Κώστας Αχ. Καραμανλής στην «Κ»: Αμετροεπής και επιπόλαιη η κυβέρνηση

Κώστας Αχ. Καραμανλής στην «Κ»: Αμετροεπής και επιπόλαιη η κυβέρνηση

5' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση σε όλα τα μέτωπα εναντίον της κυβέρνησης εξαπολύει ο βουλευτής Σερρών της Ν.Δ. Κώστας Αχ. Καραμανλής με συνέντευξή του στην «Κ». Ο κ. Καραμανλής, εστιάζοντας στα εθνικά θέματα, κατηγορεί την κυβέρνηση για αμετροέπεια και επιπολαιότητα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον υπουργό Εξωτερικών «υμνητή του Γιαρουζέλσκι». Επίσης, χαρακτηρίζει «καφενειακή συνωμοσιολογία» τα περί υπόγειας συνεργασίας «καραμανλικών» – κυβέρνησης, τονίζοντας πως τέτοιες θεωρίες θέλουν να πλήξουν τη Ν.Δ.

– Κύριε Καραμανλή, βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά θέματα (κράτηση των δύο στρατιωτικών, τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο). Θα ήθελα τη γνώμη σας.

– Εχετε δίκιο, κ. Παπαντωνίου, ότι η περίοδος είναι κρίσιμη. Και απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Οπως βλέπετε ότι δείχνει η Ν.Δ. Η έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και δικά της ζητήματα, σχετίζεται όμως δυστυχώς και με την τόσο απροετοίμαστη και κακοσχεδιασμένη επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας. Δείτε την αλυσίδα γεγονότων που ακολούθησε. Αυτά συμβαίνουν, δυστυχώς, όταν μια κυβέρνηση εμπιστεύεται την εξωτερική πολιτική της σε έναν υμνητή του Γιαρουζέλσκι και όταν παίζει ακόμα και με τα εθνικά θέματα για να αντιμετωπίσει τα πολιτικά της αδιέξοδα.

Ανάλογη επιπολαιότητα και αμετροέπεια δείχνουν και τώρα με το θέμα των δύο αξιωματικών μας. Μα είναι εικόνα κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας να μιλάει για «σύνηθες επεισόδιο», ο κ. Καμμένος για «ομήρους» και ο κ. Φίλης να λέει ότι «δεν είναι μείζον θέμα»; Ας σοβαρευτούν επιτέλους κι ας κάνουν αυτά που πρέπει για να γυρίσουν οι δύο Ελληνες στα σπίτια τους.

– Στο άλλο εθνικό μέτωπο, του Σκοπιανού, η κυβέρνηση θεωρεί πως το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να λυθεί. Η Ν.Δ. πώς αντιτίθεται σε ένα θέμα που διαχρονικά ήταν υπέρ της λύσης;

– Ασφαλώς και θέλουμε λύση. Οχι, όμως, όπως όπως, όχι οποιαδήποτε εθνικά επικίνδυνη «λύση», όχι με κάθε κόστος. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα ζητήματα του αλυτρωτισμού, του συντάγματος, των χαρτών. Και εάν ποτέ συμφωνήσουμε σε κάποια ονομασία, θα πρέπει να ισχύει έναντι όλων. Αλλωστε, αν συζητάμε σήμερα για ενδεχόμενο έστω εθνικά επωφελούς λύσης, αυτό οφείλεται στην πολιτική της Ν.Δ. στο παρελθόν με αποκορύφωμα τη στάση της στο Βουκουρέστι, η οποία οδήγησε τελικά τους γείτονες σε πολιτικές αλλαγές και πιθανή αναδίπλωση βασικών θέσεών τους.

Με αφορμή αυτές τις δύο ερωτήσεις σας, όμως, επιτρέψτε μου να κάνω και τρεις γενικότερες επισημάνσεις για την εξωτερική πολιτική: Η πρώτη είναι ότι η χώρα δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στην «κουλτούρα της ήττας» που χαρακτηρίζει στα εθνικά θέματα μέρος της Αριστεράς, που εκφράζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και παλαιότερα τους λεγόμενους «εκσυγχρονιστές». Η δεύτερη, ότι σε θέσεις όπως του υπουργού Εθνικής Αμυνας ή Εξωτερικών συνηθίζεται να μπαίνουν πολιτικοί κύρους και με ικανότητα ευρύτερης συνεννόησης με άλλους πολιτικούς χώρους. Οχι τοξικά πρόσωπα. Και η τρίτη, ότι μια σοβαρή χώρα οφείλει να έχει συνέχεια στην εξωτερική πολιτική της. Σταθερό σχεδιασμό που να τον υπηρετεί για χρόνια.

– Πώς κρίνετε την απόφαση της κυβέρνησης για επ’ αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος μετά τα πρόσφατα γεγονότα στο γήπεδο του ΠΑΟΚ;

– Ο χώρος του ποδοσφαίρου, δυστυχώς, είναι άρρωστος. Η αντιμετώπισή του απαιτεί σοβαρότητα, όχι πυροτεχνήματα. Η διακοπή τού πρωταθλήματος, αν είναι προσωρινή, θα είναι ανούσια, αν γίνει μόνιμη θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στον ελληνικό αθλητισμό συνολικά. Και σε κάθε περίπτωση, δεν αντιμετωπίζει καμία παθογένεια του χώρου. Αν η κυβέρνηση έχει πραγματικά πολιτική βούληση, ας φροντίσει πρώτα να εφαρμοστεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που θεσπίστηκε επί των ημερών της –και σε πολλά σημεία είναι σωστό– κι ας αφήσει τα παιχνιδάκια.

– Στο εσωτερικό μέτωπο το τελευταίο διάστημα κυριαρχεί η σκανδαλολογία με επίκεντρο την υπόθεση Νοvartis. Τελικά είναι σκάνδαλο ή σκευωρία;

– Το σκάνδαλο Novartis ερευνάται σε 20 χώρες. Η «ελληνική ιδιαιτερότητα» έχει να κάνει με τα πολιτικά πρόσωπα. Από τα στοιχεία που έχουμε δει μέχρι σήμερα, το μόνο που προκύπτει είναι μια χοντροκομμένη απόπειρα σκευωρίας εναντίον της Ν.Δ. από πλευράς της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, εμείς είπαμε και επιμένουμε ότι θέλουμε να έρθουν όλα στο φως. Και το τονίζω αυτό, γιατί αν η Προανακριτική κλείσει άρον άρον, θα είναι πλήγμα για τη δημοκρατία μας.

– Αν η Ν.Δ. είναι, όπως όλα δείχνουν, πρώτο κόμμα στις εκλογές, χωρίς όμως αυτοδυναμία, με ποιο κόμμα μπορεί να κάνει κυβέρνηση; Το Κίνημα Αλλαγής είναι λύση;

– Στόχος μας είναι η αυτοδυναμία. Και είναι εφικτός στόχος. Αλλά ακόμα και αν την επιτύχουμε, θα είναι καλό για την πατρίδα μας αν και άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό συμφωνήσουν ότι μια υπεύθυνη κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ., πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ρεαλιστικό, σύγχρονο πρόγραμμα, μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα έξω από την κρίση.

– Ενα κομμάτι της αντιπολίτευσης μιλά για «τρίτη συνιστώσα» στην κυβέρνηση, προτάσσοντας τη θητεία του νυν υπουργού κ. Παπαγγελόπουλου στην κυβέρνηση Καραμανλή και φωτογραφίζοντας τελικά μια «υπόγεια συνεργασία» των δύο πλευρών. Τι απαντάτε;

– Το σενάριο αυτό ξεκίνησε από καφενειακή συνωμοσιολογία και κατέληξε σκέτη μπουρδολογία που κάποιοι νομίζουν ότι εξυπηρετεί τα μικροκομματικά συμφέροντά τους. Θέλετε να δούμε τα γεγονότα; Ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει επιλέξει να είναι υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, άρα, εκ των πραγμάτων, να είναι απέναντι στον κ. Καραμανλή και όχι μαζί του. Αλλωστε, ξέρετε κ. Παπαντωνίου πόσο έμεινε διοικητής της ΕΥΠ επί Καραμανλή; Τρεις μήνες! Αυτό ήταν όλο! Τρεις μήνες πριν από 9 χρόνια. Τι συζητάμε λοιπόν; Με την ίδια λογική, για σκεφτείτε, κάποιοι υπουργοί παλαιότερων κυβερνήσεων της Ν.Δ., χρόνια αργότερα πήγαν στο ΠΑΣΟΚ, τους είχε στείλει κανείς; Για όνομα του Θεού, προφανώς όχι. Αρκετά με αυτές τις ανοησίες λοιπόν.

– Πολλές φορές βλέπουμε δηλώσεις στελεχών που χαρακτηρίζονται ως «καραμανλικοί» να χρεώνονται στον πρώην πρωθυπουργό. Πού βρίσκεται η αλήθεια και πού ο μύθος;

– Η αλήθεια είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός όποτε κρίνει ότι πρέπει κάτι να πει το λέει ο ίδιος. Το έκανε στο δημοψήφισμα και ήταν ασφαλώς απέναντι στην κυβέρνηση, το έκανε στο συνέδριο της Ν.Δ. και εξέφρασε την ενότητα και τη δυναμική της παράταξης. Ολα τα άλλα δεν έχει λογική να τα συζητάμε. Για παράδειγμα, με ποια λογική χρεώνεται στον κ. Καραμανλή μια πρόσφατη δήλωση του κ. Αντώναρου και όχι μία ακριβώς αντίθετη του κ. Ρουσόπουλου, τον οποίον είχε κυβερνητικό εκπρόσωπο για πολύ μεγαλύτερο διάστημα; Η πραγματικότητα είναι ότι απλώς ο καθένας εκφράζει προσωπικές απόψεις – με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι άλλες ερμηνείες είναι παραλογισμοί που βολεύουν όσους θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στο εσωτερικό της Ν.Δ., διακινώντας τα σενάρια που λέγαμε. Επί τη ευκαιρία, κάτι γενικότερο: Το χαρακτηριστικότερο γνώρισμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν το μέτρο και η δωρικότητα. Ας το έχουν αυτό στο μυαλό τους όσοι τον επικαλούνται.

Ο λαϊκισμός

– Σε όλη την Ευρώπη παρατηρείται μια κλιμακούμενη άνοδος ακραίων πολιτικών και κομμάτων. Μήπως οι μετριοπαθείς πολιτικοί αποτελούν παρελθόν;
 
– Εχετε δίκιο ότι υπάρχει διεθνώς μια τάση ενίσχυσης των άκρων. Κι αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που σήμερα χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερο υπεύθυνες και σοβαρές πολιτικές δυνάμεις. Ο λαϊκισμός, ξέρετε, συχνά εκμεταλλεύεται τις σωστές ερωτήσεις, αλλά ποτέ δεν δίνει τις σωστές απαντήσεις. Ευτυχώς, πάντως, δεν είναι πολλές οι περιπτώσεις χωρών που έχει επικρατήσει ο λαϊκισμός. 

Κι ευτυχώς ή δυστυχώς, στην Ελλάδα αυτό το έργο το είδαμε πιο νωρίς από τους άλλους. Ο λαϊκισμός επικράτησε εκλογικά το 2015, αλλά τώρα υποχωρεί και στις επόμενες εκλογές θα έρθει η ώρα της εθνικής υπευθυνότητας.
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή