Εκκληση αλυσίδων προς Τραμπ για μη επιβολή δασμών κατά της Κίνας

Εκκληση αλυσίδων προς Τραμπ για μη επιβολή δασμών κατά της Κίνας

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 20 όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων Target, Macy’s και της μάρκας ρούχων Abercrombie & Fitch, απευθύνουν έκκληση στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόνανλτ Τραμπ να μην επιβάλει μαζικούς δασμούς σε εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα. Μετά τους δασμούς 25% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει την επιβολή αντίστοιχων μέτρων σε προϊόντα πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών και ευρείας κατανάλωσης που θα εισέρχονται στις ΗΠΑ από την Κίνα. Στόχος του Λευκού Οίκου, αυτή τη φορά, είναι να εξαναγκάσει την Κίνα να λάβει μέτρα για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και να αλλάξει τις πρακτικές όσον αφορά τις επενδύσεις της. Αυτοί οι δασμοί υπολογίζεται πως θα ξεπεράσουν τα 60 δισ. δολάρια και θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών, πλήττοντας «όσους εργάζονται στις ΗΠΑ», όπως αναφέρεται στην κοινή επιστολή που απέστειλαν 24 επιχειρηματικοί όμιλοι των ΗΠΑ.

Ο Σάντι Κένεντι, πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρηματιών Λιανικού Εμπορίου, έλαβε την πρωτοβουλία για τη σύνταξη της επιστολής προς τον Αμερικανό πρόεδρο, τονίζοντας ότι αν επιβληθούν αυτοί οι δασμοί, θα ανατραπεί κάθε όφελος από τη φορολογική μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο τον Δεκέμβριο του 2017. Στη χθεσινή επιστολή αναφέρεται ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να αυξηθούν οι τιμές σε πολλά προϊόντα, από είδη ρουχισμού και υποδήματα μέχρι ηλεκτρονικά είδη και παιχνίδια. Μία ημέρα πριν, την Κυριακή, αμερικανικές ενώσεις που εκπροσωπούν τους μεγαλύτερους ομίλους στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Συμβουλίου Βιομηχανιών Πληροφορικής των ΗΠΑ, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον αντίκτυπο που θα έχουν αυτοί οι δασμοί στην οικονομία της χώρας τους.

Σύμφωνα με τον εμπορικό δίκαιο των ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος έχει το δικαίωμα να επιβάλει δασμούς χωρίς να χρειαστεί να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου, αν διαπιστωμένα ασκούνται αθέμιτες πρακτικές από το εξωτερικό που πλήττουν το εμπόριο και τις επενδύσεις των ΗΠΑ σε αγαθά και προϊόντα. Βάσει αυτού του άρθρου, ο Λευκός Οίκος εξετάζει την επιβολή των δασμών εις βάρος της Κίνας για τις πρακτικές της στον τομέα των πνευματικών δικαιωμάτων και τις επενδύσεις.

Υπονόμευση

Η χρήση δασμών ως μοχλού πίεσης σε άλλες χώρες ή ως μέτρου προστασίας κλάδων χρησιμοποιείται ευρέως από την κυβέρνηση Τραμπ. Αυτή η τακτική προβληματίζει έντονα όχι μόνον μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους των ΗΠΑ αλλά και τους εμπορικούς εταίρους της χώρας. Η Ευρώπη ανησυχεί μήπως οι δασμοί που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εισαγωγές χάλυβα και άνθρακα είναι το πρώτο βήμα μιας γενικότερης προσπάθειας για την υπονόμευση της λειτουργίας του παγκόσμιου εμπορίου. Σύμφωνα με το Politico, απώτερος στόχος της Ουάσιγκτον σήμερα είναι να αποδυναμώσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση Τραμπ να μπλοκάρει τον διορισμό διαιτητών στον μηχανισμό επίλυσης εμπορικών του ΠΟΕ, με κίνδυνο να τεθούν προσκόμματα στη λειτουργία του διεθνούς οργανισμού το προσεχές χρονικό διάστημα.

Στο επίκεντρο του G20

Η αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ, από την ενθάρρυνση του ελεύθερου εμπορίου στα μέτρα προστατευτισμού επί κυβερνήσεως Τραμπ, είναι το κυρίαρχο ζήτημα της διήμερης συνάντησης του G20, που ολοκληρώνεται σήμερα στο Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής. Υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες των ισχυρότερων χωρών του ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου επιδιώκουν τη σύνταξη ενός κοινού ανακοινωθέντος όπου υπάρχουν δεσμεύσεις για την προάσπιση του ελεύθερου εμπορίου και την αποκήρυξη του προστατευτισμού. «Ο προστατευτισμός δεν είναι η απάντηση στις δυσκολίες της εποχής μας. Η κατάσταση είναι σοβαρή», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς σε συνέντευξη που έδωσε στην Bild. Ο ίδιος είπε ότι θα προσπαθήσει να πείσει την κυβέρνηση Τραμπ να μην επιβάλει δασμούς σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στις 8 Μαρτίου ότι οι επίμαχοι δασμοί θα ισχύσουν από τις 23 Μαρτίου. «Ολοι στην παγκόσμια κοινότητα συμφωνούν ότι το ελεύθερο εμπόριο είναι πολύτιμο», δήλωσε χθες ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή