Κούρδοι για πλιάτσικο στο Αφρίν: Λεηλατούν, πυρπολούν και καταστρέφουν όπως έκανε το ISIS

Κούρδοι για πλιάτσικο στο Αφρίν: Λεηλατούν, πυρπολούν και καταστρέφουν όπως έκανε το ISIS

4' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι άμαχοι που έχουν εγκαταλείψει την πόλη Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία μετά την κατάληψή της από τις τουρκικές δυνάμεις και τους Σύρους αντάρτες σύμμαχους τους, είναι αντιμέτωποι με μία επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για μαζικές λεηλασίες, καταγγέλλουν Κούρδοι αξιωματούχοι και η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού.

Φωτογραφίες κάνουν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με το πλιάτσικο που σημειώθηκε σήμερα στο κέντρο της πόλης, η οποία βρίσκεται από την Κυριακή υπό τον πλήρη έλεγχο των Σύρων ανταρτών, όπως μεταδίδουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην περιοχή όπου έχουν ήδη υψωθεί τουρκικές σημαίες, αντάρτες εισέβαλαν σε σπίτια, σουπερμάρκετ, εστιατόρια και καταστήματα και πήραν τρόφιμα, κουβέρτες, έπιπλα αλλά και ηλεκτρονικές συσκευές (όπως τηλεοράσεις), ενώ έφυγαν από την πόλη με τα λάφυρα ανά χείρας με αυτοκίνητα και μικρά φορτηγά. 

«Λεηλατούν σπίτια, πυρπολούν κτίρια, καταστρέφουν θρησκευτικά αγάλματα, όπως έκανε το Ισλαμικό Κράτος παλαιότερα στις περιοχές που καταλάμβανε», δήλωσε ο Μπρόσικ αλ Χασάκε, εκπρόσωπος της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) που βρίσκεται στο Αφρίν.

«Η λεηλασία και η κλοπή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας αποτελούν έγκλημα», κατήγγειλε από την πλευρά του μέσω Twitter o Μοχάμεντ Αλούς της οργάνωσης των Σύρων ανταρτών, Τζάις αλ Ισλάμ.

Παράλληλα, το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για καταγγελίες για εμπρησμό καταστήματος με αλκοολούχα ποτά από αντάρτες. 

«Οι πολίτες που έχουν μείνει πίσω, φοβούνται», γράφει στο Twitter ρεπόρτερ στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Aan TV. 

Τις πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου επιβεβαίωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα τη Βρετανία, ανακοινώνοντας ότι οι Σύροι σύμμαχοι των Τούρκων «ξεκίνησαν τα πλιάτσικα σε ιδιωτικές περιουσίες και πολιτικοστρατιωτικές εγκαταστάσεις» στο Αφρίν που αποτελούσε μέχρι πρότινος προπύργιο των YPG.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, σε μια επίδειξη δύναμης, οι Σύροι αντάρτες μαζί με τους Τούρκους στρατιώτες γκρέμισαν το άγαλμα – σύμβολο του σιδηρουργού Κάβα, του ήρωα των Κούρδων που συμβολίζει την αντίσταση κατά της καταπίεσης στο κέντρο της πόλης, αλλά και έσκισαν πανό με μηνύματα υπέρ των Κούρδων.

Αμαχοι εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες Αφρίν και Ανατολική Γούτα 

Παράλληλα, κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν οι άμαχοι το Αφρίν και την Ανατολική Γούτα, προσπαθώντας να γλιτώσουν οι μεν από την επιχείρηση του τουρκικού στρατού και οι δε από την επίθεση του συριακού καθεστώτος. Πάνω από 200.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει το Αφρίν από την Τετάρτη μέχρι σήμερα, οι οποίοι σύμφωνα με κουρδικές πηγές δεν έχουν καταφύγιο και χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια άμεσα. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε περιοχές υπό τον έλεγχο του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Οι πρόσφυγες από την Αφρίν είναι σε απόγνωση», δήλωσε ο αλ Χασάκε, αναφερόμενος στην ανθρωπιστική κατάσταση, επισημαίνοντας ότι πολλοί άνθρωποι χρειάστηκε να μείνουν στο ύπαιθρο στη διάρκεια της νύχτας παρά το κρύο.

Κούρδοι για πλιάτσικο στο Αφρίν: Λεηλατούν, πυρπολούν και καταστρέφουν όπως έκανε το ISIS-1

«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν στην Αφρίν. Απελπισμένοι και τρομαγμένοι, χιλιάδες φεύγουν καθημερινά χωρίς να έχουν πού να μείνουν, με λιγοστό φαγητό, νερό και ιατρική περίθαλψη», επεσήμανε η ΔΕΕΣ στον λογαριασμό της στο Twitter.

Η ΔΕΕΣ συνεργάζεται με την τοπική Συριακή Ερυθρά Ημισέληνο για να προσφέρει κουβέρτες και συσσίτιο στους πρόσφυγες: «Είναι μια σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τα όσα χρειάζονται οι οικογένειες», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ, Πέτερ Μάουρερ, σε δηλώσεις του έπειτα από περιοδεία του στη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν, επεσήμανε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη: «… η αξιοπιστία της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου που εργάζεται στο Αφρίν με τον κουρδικό πληθυσμό είναι σχεδόν μηδενική».

Κούρδοι για πλιάτσικο στο Αφρίν: Λεηλατούν, πυρπολούν και καταστρέφουν όπως έκανε το ISIS-2

Ο Μάουρερ εξήγησε ότι η ΔΕΕΣ βοηθά κάποιους από τους χιλιάδες εκτοπισμένους που έχουν καταφύγει σε χωριά κοντά στο Χαλέπι, όμως τόνισε ότι χρειάζεται τακτική πρόσβαση στην Αφρίν, όπου οι άμαχοι έχουν δικαίωμα σε ουδέτερη, αμερόληπτη βοήθεια και το δικαίωμα να επιλέξουν αν θα παραμείνουν ή θα φύγουν από την περιοχή.

Ειδικότερα, περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν σήμερα (Δευτέρα 19 Μαρτίου) την Ανατολική Γούτα, το προάστιο αυτό της Δαμασκού, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο το υπουργείο Αμυνας στην Μόσχα.

Μόλις χθες ο αριθμός των εκτοπισθέντων από την περιοχή άγγιξε τους 30.000, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κέντρου για τη Συμφιλίωση στη Συρία, που ανήκει στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ταγματάρχης Βλαντίμιρ Ζολοτούκιν.

«Προς το παρόν περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν φύγει από την Ανατολική Γούτα, ο κόσμος εξακολουθεί να εγκαταλείπει τον θύλακα», είπε ο ίδιος.

Νεκροί επτά άμαχοι και τέσσερις στρατιώτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού μετά από έκρηξη βόμβας

Μπορεί το Αφρίν να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Σύρων ανταρτών και των τουρκικών δυνάμεων από την Κυριακή το πρωί, ωστόσο το κύκλος του αίματος ακόμα δεν έχει κλείσει. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, εξερράγη βόμβα σε τετραώροφο κτίριο της πόλης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άμαχοι και τέσσερα μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με το Anadolu, η βόμβα, την οποία είχαν τοποθετήσει τρομοκράτες, εξερράγη την ώρα που Σύροι μαχητές διεξήγαγαν έρευνα στο κτίριο. Από την έκρηξη δημιουργήθηκε κρατήρας βάθους τεσσάρων μέτρων και προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στα παρακείμενα κτίρια και οχήματα.

Λίγα λόγια για την στρατιωτική επιχείρηση στο Αφρίν 

Η πόλη Αφρίν ήταν ο βασικός στόχος της επιχείρησης που εξαπέλυσε στις 20 Ιανουαρίου ο τουρκικός στρατός, ο οποίος επιδιώκει να εκδιώξει από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία την YPG που θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα.

Ο Χάλεντ Χότζα, πρώην επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, της βασικής συνιστώσας της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης, επίσης κατήγγειλε τις ενέργειες αυτές.

Στόχος της επιχείρησης της Τουρκίας ήταν «να απελευθερώσει τους Κούρδους και τους Άραβες αδελφούς μας από τον απολυταρχισμό της YPG», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter. Δεν υπάρχει θέση στις τάξεις των Σύρων ανταρτών «για τους ληστές», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή