Γηρομέρι Θεσπρωτίας: Βαθιά συγκίνηση

Γηρομέρι Θεσπρωτίας: Βαθιά συγκίνηση

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ήπειρο οι ζωντανοί γλεντούν παρέα με τους νεκρούς τους, σε ένα από τα πιο δυνατά πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας.

Μ. Παρασκευή

Σε όλα τα κοντινά χωριά γίνεται περιφορά επιταφίου, αλλά στη Μονή Γηρομερίου (Δήμος Φιλιατών) η κατάνυξη είναι πιο έντονη λόγω της ερημικής τοποθεσίας και της ασκητικής ζωής των τριών μοναχών.

Μ. Σάββατο

Οι ντόπιοι ξεχωρίζουν την Ανάσταση στη Μονή Γηρομερίου, όπου απαγορεύεται η ρίψη δυναμίτη και η συγκινησιακή φόρτιση είναι μεγάλη κατά την αναπαράσταση του «Άρατε Πύλες».

 

Γηρομέρι Θεσπρωτίας: Βαθιά συγκίνηση-1

Αρνί στη σούβλα από άλλες εποχές.

Κυριακή του Πάσχα

Το πρωί τελείται στην εκκλησία του χωριού η δεύτερη Ανάσταση, ενώ το βράδυ στήνεται στην πλατεία πανηγύρι με χορό, κρασί και ψητά κρεατικά. 

Γηρομέρι Θεσπρωτίας: Βαθιά συγκίνηση-2

 Οι μουσικοί παίζουν στους εκλιπόντες τα αγαπημένα τους τραγούδια.

Δευτέρα του Πάσχα

Μπορεί οι κάτοικοι του Γιρομερίου να είναι μόλις 40, αλλά τη Δευτέρα, μετά τη λειτουργία στην εκκλησία της Αγίας Σωτήρας, πηγαίνουν όλοι –και πολλοί ακόμη από τις γύρω περιοχές– στο νεκροταφείο. Επικεφαλής της ιδιότυπης αυτής πομπής είναι το κλαρίνο. Μαζί με την υπόλοιπη ορχήστρα παίζουν πάνω από κάθε τάφο το αγαπημένο ηπειρώτικο τραγούδι του εκλιπόντος. «Είναι η μέρα τους και γιορτάζουμε μαζί τους», λένε οι ντόπιοι. Το αλλόκοτο γλέντι μεταφέρεται σταδιακά από σπίτι σε σπίτι, όπου, αν υπάρχει πρόσφατα χαμένος, τα τραγούδια αντικαθίστανται με ηπειρώτικα μοιρολόγια.

 

Παντός καιρού

Φτάστε στο λιμανάκι της Σαγιάδας για ουζάκι, ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά. Επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο των Γιτάνων για να δείτε το αρχαίο θέατρο με τις χαραγμένες στα εδώλιά του επιγραφές κι αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας, ακολουθήστε το καλντερίμι του Λάγγαρη (λίγο πριν από το χωριό Κοκκινολιθάρι) που θα σας φέρει έπειτα από μία ώρα στις Βόθνες, τις βάθρες και τους καταρράκτες.  

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή