Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εχουμε εκφράσει ανησυχία στους Τούρκους για το Αφρίν

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εχουμε εκφράσει ανησυχία στους Τούρκους για το Αφρίν

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tη βαθιά του ανησυχία για την κατάσταση στο Αφρίν εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ  με ανακοίνωσή του ζητώντας από όσες πλευρές επιχειρούν στην περιοχή να παράσχουν πρόσβαση στις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βαθιά ανήσυχες με τις αναφορές γύρω από την Αφρίν, πόλη κυρίως  κατοικούμενη από Κούρδους, η οποία εκκενώθηκε υπό την απειλή επίθεσης τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων και δυνάμεων που στηρίζονται από Τούρκους», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ γίνεται ειδική μνεία και για τις λεηλασίες που λαμβάνουν χώρα μέσα στην πόλη ενώ τονίζεται ότι η αμερικανική πλευρά έχει εκφράσει επανειλημμένως τις σοβαρές ανησυχίες σε Τούρκους αξιωματούχους για την κατάσταση στο Αφρίν.

Οι ΗΠΑ καλούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συνεχίζεται στην ανακοίνωση, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Συριακού καθεστώτος να παράσχουν πρόσβαση στους διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς και να διευκολύνουν την επείγουσα παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν δια της βίας εκτοπισθεί αλλά και να αναπτύξουν ένα συντονισμένο πρόγραμμα ασφαλούς και εθελοντικής επιστροφής των ανθρώπων αυτών στις οικίες στους.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταλήγει με τη διευκρίνιση ότι οι ΗΠΑ δεν διεξάγουν επιχειρήσεις στην περιοχή και με τις διαβεβαιώσεις ότι  ουσιαστικά αναγνωρίζουν  τις νόμιμες ανησυχίες ασφαλείας της «συμμάχου Τουρκίας» αλλά ότι η προτεραιότητα στην περιοχή είναι η καταπολέμηση του ISIS.  

«Οι μάχες του τελευταίου διμήνου  συμπεριλαμβανομένης της μάχης στο Αφρίν, έχουν αποπροσανατολίσει από το στόχο της ήττας του ISIS και έδωσαν την ευκαιρία στο Ισλαμικό Κράτος να ξεκινήσει την ανοικοδόμηση κάποιων περιοχών»,  καταλήγει η ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή