Καλαμάτα: Πολεμικός χορός

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μπουλούκια των σαϊτομάχων χορεύουν με τις φλεγόμενες σαΐτες, σκορπίζοντας σπίθες σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά -αν και επικίνδυνα- έθιμα, που γίνεται εδώ και 170 χρόνια.

Μ. ΠΕΜΠΤΗ

Ακολουθήστε τη μεταμεσονύχτια πομπή, τα «Ξαμόνια», στα ξωκλήσια της βόρειας Καλαμάτας μαζί με τους κατοίκους των παλαιών βόρειων συνοικιών, οι οποίοι ανάβουν τα καντήλια και ψέλνουν ύμνους μέχρι το πρωί.

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Πολλοί οι επιτάφιοι της πόλης, ωστόσο στις συνοικίες Αγίου Σίδερη και Αβραμόγιαννη θα δείτε τα μπουλούκια των σαϊτολόγων να τους υποδέχονται ρίχνοντας σαΐτες και ανατινάσσοντας τελετουργικά Ιούδες. Ιδιαίτερος ο επιτάφιος στο χωριό Κιτριές έξω από την Καλαμάτα, όπου γίνεται περιφορά με βάρκα στο λιμανάκι. 

Καλαμάτα: Πολεμικός χορός-1

Σαϊτομάχος εν δράσει. Φανταστείτε ότι χορεύουν με τις σαΐτες 130 άτομα την ίδια στιγμή! (Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΦΟΣ)

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ

Αναζητήστε τα «ταμπούρια» των μπουλουκιών στις αυλές των παλιών σπιτιών, για να διαπιστώσετε ότι έχουν αναγάγει την κατασκευή σαΐτας σε επιστήμη (πληροφορίες: Χρήστος Ζερίτης, τηλ. 6978-030105). Το βράδυ, η πιο δημοφιλής Ανάσταση γίνεται στη μητροπολιτική εκκλησία, την Υπαπαντή.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Το απόγευμα πάρτε θέση στο νότιο πάρκινγκ της Καλαμάτας, στο ιστορικό κέντρο, για τον περίφημο σαϊτοπόλεμο. Εννιά μπουλούκια με ιστορικές ονομασίες, όπως Κρυφό Σχολειό και Κούγκι, αποτελούμενα από 10-15 σαϊτομάχους το καθένα, ανάβουν τις σαΐτες τους (σωλήνες από χαρτόνι γεμάτοι μπαρούτι) και ξεκινούν τον ιδιαίτερο πόλεμο-χορό τους μέσα στις σπίθες.

ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ

Απολαύστε μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο και στο παραλιακό μέτωπο. Για φρέσκο ψάρι και ουζάκι αναζητήστε το καφενείο Μουριά στον Κορδιά και για καλές ετικέτες κρασιού σε βιομηχανικό περιβάλλον το Καντοίνα (τηλ. 27210-86000) στην Αγορά. Η εκδρομή έως την Καρδαμύλη και γενικά στην ανοιξιάτικη Μεσσηνιακή Μάνη θα σας μείνει αξέχαστη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή