Σταθερή γραμμή από τον Ζάεφ για την «ταυτότητα»

Σταθερή γραμμή από τον Ζάεφ για την «ταυτότητα»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΠΓΔΜ επιθυμεί να έχει επιλύσει την ονοματολογική διαφορά μέχρι το καλοκαίρι, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, εκτιμώντας ότι ανάλογη είναι και η βούληση της ελληνικής ηγεσίας. «Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει βήμα, ίσως όχι να λυθεί μέχρι τέλους, αλλά οπωσδήποτε να έρθουμε πιο κοντά, επειδή οι μέρες και οι μήνες περνούν και εμείς θέλουμε μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε λύσει αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Ζάεφ σε δημοσιογράφους. Ενόψει της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά την ερχόμενη Πέμπτη στα Σκόπια, αλλά και της επόμενης φάσης των συνομιλιών υπό τον ειδικό αντιπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, πιθανότατα πριν από το τέλος του Μαρτίου, ο κ. Ζάεφ έκανε λόγο για ευκαιρία προσέγγισης των δύο πλευρών.

Ο κ. Ζάεφ επανέλαβε ότι για τη δική του πλευρά είναι κρίσιμος ο σεβασμός της ταυτότητας των πολιτών της ΠΓΔΜ. «Πιστεύω ότι είναι δυνατόν να βρεθεί λύση και είμαι αισιόδοξος αν σε αυτό λάβουμε υπόψη ότι η λύση θα είναι αξιοπρεπής και θα σέβεται θέματα που άπτονται της ταυτότητας. Για μένα είναι σημαντικό πώς αυτό θα το υποδεχθεί η ελληνική κοινή γνώμη και αν θα είναι αποδεκτό από τους ελληνικούς θεσμούς. Πιστεύω ότι και για τους Ελληνες πολιτικούς και για τον πρωθυπουργό Τσίπρα είναι σημαντικό πώς αυτό θα γίνει αποδεκτό εδώ, από τους πολίτες της “Μακεδονίας”, αλλά και πώς θα περάσει από τα θεσμικά όργανα της χώρας μας», είπε. Πρακτικά, εμμέσως πλην σαφώς, με αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έθεσε το ζήτημα των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του στο ζήτημα πιθανής συνταγματικής αναθεώρησης, στο οποίο, υπενθυμίζεται, η Αθήνα επιμένει. Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα εξακολουθούν να καταγράφονται κρούσματα προειδοποίησης κυβερνητικών βουλευτών κατά συμβιβαστικής λύσης.

Κατά τη χθεσινή συζήτησή του με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Βουλής μνημόνευσε εξώδικο που έχει αποσταλεί σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από μακεδονικές οργανώσεις, οι οποίες προειδοποιούν ότι παραχώρηση του ονόματος οδηγεί στη διάπραξη των εγκλημάτων της εσχάτης προδοσίας και της άμεσης συνέργειας σε επιβουλή της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, που τιμωρούνται το πρώτο με ισόβια και το δεύτερο με θάνατο. Το εξώδικο υπογράφουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας, με έδρα τα Γιαννιτσά, η Παμμακεδονική Ενωση Καναδά, με έδρα το Μόντρεαλ, η Παμμακεδονική Ενωση Αφρικής, με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ, και η Παμμακεδονική Ενωση Αυστραλίας, με έδρα τη Βικτόρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή