Μεταβατική περίοδος 21 μηνών για το Brexit

Μεταβατική περίοδος 21 μηνών για το Brexit

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ευρώπη και Βρετανία συμφώνησαν χθες σε μια μεταβατική περίοδο 21 μηνών που θα τεθεί σε ισχύ μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit, τον Μάρτιο του 2019, προσφέροντας ένα δίχτυ προστασίας σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αγγλία. Ομως, για να τεθεί σε ισχύ αυτή η μεταβατική περίοδος, θα πρέπει να έχει λυθεί το πιο δύσκολο από όλα τα εκκρεμή θέματα, αυτό των ιρλανδικών συνόρων.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στον Ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ και τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Ντέιβις προβλέπει ότι, στους 21 μήνες της μεταβατικής περιόδου, η Βρετανία δεν θα συμμετέχει στις ευρωπαϊκές αποφάσεις, αλλά θα απολαμβάνει κανονικά τα πλεονεκτήματα της κοινής αγοράς, της τελωνειακής ένωσης και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών πολιτικών. Από την άλλη, είναι ξεκάθαρο ότι το Λονδίνο θα πρέπει να σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Η συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο δεν είναι νομικά δεσμευτική μέχρι να υπογραφεί η τελική συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε. Γι’ αυτό και ο κ. Μπαρνιέ ανέφερε χθες «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι όλα να συμφωνηθούν». Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής τόνισε ότι η μεταβατική περίοδος είναι ένα «αποφασιστικό βήμα» και πρόσθεσε πως «σκοπός μας είναι να προχωρήσουμε το γρηγορότερο σε όλες τις πτυχές της μελλοντικής μας σχέσης». Οι διαπραγματευτές έδωσαν στη δημοσιότητα και ένα προσχέδιο της τελικής συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Λονδίνου.

Το βασικό ακανθώδες ζήτημα δεν είναι άλλο από τα σύνορα της Ιρλανδίας, για το οποίο χρειάζονται περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Η Βρετανία έχει συμφωνήσει επί της αρχής ότι στην τελική συμφωνία δεν θα υπάρχει επιστροφή στα «σκληρά» σύνορα που υπήρχαν στο παρελθόν μεταξύ Ιρλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο ποια θα είναι η τελική τους μορφή.

Κατά τα λοιπά, οι δύο πλευρές έχουν έρθει σε «απόλυτη συμφωνία» για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο τίμημα που θα πρέπει να πληρώσει το Λονδίνο κατά την αποχώρηση από την Ε.Ε., ανέφερε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Μπαρνιέ.

Και ενώ η συμφωνία δίνει μία πολύ σημαντική περίοδο χάριτος για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηρικτές του Brexit της άσκησαν σκληρή κριτική, υποστηρίζοντας ότι καθιστά το κράτος «υποτελές» του ευρωπαϊκού νόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή