Ελεύθεροι με… 106 δισ. δολάρια

Ελεύθεροι με… 106 δισ. δολάρια

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιχειρηματίες που κάποτε θεωρούνταν γίγαντες της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας τώρα φορούν ηλεκτρονικά βραχιολάκια και παρακολουθούνται από φρουρούς, που δεν είναι σωματοφύλακες, αλλά δεσμοφύλακές τους. Τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση της χώρας, πρωτοστατούντος του διαδόχου του θρόνου, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, φυλάκισε εκατοντάδες ισχυρούς επιχειρηματίες και μέλη της βασιλικής οικογένειας στο πολυτελές ξενοδοχείο «Ριτζ Κάρλτον» του Ριάντ, στο πλαίσιο της υποτιθέμενης εκστρατείας κατά της διαφθοράς.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της αιχμαλωσίας, οι περισσότεροι εξ αυτών έπεσαν θύματα εκβιασμού και σωματικής κακοποίησης, σύμφωνα με μαρτυρίες. Προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι, οι κρατούμενοι όχι μόνο κατέβαλαν τεράστια χρηματικά ποσά, αλλά υπέγραψαν και τη μεταβίβαση ακινήτων και μετοχών των εταιρειών τους στην κυβέρνηση.

Κατά τις πρώτες ημέρες των προφυλακίσεων, τουλάχιστον 17 κρατούμενοι ζήτησαν ιατρική βοήθεια εξαιτίας της κακοποίησης που είχαν υποστεί, ενώ ο στρατηγός Αλί αλ Κατάνι έχασε τη ζωή του μέσα στην πολυτελή φυλακή του, εξαιτίας σωματικής βίας.

Οποια μορφή και αν είχε η πίεση που ασκήθηκε στο «Ριτζ», ο στόχος ήταν να εξαναγκαστούν οι φυλακισμένοι να υπογράψουν τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων τους. Η κυβέρνηση επιστράτευσε ακόμα και διεθνείς εταιρείες για να παράσχουν βοήθεια. Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ ενδιαφερόταν ήδη από το 2015 να αγοράσει τη μεγαλύτερη σε όλο τον αραβικό κόσμο ιδιωτική εταιρεία MME, την MBC. Οι διαπραγματεύσεις για την πώληση βρίσκονταν στο ναδίρ, μέχρις ότου κατέφθασε τον Οκτώβριο ομάδα από τη διεθνή λογιστική εταιρεία PWC για να ελέγξει τα βιβλία της εταιρείας. Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας και το μεγαλύτερο μέρος του διοικητικού συμβουλίου συνελήφθησαν τον Νοέμβριο. Αργότερα, η βρετανική δικηγορική εταιρεία Clifford Chance ανέλαβε να φέρει εις πέρας τη γραφειοκρατική διαδικασία ώστε να μεταφερθεί η ιδιοκτησία της εν λόγω εταιρείας. Κανένας δεν έχει εκφράσει δημοσίως ανησυχίες για τη σύλληψη των πωλητών από τον αγοραστή.

Ο κρατικός εισαγγελέας του βασιλείου δήλωσε τον Ιανουάριο πως η κυβέρνηση είχε συνάψει συμφωνίες συμβιβασμού αξίας 106 δισ. δολαρίων, ενώ η διαδικασία αναμένεται να προσφέρει συνολικά 13 δισ. δολάρια μετρητοίς μέχρι το τέλος του 2018. Mέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει μικρή δυνατότητα είσπραξης σε μετρητά, είτε γιατί οι κρατούμενοι δεν είχαν μεγάλες καταθέσεις στις τράπεζες της Σαουδικής Αραβίας είτε γιατί έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Απώτατος στόχος θεωρείται η περιουσία των απογόνων του βασιλιά Αμπντάλα. Ο Σαλμάν, ο οποίος ανήλθε στον θρόνο το 2015, και ο διάδοχος πρίγκιπας τούς θεωρούν πιθανούς διεκδικητές του θρόνου και επιδιώκουν να τους παραμερίσουν. Ο βασιλιάς Αμπντάλα άφησε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στο ομώνυμο ίδρυμα με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση σχεδίων στο όνομα του βασιλιά και να αποτελέσουν κουμπαρά για τους απογόνους. Ο διάδοχος πρίγκιπας επιδιώκει να ανακτήσει αυτά τα χρήματα, τα οποία οι απόγονοι θεωρούν κληρονομιά τους. Διευθυντής του ιδρύματος είναι ο πρίγκιπας Τούρκι, που παραμένει υπό κράτηση, ενώ σύμβουλός του ήταν ο στρατηγός Κατάνι που πέθανε κατά την αιχμαλωσία του.

Οσοι αποφυλακίστηκαν δηλώνουν πως δεν νιώθουν ελεύθεροι. Στους περισσότερους δεν επιτρέπεται να ταξιδέψουν ούτε να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους. Γνωρίζουν δε ότι οι περιουσίες τους και οι ζωές των οικογενειών τους εξαρτώνται από την παραμονή τους στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή