Συλλαλητήριο της Ομογένειας για τη Μακεδονία έξω από το κτίριο του ΟΗΕ στη Νεα Υόρκη (βίντεο)

Συλλαλητήριο της Ομογένειας για τη Μακεδονία έξω από το κτίριο του ΟΗΕ στη Νεα Υόρκη (βίντεο)

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες ομογενείς από τη Νέα Υόρκη και άλλες πολιτείες, συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής απέναντι από το κτίριο του ΟΗΕ, στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και η Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής, σε συνεργασία με το Hellenic American Congress, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στη χρήση του όρου "Μακεδονία" στην ονομασία της ΠΓΔΜ.

Στο συλλαλητήριο απεύθυναν χαιρετισμό ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας του Ελληνικού Σωματείου Μείζονος Ν. Υόρκης και του Ελληνικού Αμερικανικού Κογκρέσου Π. Γαλάτουλας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Σικάγου Κ. Χανιωτάκης, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής Σ.Κυριμλής, εκπρόσωποι ομογενειακών ενώσεων από όλη την Αμερική, μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου και εκπρόσωποι της νεολαίας της ομογένειας.

 «Απευθύνομαι σε σας, όχι με την ιδιότητα του Αρχιεπισκόπου αλλά του Μακεδόνος, γιατί γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη κι η οικογένεια μου έχει βαθιές ρίζες. Είμαι Μακεδόνας τουλάχιστον 3 αιώνες. Μεγαλώσαμε με την αίσθηση ενός ιερού αγώνα που έγινε για να μείνει η Μακεδονία ελεύθερη και ελληνική. Αυτό τον αγώνα τον κάνουμε πολλά χρόνια» ξεκίνησε την ομιλία του ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.

«Το μήνυμα της διαδήλωσης απευθύνεται και στα Ηνωμένα Έθνη και στον προσωπικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος είπε ότι δεν είναι ρεαλιστική μία λύση χωρίς να περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία» είπε ο παρουσιαστής του συλλαλητηρίου και αντιπρόεδρος της Παμμακεδονικής Δημήτρης Φιλιππίδης. Τόνισε ότι τα μηνύματα πρέπει επίσης να τα λάβει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι οι Έλληνες είναι οι σταθεροί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών και όχι τα Σκόπια.

Μιλώντας στο συλλαλητήριο, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής, Στέλιος Κυριμλής ευχαρίστησε όλους, για τη συμπαράσταση στον αγώνα. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για τη συμπαράσταση και το κάλεσμά του, καθώς και την οργανωτική επιτροπή.

«Η Μακεδονία είναι ελληνική» ήταν το θερμό μήνυμα της συμπροέδρου της Ομάδας Ελληνικών Θεμάτων της αμερικανικής Βουλής, Κάρολιν Μαλόνι, που σημείωσε ότι την επομένη πρόκειται να το μεταφέρει στους συναδέλφους της στο Κογκρέσο.

Μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν οι πολιτειακοί βουλευτές Νικόλ Μαλλιωτάκης και Αραβέλλα Σιμωτά, ο πολιτειακός γερουσιαστής Νέας Υόρκης, Μιχάλης Γιάνναρης, όπως και ο πολιτειακός γερουσιαστής Ροντ Άιλαντ Λεωνίδας Ραπτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο ψήφισμα που έχει εκδώσει το πολιτειακό Κογκρέσο της πολιτείας του για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Μηνύματα επίσης έστειλαν πολλοί φιλέλληνες Αμερικανοί πολιτικοί, μεταξύ αυτών κι ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Στο συλλαλητήριο παρέστη και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ο οποίος στον χαιρετισμό του υπογράμμισε πως «η ελληνική ομογένεια δίνει σήμερα δυναμικό "παρών" και βροντοφωνάζει ενωμένη και χωρίς κομματικές ταμπέλες πως η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».

Βίντεο από το συλλαλητήριο:

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή