Aκτιβιστής επενδυτής πιέζει για αλλαγές στην Barclays

Aκτιβιστής επενδυτής πιέζει για αλλαγές στην Barclays

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά υποδέχθηκαν οι αγορές την απόκτηση μεριδίου άνω του 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Barclays από το επενδυτικό κεφάλαιο Sherborne, που εδώ και καιρό ασκεί πιέσεις για τη βελτίωση της κερδοφορίας της βρετανικής τράπεζας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Sherborne Εντουαρντ Μπράμσον συγκαταλέγεται στην κατηγορία των ακτιβιστών επενδυτών, ασκώντας πιέσεις για την αναδιάρθρωση εταιρειών του χρηματοοικονομικού κλάδου. Ο κ. Μπράμσον δεν έθεσε κάποιο συγκεκριμένο αίτημα στη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της Barclays. Eλέγχει, ωστόσο, το 1,94% των δικαιωμάτων ψήφου, έχοντας επενδύσει 580 εκατ. στερλίνες στην τράπεζα. Μετά την είδηση, η μετοχή της Barclays ενισχύθηκε περίπου 3% στο Λονδίνο.

Η Barclays κατέγραψε ετήσιες ζημίες 1,9 δισ. στερλινών το 2017, με τη μετοχή της να παρουσιάζει ετήσιες απώλειες πάνω από 12% σε αντίθεση με κέρδη 7,5% του ευρωπαϊκού τραπεζικού δείκτη Stoxx Europe 600. Ο τομέας επενδυτικής τραπεζικής της Barclays παρουσίασε ζημίες προ φόρων 252 εκατ. στερλινών το δ΄ τρίμηνο του 2017, λόγω της χαμηλής μεταβλητότητας των χρηματοοικονομικών αγορών και των αυστηρότερων κανόνων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών που υιοθετήθηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Επιπροσθέτως, η τράπεζα είχε εμπλακεί τα προηγούμενα χρόνια σε διεθνή σκάνδαλα για τη χειραγώγηση των διατραπεζικών επιτοκίων και τις αγορές συναλλάγματος. Χθες η επιτροπή εσωτερικών ελέγχων της τράπεζας απεφάνθη πως πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για τη συμμόρφωση της τράπεζας. Ο κ. Μπράμσον ως ακτιβιστής επενδυτής έχει προωθήσει αλλαγές στην εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων F&C Asset Management και στην εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων Electra.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή