«Εφυγε» ο Διοικητής των Καταδρομέων που πολέμησαν τον Αττίλα το καλοκαίρι του 1974

«Εφυγε» ο Διοικητής των Καταδρομέων που πολέμησαν τον Αττίλα το καλοκαίρι του 1974

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγοντας το inbox του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το σαββατο το μεσημέρι βρήκα το ακολουθο  μήνυμα:

«..Αγαπητοί συμπολεμιστές και φίλοι

Προ ολίγου μας αποχαιρέτησε ο Διοικητής της Α΄Μοίρας Καταδρομών έτους 1974, ο Ήρωας  Τχος εα Γεώργιος Παπαμελετίου.

Καλό σου ταξίδι κε Διοικητή μας

Καλό σου ταξίδι δικέ μας Παπαμελέτη.…»

Ο Γεωργος Παπαμελετίου δέν ηταν ενας Ταξίαρχος αλλά εκείνος ο Ελληνας αξιωματικός που μαζί με αλλους κρατησαν ενα μέρος της Λευκωσίας ελευθερη μετά τον πρώτο Αττιλα χάρη στην αποφασιστική τους στάση – συχνά ερήμην διαταγών η σε αντίθεση με αυτές – κατά την διάρκεια του Αττίλα Ι, δηλαδή της πρώτης φάσης της τουρκικής επιχείρησης εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας απο τις 20 εως τις 24 Ιουλίου του 1974.

Ο Παπαμελετίου είχε ξεκινήσει αμέσως μετά τον Αττίλα τη νύχτα της 20ης Ιουλίου 1974 μαζί με τους ανδρες του απο το Μάλεμε εξω απο τα Χανιά πρός την Κύπρο σε μια επιχείρηση που το ελληνικό κράτος κρατούσε επί 10ετίες μυστική , την επιχείρηση ΝΙΚΗ. Οταν εφθασαν οι «Ντακότες» στην Κύπρο 29 ατομα σκοτώθηκαν και 9 τραυματίσθηκαν  απο φίλια πυρά μέσα στη νύχτα καθώς δέν είχαν ενημερωθεί οι υπερασπιστές του αεροδρομίου της Λευκωσίας.Την αλλη μερα οι ανδρες του Παπαμελετίου αναπτύχθηκαν γύρω και μέσα στο αεροδρόμιο και ό ίδιος αρνήθηκε να το εφαρμόσει την διαδικασία παραδοσης που του υπεδείχθει απο την Αθήνα για να διασφαλίσει οτι απο τις ελληνικές δυνάμεις θα περνούσε στα χέρια του ΟΗΕ και οχι των Τούρκων.Να πώς περιγράφει εκείνη την 22α Ιουλίου ο συμπολεμιστής του Πλάτων Κολοκοτρώνης:

«Οι Τούρκοι είχαν αρχίσει απο το πρωί της 22ας Ιουλίου επιθέσεις κατά των δυνάμεων του αεροδρομίου .Ο Παπαμελετίου που ερχόταν με το τζίπ δέχθηκε πυρά αποτις τουρκικές θέσεις. Ο οδηγός του τραυματίσθηκε και ο ίδιος ηρθε ερποντας απο το χαντάκι στο κτίριο του αεροδρομίου».

Μετά απο ενα διωρο ακαρπων επιθέσεων οταν οι Τούρκοι είδαν ότι δεν μπορούσαν να καταλάβουν το αεροδρόμιο, άρχισαν τις διαπραγματεύσεις. «Όταν είδαν οι επικεφαλής των δυνάμεων του ΟΗΕ ότι δεν μπορεί να καταληφθεί το αεροδρόμιο από τους Τούρκους, ήρθαν εποχούμενοι και πρότειναν κατάπαυση του πυρός.Ο Πεπεμελετίου το δέχθηκε.

Στη συνέχεια ζητήσανε απο τον Πεπεμελετίου να πάρει τη μοίρα και να αποχωρήσουμε απο το αεροδρόμιο. Αλλά αυτός επέμενε παραλάβει επίσημα το αεροδρόμιο ο ΟΗΕ, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα επεφτε χωρίς μάχη στα χέρια των Τούρκων.

Κάποια στιγμή απο το Γενικό Επιτελείο Στρατού στην Αθήνα επικοινώνησαν μαζί του και του ζήτησανε να αποχωρήσει απο το αεροδρόμιο .Και σε αυτή την περίπτωση αρνήθηκε  λέγοντας μάλιστα «δεν φεύγω αν δεν παραδώσω το αεροδρόμιο κανονικά στις δυνάμεις του ΟΗΕ». Αφού είχαν εξαντληθεί όλοι οι τρόποι παρακαλέσανε  τον διοικητή των δυνάμεων καταδρομών της Κύπρου, τον Κοντόκη, να πάρει τηλέφωνο τον διοικητή μου για να τον πείσει να φύγει. Εκείνος αρνήθηκε και πάλια. Το επόμενο τηλεφώνημα ηρθε απο τον Ελληνα πρέσβυ στην Κύπρο Λαγάκο Έλληνας πρέσβης στην Κύπρο. Και αυτός ζήτησε να  φύγουμε.Ο Παπαμελετίου και πάλι αρνήθηκε .

Όταν απελπίσθηκαν διαπιστώνοντας οτι είναι αμετακίνητος οτι η μοίρα δεν φεύγει αν δεν παραδώσει κατευθείαν στις δυνάμεις του ΟΗΕ, υποχρεωθήκανε οι επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης τις απογευματινές ώρες να παραλάβουν το αεροδρόμιο. Ο Παπαμελετίου τους προέτρεψε μάλιστα «βάλε μου τον επικεφαλής, βάλε μου ένα τζιπ μπροστά, ένα τζιπ στο τέλος κι αν θέλεις τώρα παράδωσέ το στους Τούρκους το αεροδρόμιο».

Ο Γεωργος Παπαμελετίου αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του ταγματάρχη. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή