Αλλη μία κρίση για το Μαξίμου

Αλλη μία κρίση για το Μαξίμου

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εικόνα του Ιβάν Σαββίδη να εισβάλλει ένοπλος στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας το βράδυ της περασμένης Κυριακής, ήταν η αχρείαστη στην τρέχουσα συγκυρία, αλλά μείζων περιπλοκή για την κυβέρνηση. Κάτι που στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε αμέσως αντιληπτό, όπως προκύπτει από την κινητοποίηση του μηχανισμού του πρωθυπουργικού γραφείου και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για αρκετές ώρες εκείνο το βράδυ ο αρμόδιος υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης.

Το συμβάν εμπεριείχε μία σειρά από χαρακτηριστικά που ενεργοποίησαν αντανακλαστικά διαχείρισης κρίσης. Σε μια συγκυρία, μάλιστα, που η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί διαδοχικά διάφορες επιμέρους κρίσεις, το τελευταίο που επιθυμούσε η ηγεσία της ήταν να προστεθεί ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα.

Ποια είναι, όμως, αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά; Κατ’ αρχάς, η ιδιαίτερη σχέση του κ. Σαββίδη με την κυβερνητική ηγεσία, η οποία, με διάφορες αφορμές, αναδείχθηκε τα τελευταία χρόνια. Οσο κι αν την τελευταία εβδομάδα το Μαξίμου προσπαθεί να αποκηρύξει αυτή την ιδιαίτερη σχέση, είναι περισσότερο από σαφές ότι ο ομογενής επιχειρηματίας ανήκε στον στενό κύκλο των προνομιακών συνομιλητών της κυβέρνησης και ο ίδιος δεν το έκρυβε. Από την πλευρά τού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος κατεβλήθη προσπάθεια να αποδυναμωθεί αυτή η εικόνα, με ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, μάλιστα, να «χρεώνουν» τον κ. Σαββίδη στον υπουργό Αμυνας και μικρό κυβερνητικό εταίρο κ. Πάνο Καμμένο.

Η εξέλιξη της υπόθεσης φάνηκε να ενισχύει και να αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς από την πλευρά των ΑΝΕΛ υπήρξαν υποστηρικτικές δηλώσεις προς τον κ. Σαββίδη, με τον κ. Θανάση Παπαχριστόπουλο να δηλώνει μάλιστα ότι «ο κ. Σαββίδης είχε κάποιες φιλικές σχέσεις με την κυβέρνηση». Την ίδια στιγμή, το κύμα αγανάκτησης στη συμπρωτεύουσα, οι θυμωμένες αντιδράσεις συνδέσμων φιλάθλων του ΠΑΟΚ και οι ανακοινώσεις διαμαρτυρίας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης προκάλεσαν ευρύτερη αγωνία στην κυβερνητική πλευρά και την ανησυχία ότι στην πίεση αυτή ενδεχομένως να υποκύψουν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και να βγουν ανοιχτά να λάβουν θέση υπέρ του κ. Σαββίδη.

Για την κυβέρνηση η υπόθεση ήρθε να εκδηλωθεί σε μια εξαιρετικά περίπλοκη συγκυρία. Η διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ προκάλεσε δυσαρέσκεια για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, η οποία αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στις δημοσκοπήσεις. Το μέτωπο με τον Ιβάν Σαββίδη, πέραν της διάστασης ότι μπορεί να προκληθεί δυσαρέσκεια στους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, η οποία μπορεί να μεταφερθεί και στο πολιτικό πεδίο, επιδρά σε ένα ευρύτερο κοινό στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ο ο κ. Σαββίδης έχει αναπτύξει επιχειρηματική δράση. Η κυβέρνηση έσπευσε, για να περιορίσει κατά το δυνατόν τις απώλειες, να διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι δίνει προτεραιότητα στη Βόρεια Ελλάδα και στην αποκατάσταση αδικιών του παρελθόντος.

Μέσα σε όλα αυτά, με την απόφαση για επ’ αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος και την απειλή αυτή να εξελιχθεί σε μόνιμη, η κυβέρνηση επί της ουσίας αναγνωρίζει την αποτυχία της να εξυγιάνει τον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, θέμα για το οποίο έχει προβεί σε σειρά διακηρύξεων κατά το παρελθόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή