H Mάγκι δεν είναι οφσάιντ

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Σκάνθορπ είναι μια μεσαίου μεγέθους πόλη της ανατολικής Αγγλίας, περισσότερο γνωστή για την παραγωγή χάλυβα και λιγότερο για την τοπική της ομάδα, τη Σκάνθορπ Γιουνάιτεντ. Στο γήπεδο της τελευταίας βρέθηκε τον Σεπτέμβριο του 1988 η τότε πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, σε μια συμβολική κίνηση στο πλαίσιο της επιχείρησης εξυγίανσης του αγγλικού ποδοσφαίρου. 

Το πρόσωπο της Θάτσερ επανέρχεται ξανά και ξανά κάθε φορά που στην Ελλάδα έχουμε σοβαρά επεισόδια σε κάποιο γήπεδο ή βλέπουμε παρανοϊκές εικόνες όπως αυτές της περασμένης Κυριακής. Η Μάργκαρετ Θάτσερ έχει ταυτιστεί στο συλλογικό υποσυνείδητο με την αποφασιστικότητα της χώρας της να πατάξει το φαινόμενο του χουλιγκανισμού μετά την τραγωδία του Χέιζελ. Η πραγματικότητα είναι ότι ο αποκλεισμός των αγγλικών ομάδων για πέντε χρόνια ήταν ειλημμένη απόφαση της ΟΥΕΦΑ, την οποία πρόλαβε μία ημέρα πριν η Αγγλική Ομοσπονδία, έχοντας προηγουμένως εξασφαλίσει την υποστήριξη της «Σιδηράς Κυρίας».

Αν θα πρέπει να μνημονεύουμε το όνομα της Μάργκαρετ Θάτσερ είναι γιατί στη διάρκεια της δικής της θητείας μπήκαν οι βάσεις για την αναγέννηση του αθλήματος. Κατ’ αρχάς, άφησε την Επιτροπή Τέιλορ να κάνει τη δουλειά της, έτσι ώστε το ποδόσφαιρο να αναβαθμιστεί εμπορικά ως προϊόν αλλά και να προσελκύσει νέο κοινό, που μέχρι τότε τρόμαζε στην ιδέα μεθυσμένων συμμοριών που έπαιζαν ξύλο μέχρι θανάτου. Το 1989 τέθηκε σε εφαρμογή και η περίφημη Πράξη για τους Θεατές του Ποδοσφαίρου, που ανάμεσα σε άλλα περιλάμβανε τη χρήση καμερών και την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ στο γήπεδο. Νέες υποδομές, αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας, προσέλκυση ισχυρών εμπορικών σημάτων απογείωσαν σταδιακά το ποδόσφαιρο και το έφεραν στη θέση την οποία απολαμβάνει σήμερα στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου· με μία εξαίρεση… ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή