Στα 16,9 δισ. το ενεργητικό των ασφαλιστικών το 2017

Στα 16,9 δισ. το ενεργητικό των ασφαλιστικών το 2017

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 16,9 δισ. ευρώ αυξήθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2017, έναντι 16,4 δισ. το τρίτο τρίμηνο, η συνολική αξία του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΤτΕ, το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων είναι τοποθετημένο σε τίτλους σταθερού εισοδήματος, το ποσοστό των οποίων στη σύνθεση του ενεργητικού αυξήθηκε στο τέλος του έτους στο 60,1% έναντι 57,8% το τρίτο τρίμηνο του 2017. Συγκεκριμένα, η αξία των συνολικών τοποθετήσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε χρεωστικούς τίτλους αυξήθηκε σε 10,1 δισ. έναντι 9,5 δισ. το προηγούμενο τρίμηνο και το μεγαλύτερο μέρος αφορά τίτλους του εξωτερικού, η αξία των οποίων ανήλθε στα 6,3 δισ. Η αύξηση της αξίας των τοποθετήσεων σε σταθερούς τίτλους οφείλεται αφενός στην αύξηση των τιμών των ομόλογων του ελληνικού Δημοσίου και αφετέρου στην αύξηση των καθαρών τοποθετήσεων σε τίτλους εξωτερικού.

Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν σε 1,2 δισ. στο τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2017, παρουσιάζοντας μείωση κατά 288 εκατ. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σημειώνεται ότι οι καταθέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα του εσωτερικού παρουσίασαν μείωση κατά 83 εκατ., ενώ οι καταθέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού μειώθηκαν κατά 205 εκατ. Το ποσοστό των καταθέσεων επί του συνολικού ενεργητικού ανήλθε σε 6,9%. Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων αυξήθηκε σε 2,8 δισ. και το ποσοστό τους επί του συνόλου του ενεργητικού διαμορφώθηκε στο 16,9% έναντι 16,7% το προηγούμενο τρίμηνο. Η αύξηση των συνολικών τοποθετήσεων σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων οφείλεται, εκτός από την αύξηση των τιμών, και σε καθαρές αγορές μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων τόσο εσωτερικού (35 εκατ.) όσο και εξωτερικού (21 εκατ.).

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μετοχές αυξήθηκε σε 521 εκατ. έναντι 496 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό τους επί του συνόλου του ενεργητικού παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 3,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η αύξηση της αξίας των συνολικών τοποθετήσεων σε μετοχές οφείλεται κυρίως στην άνοδο των τιμών των μετοχών εσωτερικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή