Αλ. Τσίπρας: Εμβληματικό έργο στρατηγικής σημασίας η διασύνδεση των Κυκλάδων

Αλ. Τσίπρας: Εμβληματικό έργο στρατηγικής σημασίας η διασύνδεση των Κυκλάδων

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εμβληματικό έργο στρατηγικής σημασίας, που εξασφαλίζει την αξιόπιστη και επαρκή ενέργεια των νησιών με ηλεκτρική ενέργεια» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του έργου στη Σύρο, επισημαίνοντας ότι γίνεται πράξη ένα όραμα δεκαετιών.

«Με το έργο αυτό προκύπτουν πολλαπλά οφέλη και επιτυγχάνονται πολλοί στόχοι, όπως η εξοικονόμηση κόστους για την παραγωγή ενέργειας, ένα καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δίνουμε αναπτυξιακή προοπτική» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «βασικός κορμός του έργου είναι το καλώδιο υψηλής τάσης, μήκους 105 χιλιομέτρων, που συνδέει πλέον τη Σύρο στο ηπειρωτικό σύστημα, μέσω του υποσταθμού που κατασκευάστηκε στο Λαύριο.

Ακολούθως, με αντίστοιχες καλωδιακές συνδέσεις, η Σύρος συνδέεται με την Τήνο, καθώς και με την Πάρο, που τροφοδοτεί μια σειρά από άλλα γειτονικά νησιά.

Έτσι, η Σύρος, η Τήνος και η Πάρος, αλλά και η Αντίπαρος, η Νάξος, το Κουφονήσι, η Σχοινούσα, η Ηρακλειά, η Ίος, η Σίκινος και η Φολέγανδρος, συνδέονται πλέον με το ηπειρωτικό σύστημα.

Με την ένταξη και της Μυκόνου, το αμέσως επόμενο διάστημα, ολοκληρώνεται η παρούσα φάση του έργου».

Είναι προγραμματισμένες άλλες τρεις φάσεις και ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 245 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. 

Στα 80 εκατ. ευρώ το όφελος της διασύνδεσης

«Το συνολικό όφελος από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της διασύνδεσης των Κυκλάδων θα προσεγγίσει τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη επιβάρυνση από τη χρέωση χρήσης του νέου συστήματος, θα είναι πάρα πολύ μικρή κι έτσι, οι καταναλωτές όλης της χώρας θα δουν σύντομα σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς τους» επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα, στη Σύρο.

«Με την καλωδιακή σύνδεση πρόκειται να σταματήσει η λειτουργία των Αυτόνομων Σταθμών Παραγωγής της Σύρου, της Πάρου και της Μυκόνου, οι οποίες τροφοδοτούσαν μέχρι σήμερα την περιοχή, λειτουργώντας ως γνωστόν λειτουργούσαν με πετρέλαιο.

Το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται, αφορά το αυξημένο κόστος που είχε μέχρι σήμερα η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με πετρέλαιο. Κόστος που μέσω των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας επιβάρυνε τους καταναλωτές όλης της χώρας» τόνισε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: «Το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται με την διακοπή της λειτουργίας των τριών Αυτόνομων Σταθμών Παραγωγής, είναι το περιβαλλοντικό. Με την καλωδιακή διασύνδεση, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Σύρου, της Πάρου και της Μυκόνου βελτιώνεται δραστικά η μόλυνση από τους ρυπογόνους πετρελαϊκούς σταθμούς. Το τρίτο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται το ζήτημα της αξιοπιστίας του συστήματος. Η απεμπλοκή από τον κίνδυνο των μπλακ άουτ, μπορεί να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στον τουρισμό και στην τοπική ανάπτυξη».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε, επίσης, ότι η λειτουργία της Βάσης Υποστήριξης Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο είναι γεγονός, υπογραμμίζοντας: «Η λειτουργία της βάσης της Σύρου, όλο το εικοσιτετράωρο, όλες τις ημέρες του χρόνου, έχει προσφέρει άμεση ανταπόκριση στα επείγοντα περιστατικά, τα οποία μέχρι τώρα καλύπτονταν από την Ελευσίνα κι έτσι, μειώθηκε σημαντικά ο χρόνος πρόσβασης στα περιστατικά, μειώθηκε το κόστος των πτήσεων, παρέχεται άμεση, έγκαιρη και ουσιαστική νοσοκομειακή περίθαλψη στους ασθενείς και μειώθηκαν οι πλωτές διακομιδές».

Το ΥΠΕΝ για τη διασύνδεση των Κυκλάδων

Ασφάλεια εφοδιασμού, μείωση κόστους και περιορισμός της ρύπανσης του περιβάλλοντος, είναι οι βασικοί στόχοι της διασύνδεσης των νησιών, επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αφορμή τα εγκαίνια της πρώτης φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων, ενώ τονίζει ακόμη ότι στο νέο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, για την περίοδο 2019-2028, θα περιληφθούν και νησιά των Δυτικών και Νότιων Κυκλάδων.

Η επένδυση για το έργο που εγκαινιάστηκε σήμερα, έφθασε στα 245 εκατ. ευρώ, ενώ το όφελος υπολογίζεται σε 80 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στόχοι της διασύνδεσης, τονίζει το ΥΠΕΝ, είναι:

•η αξιόπιστη και επαρκής τροφοδότηση των νησιών με ηλεκτρική ενέργεια, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα, δίνοντας παράλληλα πρόσθετη ώθηση στη τουριστική δραστηριότητα

•η μείωση της επιβάρυνσης που προκαλείται στο περιβάλλον από τους πετρελαϊκούς σταθμούς παραγωγής

•η μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά όλης της χώρας μέσω του περιορισμού των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, που αντανακλούν εν πολλοίς το αυξημένο κόστος ηλεκτροπαραγωγής των μη διασυνδεδεμένων νησιών

Σημειώνεται ακόμη ότι «οι μελέτες για τη διασύνδεση νησιών του Αιγαίου, έχουν εκπονηθεί από τη ΔΕΗ ήδη από τη δεκαετία του '70. Στη συνέχεια τα σχέδια αυτά παρέμεναν ασκήσεις επί χάρτου, παρόλο που μέσω των χρεώσεων ΥΚΩ οι καταναλωτές επιβαρύνονται κάθε χρόνο με ένα ποσό 500-800 εκατ. ευρώ (ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου) για την τροφοδοσία με ντίζελ ή μαζούτ των πετρελαϊκών σταθμών στα νησιά. Αυτό πλέον θα σταματήσει, ελαφρύνοντας τους λογαριασμούς των καταναλωτών σε όλη τη χώρα».

Η πρώτη φάση της διασύνδεσης περιλαμβάνει τη Σύρο, την Πάρο και σύντομα τη Μύκονο. Το δεύτερο στάδιο αφορά την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού της Νάξου και την αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων Ανδρου-Τήνου και Ανδρου-Λιβαδιού (Εύβοια), ενώ η τρίτη φάση που συνίσταται στην πόντιση δεύτερου καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του ΑΔΜΗΕ επισπεύδεται κατά δύο χρόνια και θα ολοκληρωθεί το 2020 αντί για το 2022.

Η σωρευτική εξοικονόμηση πόρων με την ολοκλήρωση και της Γ΄ Φάσης υπολογίζεται σε 2,7 δισ. ευρώ, σε ορίζοντα 20ετίας, ενώ εξασφαλίζεται πλήρης αξιοπιστία τροφοδότησης μεγάλου μέρους των Κυκλάδων.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή