Αίγυπτος: 36 τζιχαντιστές και 4 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε πέντε ημέρες επιχειρήσεων στο Σινά

Αίγυπτος: 36 τζιχαντιστές και 4 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε πέντε ημέρες επιχειρήσεων στο Σινά

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριάντα έξι τζιχαντιστές και τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν μέσα σε πέντε ημέρες επιχειρήσεων στο βόρειο και στο κεντρικό τμήμα του Σινά, ανακοίνωσε το αιγυπτιακό γενικό επιτελείο τη Δευτέρα.

Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν την 9η Φεβρουαρίου μια αντιτζιχαντιστική επιχείρηση ευρείας κλίμακας, που βαπτίστηκε «Σινά 2018», επικεντρωμένη στη χερσόνησο αυτή όπου είναι ιδιαίτερα έντονη η δράση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

«Τριάντα τακφιριστικά στοιχεία (σ.σ. σουνίτες εξτρεμιστές) εξαλείφθηκαν κατά τη διάρκεια μιας ανταλλαγής πυρών», ανέφερε σε ανακοίνωση του επιτελείου ο εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων Τάμερ ελ Ριφάι. Επίσης «εξαλείφθηκε» ένας «πολύ επικίνδυνος πυρήνας τρομοκρατών», κάτι που σήμανε τον θάνατο έξι τζιχαντιστών, συμπλήρωσε.

Τέσσερα μέλη των ένοπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν και άλλα οκτώ τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του πενθημέρου ως τη Δευτέρα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Συνολικά πάνω από 100 τζιχαντιστές και τουλάχιστον 20 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επιχείρησης «Σινά 2018», κατά τους επίσημους αριθμούς.

Πάνω από 2.000 άνθρωποι συνελήφθησαν, ανάμεσά τους 345 τις τελευταίες πέντε ημέρες, στην πλειονότητά τους «πολύ επικίνδυνα τρομοκρατικά στοιχεία» και «καταζητούμενοι κακοποιοί», σύμφωνα με τον ελ Ριφάι. Δεκάδες κρησφύγετα και όπλα καταστράφηκαν.

Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις και οι υπηρεσίες ασφαλείας υποπτεύονται ότι το ΙΚ επιδιώκει να μετατρέψει το Σινά στη νέα του εστία, μετά τις ήττες του στο Ιράκ και στη Συρία.

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι έδωσε διορία τριών μηνών στον αρχηγό του γενικού επιτελείου και στον υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησής του για να αποκαταστήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο Σινά.

Η διαταγή δόθηκε λίγες μέρες μετά την επίθεση εναντίον τεμένους στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου στην οποία σκοτώθηκαν πάνω από 300 άνθρωποι. Παρότι το ΙΚ δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση -την πλέον πολύνεκρη στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου- οι αρχές την προσάπτουν σε αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή