Ο ΔΗΚΤΗΣ (18/03/18)

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να αυξηθεί ο φόρος στα καύσιμα αντί να πωληθούν τα ΕΛΠΕ! 

Ηδη από τον Δεκέμβριο του 2015 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε με τους θεσμούς στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Εκτοτε, το πρόγραμμα με αφορμή την οποιαδήποτε αλλαγή έχει εγκριθεί εν συνόλω πολλές φορές από το ΚΥΣΟΙΠ. Από την αρχή, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν και τα ΕΛΠΕ. Ωστόσο, ακόμη και μετά την τελευταία αξιολόγηση, κάποια στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεταν εναλλακτικές προτάσεις, όπως η περίφημη έκδοση ανταλλάξιμου ομολόγου, που απορρίφθηκε από τους θεσμούς. Πρόσφατα, ένα στέλεχος των ΕΛΠΕ και του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε στην κυβέρνηση μια μοναδικής έμπνευσης πρόταση: αντί να πουληθεί η συμμετοχή του Δημοσίου στην εταιρεία, να αυξηθεί κατά 10% ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα. Με βάση τους υπολογισμούς, που περιέχονται σε μακροσκελέστατη επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, η αύξηση του φόρου θα αποδώσει τα έσοδα των 500 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί από την πώληση των ΕΛΠΕ. Προφανώς καταλαβαίνει τις αδυναμίες της πρότασης (επίπτωση στην οικονομία και στους καταναλωτές, απόρριψη από τους θεσμούς κ.λπ. κ.λπ.) Ομως, δεν την υποβάλλει για να υιοθετηθεί, αλλά για να μπορεί να λέει μετά στους συντρόφους του πως ο ίδιος διαφώνησε και υπέβαλε εναλλακτική που την απέρριψαν όσοι στην κυβέρνηση είναι ενδοτικοί στις απαιτήσεις της τρόικας. Και σίγουρα θα αναφέρει και δύο – τρία ονόματα, ώστε να ρίξει και τις μετοχές τους στο εσωκομματικό χρηματιστήριο.

Την περασμένη Παρασκευή εστάλη στην Deutsche Telekom η ειδοποίηση για την άσκηση του δικαιώματος της πρώτης άρνησης σχετικά με την πώληση του 5% του ΟΤΕ. Μετά τον άκαρπο διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη, το ΤΑΙΠΕΔ, κύριος και πωλητής των μετοχών ΟΤΕ, προτίθεται να πουλήσει τις μετοχές μέσω βιβλίου προσφορών. Ενόψει αυτής της προοπτικής και με δεδομένο ότι η Deutsche Telekom κατέχει το πρώτο δικαίωμα άρνησης, ενημερώθηκε σχετικά, βάσει και των όρων της συμφωνίας μετόχων του 2008. Η γερμανική εταιρεία έχει περιθώριο 30 εργάσιμων ημερών να ασκήσει το δικαίωμά της. Ολα δείχνουν ότι η Deutsche Telekom, παρά τις δυσκολίες που έχει το τελευταίο διάστημα, με την εξαγορά της UPC στην Αυστρία έναντι 1,8 δισ. ευρώ, ότι θα ασκήσει το δικαίωμα αυτό. Θα διευκολύνει δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ και την ελληνική κυβέρνηση.

Εμπλοκή στην πώληση θυγατρικής της ΕΤΕ

Στην πώληση της θυγατρικής της Εθνικής στη Ρουμανία, Banca Romaneasca, σημειώθηκε εμπλοκή. Η κεντρική τράπεζα της Ρουμανίας δεν ενέκρινε την πώληση της Banca Romaneasca στην OTP Bank Romania, άρνηση που έχει να κάνει με τον αγοραστή και όχι την πλευρά της ΕΤΕ. Με την πώληση της ρουμανικής τράπεζας η ΕΤΕ πετύχαινε την ενίσχυση της ρευστότητάς της κατά 650 εκατ. (συνυπολογίζοντας την αποπληρωμή του ενδοομιλικού δανεισμού) και του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 5 μονάδες βάσης. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί έναν ακόμα πονοκέφαλο στην ΕΤΕ, καθώς έρχεται να προστεθεί στο διαφαινόμενο ναυάγιο πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Το ΙΟΒΕ τίμησε τον πρόεδρο της Viohalco Νικόλαο Στασινόπουλο

O πρόεδρος της Viohalco Νικόλαος Στασινόπουλος τιμήθηκε με το Αριστείο ΙΟΒΕ, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στην έδρα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Ο Ν. Στασινόπουλος είναι ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της χώρας, επικεφαλής ενός ομίλου που αριθμεί σχεδόν 80 εταιρείες. Με τον ίδιο και τον αδελφό του στη διοίκηση ο όμιλος επεκτάθηκε δυναμικά και σε ξένες αγορές, και πολλές από τις εταιρείες του περιλαμβάνονται πλέον μέσα στην πρώτη δεκάδα των εξαγωγικών επιχειρήσεων. «Η βράβευση του κ. Στασινόπουλου», είπε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Τ. Αθανασόπουλος, «αποτελεί για εμάς μια αυτονόητη αναγνώριση του σπουδαίου έργου του και της συνεισφοράς του στη ανάδειξη της Viohalco και των θυγατρικών εταιρειών της σε κορυφαία βιομηχανική δύναμη από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη».

Απαντώντας, ο κ. Στασινόπουλος τόνισε πως «η τιμητική αυτή διάκριση δεν αφορά μόνο το πρόσωπό μου, αλλά και τον αδελφό μου Ευάγγελο. Αφορά επίσης τον πατέρα μου Μιχάλη Στασινόπουλο, ιδρυτή της Βιοχάλκο μαζί με τον στενό συνεργάτη, αείμνηστο Ιάκωβο Γκιουρουλιάν, το σύνολο των συνεργατών μας και τα άξια στελέχη που έχουν προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες όλα αυτά τα χρόνια, τα παιδιά μου Μιχάλη και Γιάννη, που μετέχουν στη διοίκηση της επιχείρησης, και τους συνεργάτες τους. Σε όλους αξίζει ο έπαινος και μαζί συνεχίζουμε τον αγώνα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή