Πόλεμος εντυπώσεων στην αρένα της Novartis

Πόλεμος εντυπώσεων στην αρένα της Novartis

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις εισαγγελικές αρχές να συνεχίζουν τις έρευνες στην υπόθεση της Novartis –αναμένοντας στοιχεία από λογαριασμούς προσώπων που είναι σε έρευνα, από εξωχώριες εταιρείες και από το άνοιγμα του λογαριασμού του φαρμακευτικού κολοσσού στην Ελβετία–, δικαστικές πηγές εκφράζουν ήδη προβληματισμούς για τυχόν απαξίωση των στοιχείων της ερευνητικής διαδικασίας, λόγω της διαχείρισής τους στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών διεργασιών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Η ανάδειξη διαστάσεων για το υλικό που φθάνει από την Εισαγγελία Διαφθοράς στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, που κινείται στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, φέρει τον κίνδυνο της απαξίωσης των στοιχείων της εισαγγελικής έρευνας και της εμπλοκής, εν τέλει, των δικαστικών αρχών στο πολιτικό παιχνίδι, που εμφανίζεται σκληρό και ιδιαίτερα πολωμένο.

Η αποστολή συμπληρωματικών στοιχείων στην προανακριτική επιτροπή, ο βίος της οποίας, όπως όλα δείχνουν, θα είναι σύντομος, πυροδότησε εκ νέου την πολιτική αντιπαράθεση και η αξιοποίηση του υλικού αυτού έγινε –και πάλι– στο πλαίσιο πολιτικής κόντρας και όχι πραγματικής έρευνας, επαναφέροντας στο προσκήνιο προβληματισμούς για μη ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης από την προανακριτική επιτροπή.

Εγγραφα από τα αρχεία που κατασχέθηκαν από τους εισαγγελείς στη Novartis, όπως εκείνο που αποδίδεται στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, καθώς και άλλα με αναφορά –χωρίς τίποτα άλλο– σωρείας ονομάτων πολιτικών προσώπων, αναδείχθηκαν, ενώ δεν διαθέτουν, όπως εκτιμούσαν δικαστικές πηγές, το παραμικρό αποδεικτικό ή ποινικό ενδιαφέρον, πυροδοτώντας απλά την αντιπαράθεση και ενισχύοντας την επιχειρηματολογία κατά πολιτικών αντιπάλων.

Οι διευκρινίσεις

Η αποστολή άλλωστε των συμπληρωματικών στοιχείων από τις εισαγγελικές αρχές στην προανακριτική επιτροπή, διαδικασία συνήθης σε αυτές τις περιπτώσεις και πάντως αναμενόμενη, καθώς οι έρευνες των δικαστικών αρχών συνεχίζονται, προκάλεσε σχόλια και αιτιάσεις από πολλές πλευρές, ενώ εκτιμήθηκε ως σκόπιμη κίνηση αποπροσανατολισμού από άλλα ζέοντα θέματα της επικαιρότητας που δεν ευνοούν την κυβερνητική εικόνα.

Ωστόσο, δικαστικές πηγές τόνιζαν ότι μόλις κατατίθεται στην Εισαγγελία Διαφθοράς κάποιο στοιχείο που αφορά πολιτικό πρόσωπο, η αποστολή του στη Βουλή είναι πράξη αυτονόητη, ενώ διευκρίνιζαν παράλληλα πως η Εισαγγελία Διαφθοράς δεν μπορεί να αρνηθεί στους μάρτυρες να καταθέσουν, ούτε έχει δικαίωμα να τους στείλει στη Βουλή, αλλά έχει υποχρέωση να παραλαμβάνει όποιο υλικό φθάνει στα χέρια των εισαγγελέων, το οποίο οφείλουν αν σχετίζεται με πολιτικούς να το διαβιβάζουν στη Βουλή.

Και ενώ η προανακριτική επιτροπή καρκινοβατεί ακόμα αναλώνοντας τις συνεδριάσεις της σε διαδικαστικά θέματα, προκαλώντας τις αντιδράσεις των πολιτικών που είναι σε έρευνα, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη Δικαιοσύνη σχεδόν προεξοφλούν ότι ο φάκελος της δικογραφίας σύντομα θα επιστρέψει από τη Βουλή πίσω στις δικαστικές αρχές. Η εκτίμηση περί σύντομης επιστροφής της δικογραφίας στη Δικαιοσύνη βασίζεται στο ότι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν υποστηρίξει δημόσια πως η κατηγορία της δωροδοκίας δεν έχει παραγραφεί, οπότε η Δικαιοσύνη οφείλει να τη διερευνήσει, θέση που αν γίνει δεκτή από την κυβερνητική πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής, θα σηματοδοτήσει το τέλος των εργασιών της και την αποστολή του φακέλου για τους πολιτικούς στις δικαστικές αρχές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων δικαστικών παραγόντων, σε περίπτωση επιστροφής της δικογραφίας στη Δικαιοσύνη, θεωρείται βέβαιον ότι θα τεθεί θέμα για το ποιος θα χειριστεί από εισαγγελικής και δικαστικής πλευράς τον φάκελο με τους δέκα πολιτικούς, καθώς ήδη πολιτικοί που είναι σε έρευνα, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έχουν καταμηνύσει τους εισαγγελείς Διαφθοράς για τους χειρισμούς τους στην εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων και έχουν εκδηλώσει με αυτόν τον τρόπο την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό τους.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι αν ο φάκελος για την υπόθεση της Novartis επιστρέψει στη Δικαιοσύνη, τότε η Εισαγγελία Διαφθοράς θα είναι εκείνη που θα αναλάβει την έρευνα, καθώς ήδη συνεχίζει το έργο της και σε ό,τι αφορά την κατηγορία του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος και για τους πολιτικούς.

Η αντιγνωμία

Πάντως, επί του θέματος αυτού διατυπώνονται και άλλες απόψεις, όπως, για παράδειγμα, αυτή που υποστηρίζουν αρκετοί για άμεση σύγκληση της Oλομέλειας των Εφετών, με σκοπό την ανάθεση των ερευνών σε ειδικό εφέτη ανακριτή λόγω σοβαρότητας της υπόθεσης. Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση Novartis, που έχει πυροδοτήσει το πολιτικό σκηνικό και έχει προκαλέσει αντιδράσεις για τους χειρισμούς των δικαστικών αρχών και για το ατεκμηρίωτο των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων, βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο σε ό,τι αφορά τις δικαστικές έρευνες που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και προς κάθε κατεύθυνση, μιας και επιχειρείται να βρεθούν χρήματα για να θεμελιωθούν κατηγορίες για δωροδοκίες και ξέπλυμα σε πρόσωπα εκτός των εκατοντάδων γιατρών που ήδη έχουν εντοπιστεί να έχουν δεχθεί παράνομες πληρωμές από τη φαρμακευτική εταιρεία.

Προς το παρόν, ωστόσο, οι εισαγγελικές αρχές δεν έχουν λάβει απαντήσεις σε αιτήματα που έχουν στείλει σε Κύπρο και Ελβετία για άνοιγμα λογαριασμών ούτε για αποστολή στοιχείων από εξωχώριες εταιρείες. Εν αναμονή αυτών, οι έρευνες συνεχίζονται με μάρτυρες και την αξιοποίηση χιλιάδων εγγράφων που κατασχέθηκαν στα γραφεία της Novartis, ενώ ο πρώην αντιπρόεδρός της Κωνσταντίνος Φρουζής έχει αρνηθεί ότι δωροδόκησε πολιτικούς και έχει αποστείλει εξώδικο στην εταιρεία για παροχή στοιχείων σχετικά με τη διαχείριση εταιρικών λογαριασμών, αρνούμενος ότι διακίνησε «μαύρο» πολιτικό χρήμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή