Η αποχή, μόνος αντίπαλος του Πούτιν

Η αποχή, μόνος αντίπαλος του Πούτιν

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά 18 χρόνια εναλλάξ στο αξίωμα του προέδρου και του πρωθυπουργού, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει γίνει ένα με τη Ρωσία. Το πρόσωπό του βρίσκεται σε σουβενίρ, ημερολόγια, αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Ο Πούτιν δεν χρειάζεται πια κόμμα, ούτε πρόγραμμα, ούτε προεκλογική εκστρατεία και παρουσιάζεται ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις σημερινές εκλογές, με τη βεβαιότητα ότι ο ρωσικός λαός θα του χαρίσει μία ακόμη θητεία.

Το κρίσιμο ερώτημα, ωστόσο, είναι ποιο ποσοστό του εκλογικού σώματος θα νομιμοποιήσει τη διαδικασία με την παρουσία του. Αυτό που περισσότερο απασχολεί το Κρεμλίνο είναι αν η προσέλευση στις κάλπες θα κυμανθεί πιο κοντά στο 70% όπως προβλέπει το κρατικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων ή στο 40% όπως προβλέπει ινστιτούτο που χρηματοδοτείται από το εξωτερικό.

Σλόγκαν η ισχύς

Ο Πούτιν εκφώνησε ελάχιστες, λακωνικές προεκλογικές ομιλίες, τύπωσε μικρό όγκο προεκλογικού υλικού και έστειλε το μήνυμα ότι το κυβερνητικό έργο αποτελεί επαρκή διαφήμιση. Η ρητορική του περιστράφηκε σχεδόν αποκλειστικά γύρω από την έννοια της ισχύος, με σλόγκαν όπως «ισχυρός πρόεδρος, ισχυρή χώρα» και έμφαση στη στρατιωτική πυγμή «που έχει δώσει ξανά στη Ρωσία τη θέση που της αξίζει στη διεθνή σκηνή». Το γεγονός ότι σήμερα θα προσέλθουν για πρώτη φορά στις ρωσικές κάλπες και οι κάτοικοι της Κριμαίας δεν είναι μια περιφερειακή λεπτομέρεια, αλλά το επίκεντρο της προεκλογικής του στρατηγικής, με την «αποκατάσταση της ιστορικής αδικίας» (της παραχώρησης της Κριμαίας από τη Ρωσία στην Ουκρανία από τον Χρουστσόφ, το 1954) να επανέρχεται επανειλημμένως στον λόγο του. Το έργο υποδομής που διαφημίζει περισσότερο απ’ όλα δεν είναι άλλο από τη σιδηροδρομική και οδική γέφυρα 19 χιλιομέτρων που θα ενώνει το Κερτς της Κριμαίας με τη Ρωσία, μια γέφυρα που είχαν επιχειρήσει να κατασκευάσουν και οι ναζί, όταν κατέλαβαν την Κριμαία, αλλά είχε γκρεμιστεί από την ισχυρή θαλασσοταραχή που επικρατεί συχνά στα στενά.

Υπάρχει φυσικά το ενδεχόμενο όλα αυτά να μην είναι επαρκείς λόγοι για να συρρεύσουν στα εκλογικά τμήματα Ρώσοι από άλλα σημεία της αχανούς χώρας. Κάποιοι μπορεί να αντιμετωπίζουν με απάθεια την πολιτική κατάσταση, ενώ άλλοι μπορεί να συμφωνούν με την έκκληση του Αλεξέι Ναβάλνι για μποϊκοτάζ της διαδικασίας. Ο Ναβάλνι, ο μοναδικός πολιτικός που αλώνισε τη χώρα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και δημιούργησε μηχανισμό σε πολλές πόλεις, δεν θα είναι υποψήφιος, λόγω καταδικαστικής απόφασης εις βάρος του για απάτη. Αλλά ακόμη και αν ήταν υποψήφιος, τίποτα δεν υποδηλώνει ότι διαθέτει πολιτική απήχηση ικανή να ανταγωνιστεί τον Πούτιν.

Παρ’ όλ’ αυτά, είναι εμφανής η υπερπροσπάθεια που γίνεται από την πλευρά του Κρεμλίνου για αύξηση της συμμετοχής στη σημερινή αναμέτρηση. Ακόμη και στα κουτιά του γάλατος στα σούπερ μάρκετ, ή στο περιτύλιγμα των χάμπουργκερ αναγράφεται η ημερομηνία της 18ης Μαρτίου, ενώ πολλοί δήμοι διοργανώνουν γιορτές, ακόμη και κληρώσεις πλούσιων δώρων για όσους προσέλθουν στις κάλπες. Ο Πούτιν μπορεί να μην έστησε αξιόλογο εκλογικό μηχανισμό αλλά κινητοποίησε ολόκληρη την κρατική μηχανή, στέλνοντας δημοσίους υπαλλήλους, που κάθε πρωί βρίσκονταν κανονικά στις θέσεις τους, να χτυπούν πόρτες τα απογεύματα, υπενθυμίζοντας την εκλογική ημερομηνία. Για τους ηλικιωμένους, θεσπίστηκε η δυνατότητα να ψηφίζουν από το σπίτι τους, ενώ για πρώτη φορά μπορεί κανείς να ψηφίσει σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο, όχι μόνο σε αυτό στο οποίο είναι εγγεγραμμένος. Και προκειμένου να είναι βέβαιο ότι κανείς δεν θα ξεχάσει τις εκλογές, ούτε το μήνυμα του Πούτιν, κανονίστηκε να συμπίπτουν με τη σημερινή επέτειο ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή