Το Κονκλάβιο (18/03/18)

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γέφυρες και μαντριά

Ο ευρωπαϊκός Νότος –λέγε με Ανατολική Μεσόγειος– μιλά για «μαντρί». Οι Βρυξέλλες, πάλι, πιο έμπειρες στους διπλωματικούς ευφημισμούς και ευτυχώς πιο κυνικές, προτιμούν να αναφέρονται σε «γέφυρες». Τα λέω όλ’ αυτά επειδή είναι σαφές ενόψει της ευρωτουρκικής συνόδου της Βάρνας (26 Μαρτίου) ότι οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και άλλες πρωτεύουσες επιθυμούν διακαώς τη συνάντηση κορυφής με τον Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό επειδή φοβούνται ότι ο Ερντογάν θα κόψει την άλυσο (αν δεν την έχει κόψει ήδη…). Aθήνα και Λευκωσία, επίσης, δεν θα ήθελαν να δουν την Τουρκία να φεύγει έξω από το ευρωπαϊκό «μαντρί» για λόγους που δεν χρειάζεται να εξηγήσω. Την ίδια ώρα, ωστόσο –για να το θέσω κομψά– οι δύο πρωτεύουσες το παίζουν… δύσκολες, για να μη θεωρηθούν δεδομένες ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας (22-23), στην οποία και υποτίθεται ότι θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη Βάρνα.

Παστά ψάρια

Λέω υποτίθεται, γιατί κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι η Βάρνα θα γίνει. Ευρωπαϊκή πηγή μου σημειώνει ότι η πλειονότητα των κρατών-μελών θέλει γέφυρες και όχι τείχη με την Τουρκία, καθώς μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα κάποιας επιρροής επί του σουλτάνου. Αυτό για να μην καταλήξουν οι πρόσφυγες να γίνουν «παστά ψάρια» και όχι μόνο. Η ίδια πηγή μου λέει ότι Αθήνα και Λευκωσία, ως συνήθως, προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στα εθνικά θέματα και στην ευρωπαϊκή γραμμή. Η μεν Αθήνα προσέρχεται στη σύνοδο με την απαίτηση να ενταχθεί στα συμπεράσματα αναφορά στους δύο στρατιωτικούς. Η δε Λευκωσία θέλει να συμπεριληφθεί παράγραφος που θα καταδικάζει την Τουρκία για τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ζητεί από τον Ντόναλντ Τουσκ στη συνέντευξη Τύπου της επόμενης Παρασκευής να δηλώσει δημοσίως ότι θα συμπεριληφθούν και τα κυπριακά θέματα στην ατζέντα. Κάπου εδώ θυμήθηκα τη ρήση του Κένεντι ότι όταν η συνέχεια γίνεται ζόρικη, οι ζόρικοι συνεχίζουν. Το μόνο που θεωρώ βέβαιο είναι τα ζόρια.

Πριγκιπικός εφιάλτης

 Κάποια στιγμή μέσα στον Μάιο –το πρώτο δεκαήμερο κατά πάσα πιθανότητα– θα βρίσκονται ανάμεσά μας ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα. Η επίσκεψη ισοδυναμεί με εφιάλτη του Πρωτοκόλλου και της Εθιμοτυπίας: ο Κάρολος δεν είναι αρχηγός κράτους και παρότι έχει προσκληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν του ισοδυναμούν τιμές με αγήματα και εθνικούς ύμνους. Κατά τα λοιπά, επειδή είδα πληροφορίες για επίσκεψη του ζεύγους στο Μουσείο της Ακρόπολης, να σημειώσω ότι θα μου φαινόταν τουλάχιστον άκομψο ο Δημήτρης Παντερμαλής ή η Λυδία Κονιόρδου να ξεναγούσαν το ζεύγος στο Μουσείο και να αναφέρονται στα Ελγίνεια… 

Το ζεύγος θα επισκεφθεί, όμως, χώρο ταυτισμένο με την επιστήμη και την έρευνα.

Μύκονος uber alles

Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε; Το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν περνάει μέρες δόξας. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι αυτή τη στιγμή ο ανώτατος εκπρόσωπος της ελληνικής πολιτείας που θα παρευρεθεί στη δεξίωση για την 25η Μαρτίου στον Λευκό Οίκο είναι ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή