Διπλή ανθρωπιστική καταστροφή στη Συρία

Διπλή ανθρωπιστική καταστροφή στη Συρία

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανθρωπιστική καταστροφή μεγάλων διαστάσεων και στα δύο βασικά μέτωπα του Συριακού, το Αφρίν και την ανατολική Γούτα, βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς ο συριακός εμφύλιος, στον οποίο εμπλέκονται όλες οι μεγάλες και περιφερειακές δυνάμεις, μπήκε, από την περασμένη Πέμπτη, στον όγδοο χρόνο του.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι άμαχοι εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τον κουρδικό θύλακο Αφρίν, στη βόρεια Συρία, που πολιορκείται από τον τουρκικό στρατό, όπως και την ανατολική Γούτα, τον τελευταίο θύλακο των αντικαθεστωτικών κοντά στη Δαμασκό, ο οποίος βομβαρδίζεται ανηλεώς από τις ένοπλες δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ Aσαντ, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία και το Ιράν. Η μαζική έξοδος των αμάχων προοιωνίζεται την πτώση και των δύο οχυρών, κάτι που θα ολοκληρώσει την ανομολόγητη συναλλαγή μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, με τον Πούτιν να κάνει τα στραβά μάτια για το Αφρίν και τον Ερντογάν για τους ισλαμιστές συμμάχους του στην ανατολική Γούτα.

Διεθνείς παρατηρητές και μη κυβερνητικές οργανώσεις εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί, από ώρα σε ώρα, η τελική επίθεση του τουρκικού στρατού στο Αφρίν, αυτή την πόλη των 350.000 κατοίκων, οι οποίοι δεν έχουν νερό και ηλεκτρικό και τρέχουν τώρα στις αγορές για να προμηθευθούν ψωμί, γάλα και κονσέρβες. Ο τουρκικός στρατός κατέλαβε τις τελευταίες εβδομάδες το κύριο φράγμα του καντονιού του Αφρίν και έκλεισε τις βάνες αυτής της σημαντικής πηγής υδροδότησης της περιοχής.

«Φοβόμαστε μήπως οι τουρκικές δυνάμεις μπουν» στην πόλη, λέει η 23χρονη Αλμά από το Ράζο, μια κωμόπολη στα συροτουρκικά σύνορα που κατελήφθη από τον τουρκικό στρατό.

Εξαιτίας των βομβαρδισμών, έχουν διακοπεί η ηλεκτροδότηση και οι επικοινωνίες. Η πρόσβαση στο Ιντερνετ είναι σχεδόν αδύνατη.

«Εχουμε κάνει προμήθειες σε ρύζι, ζάχαρη, κονσέρβες, βρεφικό γάλα και φάρμακα», λέει μία άλλη νεαρή γυναίκα που έχει καταφύγει στο Αφρίν αφού διέφυγε από την Τζανταϊρίς, που κατελήφθη πρόσφατα από τις τουρκικές δυνάμεις.

Χιλιάδες κάτοικοι του θυλάκου του Αφρίν έχουν υποχρεωθεί από τα τέλη Ιανουαρίου να διαφύγουν από τις πόλεις και τα χωριά τους. Οι οικογένειες που έφθασαν τελευταία μοιράζονται στενόχωρες κατοικίες, ενώ ορισμένες ζουν σε υπόγεια ή σε εγκαταλελειμμένα ή υπό κατασκευή κτίσματα, σε δημόσιους κήπους, ακόμη και στα φορτηγά ή στα αυτοκίνητά τους.

«Τα τρόφιμα λείπουν, οι γείτονες μάς δίνουν να φάμε», αφηγείται η Σουλτάνα, μια 57χρονη γυναίκα που διέφυγε κι αυτή από την περιοχή του Ράζο. «Τι άλλο θέλουν να μας πάρουν; Τις κότες, τις πάνες των παιδιών μας;», προσθέτει. «Δεν φοβόμαστε, δεν θα εγκαταλείψουμε το Αφρίν και μια μέρα θα επιστρέψουμε στα σπίτια μας».

Από την αρχή της τουρκικής επίθεσης, μέσα στον θύλακο έχει καταφέρει να διεισδύσει μόνο μία αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία μετέφερε τρόφιμα και ιατρικά εφόδια για 50.000 ανθρώπους.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι καταστροφική παρά τις προσπάθειές μας», παραδέχεται η συμπρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου του Αφρίν, η Χεβέ Μουσταφά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή