήττει την ίδια τη Θεσσαλονίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή